Håper på et nytt Ukraina

This content has been archived. It may no longer be relevant

Iurii Kozik fra Ukraina har fulgt saken nøye, og mener at situasjonen i hjemlandet er en mulighet for å gjøre store endringer og å bygge opp landet på nytt.

– Vi vet ikke hva revolusjonen vil føre med seg, men vi vil at det skal skje, sier han.

Ønsket en avtale med EU

Kozik er en av mange ukrainere som hadde håp om at ting skulle bli bedre gjennom den planlagte avtalen med EU. Han så på avtalen som en mulighet for store forandringer og som en test for regjeringen.

– Jeg tror ikke at presidenten eller regjeringen hadde noe særlig støtte før november. Den planlagte avtalen med EU ble ansett som en test for regjeringen, som de ikke besto. Det er derfor folk gikk til gatene.

De siste månedene har det flere ganger oppstått voldelige sammenstøt mellom demonstranter og ukrainsk politi. Kozik forteller at flere av hans venner har deltatt i demonstrasjonene, og at noen dem har vært med på ganske ekstreme aksjoner.

Vil opplyse nordmenn

Selv om han flere ganger vurdert å reise hjem for å bistå i demonstrasjonene, har han valgt å bli værende i Bergen. Nå ønsker han å gjøre folk oppmerksomme på det som skjer i Ukraina.

– Jeg gjør mer arbeid ved å komme hit og prate om det. Mange vestlige misforstår bakgrunnen for demonstrasjonene. Noen tror at det er den radikale høyrevingen som står bak, mens andre tror det bare handler om EU-avtalen. Det er ikke tilfellet, og bare en liten del av sannheten, sier han.

Stiller krav til parlamentet

De kontroversielle anti-demonstrasjonslovene har blitt trukket tilbake og det er igjen forhandlinger mellom presidenten og opposisjonen. Tirsdag vil opposisjonen kreve at parlamentet begrenser presidentens makt og beordrer flere fengslede demonstranter fri. Situasjonen er likevel spent og demonstrantene holder fortsatt leir på Uavhengighetsplassen i Kiev og i okkuperte bygninger.

Hør hele intervjuet med Iurii her: [audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/02/Nyhetsuka-intervju.mp3]

Anbefalte artikler