Bonussporet: Morgendagens Helter

This content has been archived. It may no longer be relevant

I serien Bonussporet gir vi i nettredaksjonen deg den ekstra bonusen av informasjon du ikke får servert gjennom de ukentlige radiosendingene. Denne uken er det humorprogrammet Morgendagens Helter som står i fokus.

Morgendagens Helter er et humorprogram som tar for seg tanker, følelser og problemstillinger som oppstår når unge uselvstendige voksne entrer samfunnet og må klare seg selv. Hver søndag mellom 10:00 og 11:00 kan du høre de ferske studentene Philip Nitsche (21) og Martin Albrektsen (20) snakke om voksenlivets hinderløype på lufta.

Ekstremt gjennomsnittslige

Både Philip og Martin ser på seg selv som ekstremt gjennomsnittlige på alle plan. De har begge drevet med idrett gjennom barndommen på et gjennomsnittlig nivå, men aldri blitt særlig flinke. De har også vært gjennomsnittlige hva angår tidligere utdanning og skole. De har begge hatt en fin og trygg barndom med foreldre som har stilt opp uansett hva, og det er nettopp dette som er tanken bak radioprogrammet; unge er ikke forberedt på den harde hverdagen som treffer inn når man har klippet navlestrengen og plutselig står på egne bein som fersk student.

– Jeg er selvfølgelig glad for at foreldrene mine lot meg slutte og begynne på idretter som jeg ville, men av og til kunne jeg ønske de pushet meg litt mer så jeg virkelig kunne blitt god i én idrett i stedenfor gjennomsnittlig i flere. Hadde foreldrene mine pushet meg litt mer kunne det like gjerne vært jeg som var Martin Ødegaard, sier Philip.

unnamed (2)
De to guttene vet å underholde. (Foto: Irmelin Wilhelmsen Nilsen)

Ja, det er kanskje typisk foreldre å skjerme ungene sine for den harde sannhet om at man ikke kan være flink i alt. Derfor har Martin en klar visjon om hvordan han selv skal opptre som forelder.

– Når jeg får unger skal jeg heller veilede dem til å velge en idrett eller hobby de faktisk kan bli gode i. Det er bedre å lære seg tidlig at man ikke kan være flink i alt og heller ta utgangspunkt i de egenskapene man kan jobbe videre med, legger Martin til.

– Jeg har også tenkt å involvere meg mer i mine fremtidige barns idretter og hobbyer. Vil de danse ballett, så får jeg også sette meg inn i balletten og danse sammen med dem, gjerne bli danselærer også. Da kan de bli skikkelig gode, sier Philip mens Martin humrer i bakgrunnen.

Som en rød tråd er dette temaet vi finner i radioprogrammet til Philip og Martin. Det handler i stor grad om det å ikke bli forberedt godt nok på voksenlivet. Det bunner selvfølgelig ut i én konklusjon: det er ikke deres egen feil at de ikke er godt nok forberedt.

I hjemmet og på skolen

Vi snakker ofte om arv og miljø når vi skal forklare barns egenskaper og utvikling. Det er da naturlig at man nevner de to mest primære omgivelsene barn befinner seg i gjennom oppveksten; hjemmet og skolen. Her tilbringes mesteparten av tiden og barnet får input som er med å danne deres utvikling, personlighet og ferdigheter. Philip og Martin har noen invendinger å komme med når det gjelder begge disse omgivelsene og deres metoder for dannelse.

– Ta blokkfløyten som et eksempel, sier Philip, mens Martin nikker seg enig uten videre forklaring.

– Blokkfløyten kunne skolen ha spart oss for. Den har vi aldri hatt noe utbytte av. Ikke lærte vi notene og ikke har vi spilt blokkfløyte siden, fortsetter han.

– En sending tok vi også for oss runer som vi måtte lære på barneskolen. Vi tar som oftest for oss en spesifikk lærdom vi enten fikk fra skolen eller hjemmet, og konkluderer med at noe bør endres til neste generasjon slik at andre kan stille sterkere til voksenlivet enn hva vi gjør, tilføyer Martin.

Voksenlivets prøvelser

Det er flere utfordringer å bøte på som fersk student, og når man skal tre inn i voksenlivet. Man går fra å bo under mammas trygge vinge til å stå på egne bein, ofte i en ukjent by. For Philip og Martin er dette blitt den nye hverdagen og de snubler seg inn i veien mot voksenlivet. De har derfor gjennom ulike spalter tatt imot utfordringer og skal gjennom ulike prøvelser for å bli integrert i de voksnes hverdag. Gjennom spalten Kulinarisk Dannelse skal de begge smake på ulike produkter som har en mer voksen appell. De har smakt produkter som tyggetobakk, Brie-ost og flere smakstester skal det også bli.

Mot slutten av intervjuet kan de også røpe at det vil komme flere underholdende spalter på løpende bånd, så det er bare å glede seg! 

Siste podcaster

    Anbefalte artikler