Russlands flukt fra vesten

This content has been archived. It may no longer be relevant

Russland innrømmer åpent at Vesten er hovedfiende nummer 1. I følge undersøkelser er 71 prosent av den russiske befolkningen negativt innstilt til den vestlige verden, og særlig USA. Russerne som trodde de var med på å skape et Europeisk Russland velger å forlate landet. På skolene og sykehusene i Moskva har man allerede vent seg til å møte usbekiske og tadsjikiske lærere og leger. Deres russiske kolleger har dratt sin vei.

Propaganda

I OL i Sotsji i 2013 så verden for første gang på mange år hvor sterkt Russland tviholder på de tradisjonelle verdiene. Tydeligst kom dette fram gjennom loven om at det er ulovlig å utsette mindreårige for homofil propaganda. Flere statsledere reagerte negativt på dette, men igjen fikk Putin ingen konsekvenser utenom et par demonstrasjoner og boikotter.

Russland har en lang tradisjon med bruk av propaganda, og det er noe man enda ser i dag. Vi snakket med Tor Bukkvoll, seniorforsker ved forsvarets forsvarsinstitutt, og spurte han om Putin aktivt bruker propaganda. Han mener det ikke er noen tvil om at de bruker det:

– Særlig i forbindelse med krisa og krigen nå med Ukraina at propagandaen virkelig har tatt form.

Kriminelt på Krim

I 2014 ble en hel verden rystet da Russland tok over den ukrainske krimhalvøya. Krim ble underlagt Russland på 1700-tallet av Katarina den store. I 1954 valgte Sovjetunionen å gi Krim i gave til den ukrainske sovjetrepublikk. Etter at Ukraina ble selvstendig i 1991 har Krim fortsatt å være en region i landet, men med et visst selvstyre.

Etter den Ukrainske revolusjonen i 2014, som brøt ut i kjølvannet av det ukrainske valget i november 2013, invaderte Russiske tropper Krim. Halvøya ble annektert av Russland. Vi spurte Bukkvoll om hvordan situasjonen ser ut i dag:

– Det er en krigslignende situasjon. Russland støtter et opprør i Ukraina, Russland har tatt et område i Ukraina med våpenmakt, altså Krim.

Han legger til at Russland også bruker andre virkemidler som propaganda og gassleveranser for å presse Ukraina i en politisk retning som Ukraina ikke vil.

– Situasjonen nå er veldig, veldig dårlig og vil nok være det i lang, lang tid fremover.

Vesten reagerte kraftig på invaderingen av Krimhalvøya, og mente Russland brøt med internasjonal lovgivning. EU, NATO og FN gikk alle sterkt ut mot Russlands handlinger og krevde at Russerne trakk seg tilbake og respekterte Ukrainas suverenitet over landets territorium.Vi har også snakket med Iver B. Naumann, forsker ved NUPI. Naumann mener at sett fra vestens side, burde Russland fokusere på å bygge opp sin ødelagte økonomi.

– I stedet velger Russland å bruke store summer på å ruste opp militæret, og man velger å legge seg ut med vesten. Det koster landet masse penger. Men dette er superpopulært i Russland. Ukraina-politikken er populær langt inn i de vestorienterte rekker, fordi man egentlig mener at Ukraina burde være en del av Russland.

Hør hele innslaget her:

En ny storhetstid

De fleste russerne derimot, støtter Putin og mener at han vil føre landet tilbake til en ny storhetstid. Naumann mener at selv med Putins mange konflikter vil russere ha en sterk leder med fokus på tradisjon og russiske verdier:

– De ville ha en sterk leder. Hadde det vært frie valg i dag hadde Putin med masseødeleggelsene i deler av sitt eget land, med likvidasjon opplegg og med det rabiate forholdet til både opposisjonen og vesten, blitt valgt.

Han mener at den eneste opposisjonen som har sjanse til å utfordre han er den nasjonalistiske opposisjonen.

– Og dette bør jo fortelle oss at Russland ikke blir som oss i min levetid, og jeg er 55!

Tor Bukkvold er enig i dette, og mener Putin blir ansett som en forkjemper for russiske kjerneverdier.

– Ikke bare Putin, men mange rundt han har snakket om at vesten er i et moralsk forfall, og da viste de blant annet til homofiles rettigheter.

De mener at Russland skal være en forkjemper for de tradisjonelle verdiene. Fra å sjarmere vesten tidlig i hans presidentskap har Putin de siste årene distansert seg sterkt fra vesten. Forrige måned kunne vi blant annet lese at han hadde besøk av Nord-Koreas diktator Kim-Jong-Un, en sterk kontrast til hans tidligere forhold med vestlige statsledere.

Det er ikke vanskelig å se hvilken retning Putin styrer Russland i. Landet distanserer seg mer og mer fra vesten, og tradisjonelle russiske verdier blir dyrket. Hvordan dette vil ende, vet ikke vi, men det kan se ut til at forholdet mellom Russland og Vesten ikke blir bedre med det første.

Siste podcaster

  • Om statsbesøk, bombing av Rafah og fremtidens byer
    I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir snakker vi om Moldovas president, Maia Sandu, sitt besøk i Norge. Vi snakker også om hvorfor Kinas Xi Jinping har vært på Europa turné. Vi snakker også om krigen på Gaza nå som en invasjon av byen Rafah truer. Til slutt snakker vi om Saudi Arabias ambisiøse eller tåpelige fremtidsprosjekt: byen Neom. I studio har vi Eirik Eitrheim, Isac Bartvik Jørgensen, og Marie Reitan. Produsent er Magnus Nordal Røtnes. Ansvarlig redaktør er Sofie Larsen Nesdal.

 

 

Anbefalte artikler