Årets beste serie hittil?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Hva gjør du akkurat nå? Seriøst, hva driver du egentlig med? Hører du på Justin Biebers første album for å minnes om tiden da artister lagde kvalitetsmusikk, sitter du do og driter mens du synger på youtubehitten ”Sittin on the toilet” eller leser du en vanvittig morsom innledning til en nettartikkel? Uansett hva du holder på med beordrer jeg deg til å stanse, få deg et HBO GO-abonnement og ta en titt på HBO-miniserien ”Show me a hero”. Det er mange gode serier som har kommet ut i 2015, som blant annet; Better Call Saul, Narcos og Mr. Robot, men denne er utvilsomt den beste. Nedenfor skal du få lese hvorfor.

Skaperne bak ”The Wire”

En illustrasjon av David Simon og William F. Zorzi skapte "The Wire" sin andre sesong (Foto: Rob Deacon/flickr)
En illustrasjon av David Simon og William F. Zorzi skapte “The Wire” sin andre sesong (Foto: Rob Deacon/flickr)

I den virkelighetsbaserte serien følger vi ordfører Nick Wasicsko i byen Yonker, New York, i årene 1987-1994 under deres verste krise.

Føderale domstoler beordrer at sosialboliger for den svarte underklassen skal bygges i på den hvite, middelklassesiden av byen. Dette deler byen i en bitter kamp drevet av frykt, rasisme og politikk.

Serien har seks episoder og er skrevet av David Simon og William F. Zorzi som er det samme kreative teamet bak den kritikerroste serien “The Wire”. Dette er noe som kjennes igjen ved deres kompromissløse struktur av episodene, hvor hver episode ikke har et tradisjonelt dramatisk høydepunkt eller en cliffhanger som skal lure seeren til å ønske å se videre. Her er heller hver episode som en liten brikke i et større puslespill. Med et slikt utgangspunkt kan jeg helt ærlig si at det kreves litt tid og tålmodighet, men når du når det punktet i serien hvor du drar nytte av selve reisen og ikke destinasjonen, så kommer serien frem i et helt nytt lys.

Viser ikke et sort/hvitt bilde 

En annen viktig tiltrekningsfaktor i denne serien er måten de behandler dette fortsatt dagsaktuelle temaet om segregering og raseskille i USA. Her kunne de enkelt malt et sort/hvitt bilde av situasjonen, men det gjorde de ikke.  Den gir oss alle sider av saken.

På den ene siden har vi den veldig spennende politiske delen av situasjonen hvor byens representanter har den umulige oppgaven av å oppholde dommen om å bygge sosialboliger med sterk motstand fra byens middelklasse. På den andre siden kommer vi oss langt unna politikken der vi blir dratt inn livene til menneskene som direkte påvirkes av denne dommen. Vi ser det fra perspektivet til den hvite middelklassekona som kjemper mot denne påtvungne integreringen og hennes legitime grunner, samtidig som vi ser det fra siden til den blinde, svarte bestemoren som bor i den kriminalfylte ghettoen og som desperat trenger bedre boligforhold.

Dette tvinger deg som seer til å forstå hvor nyansert denne situasjon er, og til å selv avgjøre hva som er riktig å gjøre i en slik situasjon uavhengig av et subjektivt narrativ. Det skal sies at det å ha så mange parallelle historier som foregår samtidig kan på starten virke litt rotete, men som sagt, jo flere brikker du legger inn, jo vakrere blir puslespillet.

Oscar Isaac som Nick Wasicsko i Show Me a Hero. (Foto: HBO)
Oscar Isaac som Nick Wasicsko i Show Me a Hero. (Foto: HBO)

En håpløst problemstilling

Helt til slutt vil jeg snakke om selve kjernen av denne serien, nemlig vår kjære helt, Ordfører Nick Wasicsko som spilles fabelaktig av den Star Wars-aktuelle skuespilleren Oscar Isaac.  Her får vi en karakter med dybde og karaktertrekk som får oss til redefinere begrepet “helt”. Det som gjør denne karakterene så fengslende er den håpløse problemstillingen han havner oppi.

Hva skjer når en representant av folket må ta avgjørelser til folkets beste, mot deres vilje?

Her graver vi dypt inn i sinnet til Wasicsko hvor vi ser hvordan denne  problemstillingen påvirker hans famille og sosial liv. Hvordan dette utspiller seg, må du nesten se serien for å finne ut av.

Årets største mesterverk

Det som gjør dette til en bra serie er det fascinerende og unike innblikket vi får i det politiske “katt og mus”-spillet. Det som derimot gjør dette til, etter min mening, årets hittil beste serie, er blant annet deres gjennomtenkte manus og gode strukturerte oppbygning som klarer å unngå klisjeer. Dette fører til at seriens budskap heller kommer frem; ikke bare gjennom overtalelse, men heller å ved overbevise seeren om troen på en felles etisk målestokk på menneskeverd.

Det vil være kriminell handling å la denne serien havne i glemmeboka. Se den nå mens den fortsatt er fersk. Her er traileren:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=pyD4U8nd4ho]

Siste podcaster

  • TENNISOVERTENNING, konkurranse og iransk filmfestival
    TENNIS,TENNIS,TENNIS, iransk film og konkurranse!! Momina, Mikael og Selma snakker energisk om sin nye drøm, nemlig det å bli profesjonelle tenisspillere. De har blitt frelst av sporten etter å ha sett den splitternye filmen Challengers og andre tennisfilmer. Det er også festivalstemning i studio med konkurranse og snakk on iransk film!

Anbefalte artikler