Burde man være redd for spoilers?

Det positive med spoilers

Noen går lange veier for å unngå spoilers. Det å få vite plot twisten i den siste episoden av favorittprogrammet sitt kan føles ganske kjipt. Jeg har selv passet godt på å unngå store deler av internett hvis jeg ikke fikk med meg episoden av Game of Thrones som gikk kvelden før. Men fører egentlig spoilers til at vi får mindre ut av seriene og filmene vi ønsker å se? Forskeren Nicholas Christenfeld fra Universitetet i California mener at dette ikke er tilfellet.

Ja, du har lov til å bli sint hvis noen absolutt må snakke om en episode du enda ikke har rukket å se. Men om det verste skulle skje, og du får vite alt du enda ikke hadde lyst til å vite, betyr ikke dette at alt er ødelagt. Christenfeld forklarer hvordan det å faktisk vite hvordan en bok eller film ender, kan føre til at vi liker den mer. Grunnen til dette er at det er selve historien som driver oss til å bruke tid på å se filmen eller å lese boken. Mange liker å ha litt ekstra informasjon om filmen man ser, og om man vet hvordan filmen ender ville ikke dette hindre noen i å se hvordan den når sin konklusjon. Hvis du er innstilt på å se noe og du får vite hvordan det ender, kan dette gi deg en enda større grunn til å se det. Samme grunn som at noen filmer kan føles bedre andre gang du ser den. Når du vet hvordan en film slutter kan man lettere analysere hvordan filmen når sin konklusjon. Dette kan gi en følelse av bedre flyt i filmen, noe som kan ha en positiv effekt på filmopplevelsen.
Dette betyr ikke at de som løper rundt og spoiler ting er unnskyldt. Nei, de er fortsatt drittsekker.

Det negative med spoilers

Alle liker å ha kontroll over det man ser. Hvis man ikke ønsker å vite hvordan noe ender før det ender, har man god grunn til å bli sint hvis noen skriker ut de ferskeste detaljene fra en serie så å si alle ser. Problemet med spoilers er ikke at det ødelegger filmen eller serien for dem som skal se den. Det handler om at noen ikke respekterer deres rett til å ikke vite alt som skjer, med en gang det har skjedd. Selv når jeg fikk vite slutten på den siste sesongen av Game of Thrones før jeg hadde sett den ferdig, så jeg den forsatt. Jeg hadde sett 7 sesonger så langt, og det skulle mer enn et par spoilere til for å hindre meg i å se det. Ja jeg syns episoden jeg fikk spoilet fortsatt var bra, og jeg irriterte meg mindre over spoileren etter jeg hadde sett den. Dette betyr ikke at jeg setter pris på at jeg fikk episoden spoilet for meg.

Moralen med alt dette er at man ikke burde la spoilere ødelegge for seg. Får du noe spoilet for deg, ikke la det hindre deg i å kose deg med filmen eller serien du ser på. Sist men ikke minst, hvis du har sett noe du vet folk rundt deg ikke har sett enda, kjenn din plass og hold kjeft.

Siste podcaster

Anbefalte artikler