Lyst til å virke kultivert og intellektuell, men ikke tid til å lese flere bøker?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Du elsker å være oppdatert, å holde diskusjoner og å virke intellektuell. Eller så vil du bare dra hun pene dama på lesesalen som har et I <3 litterature-klistremerke på pennalet, men du har rett og slett ikke tid til å mate hjernen din med all mulig historisk litteratur. Dessuten er du student og det siste du ønsker er å lese enda mer bøker, da du allerede har femten på pensumlisten din.

Her kan du heldigvis ta det helt med ro. Kinosyndromet gi deg nå seks filmer som er adapsjoner av store litterære verk.

 1. The Great Gatsby

Boka som høres kul ut, men som du aldri kommer til å lese.

I 1925 kom forfatteren Scott Fitzgerald med sin roman The Great Gatsby, og nå 90 år senere er den stadig like relevant. Den er kjent som den ultimate amerikanske historien. Den handler om det glade 20-tallet, å gjøre alt for kjærligheten og den ultimate amerikanske drømmen: gå fra å være en ”nobody” til å bli suksessfull og rik. Filmen ble for første gang filmatisert i 1974, men om du ikke er fan av gamle slagere, har du intet å frykte, da Baz Luhrman er mannen bak Moulin Rouge og Romeo + Juliet. Sistnevnte kom ut i en ny variant så kort tilbake som 2013, med selveste Leonardo Dicaprio, Tobey Mcguire og Carey Mulligan.

2. Jane Eyre

Boka du har hørt om alt for ofte, men som folk sier har et tungt språk som du vet betyr kjedelig.

Jane Eyre er en britisk roman av Charlotte Brönte, publisert i 1847 under pseudonymet Currer Bell. Det er en av de mest kjente bøkene fra engelsk litteratur og handler om en foreldreløs kvinnes oppvekst, selvstendighet og religion. Boken er en av søylene på realismen. Og hvis du ikke har lyst til å lese deg gjennom over 250 sider, er det en haug filmatiseringer av god aka sorgbiten. Den seneste er fra 2011, og holder seg tro til boka også med manus, så du kan plukke opp et par sitater her og der.

3. De elendige

Musikalen du ikke visste var en bok.

Den store franske forfatteren Victor Hugo som har skrevet kjente verk som Ringeren i Notre Dame, kom i 1862 med romanen De elendige eller på fransk Les Miserables. Den handler om den franske revolusjonen og vi møter den tidligere fangen Jean Vajean som prøver å gjøre opp for sine synder. Den alt for kjente musikalen ble sist filmatisert i 2012 med barskingen Hugh Jackman, og den enda barskere Russel Crowe, årets Oscarvinner Eddie Redmayne og Anne Hathaway. Men blir dette for Hollywood glamour, finnes det en ganske så råbra filmatisering som er basert på boka istedenfor musikalen fra 1998, med den barskeste Liam, Uma Thurman og Claire Danes.

4. Om mus og menn

Romanen du kun kjenner som Broadwaystykke James Franco har spilt i.

Om mus og menn er en kjent roman av den amerikanske forfatteren John Steinbeck, publisert i 1937. Det er en typisk bok amerikanske skoler har som pensum og den er kjent for sitt vulgære språk og rasistiske tilnærminger. Den handler om to gårdsleiearbeidere, barndomsvennene George og den tilbakestående Lennie som drømmer om å få nok penger til å få et eget sted sammen. Boka har blitt filmatisert tre ganger og den siste gangen i 1992.

5. Kristin Lavransdatter

Dama på femhundrelappen sitt litterære verk.

Sigrid Undset er en av Norges største forfattere gjennom tidene og hennes største verk er Kristin Lavransdatter, som er en historisk romansyklus i tre bind; Kransen (1920), Husfrue (1921) og Korset (1922). Bøkene handler om Kristin Lavransdatter som er datter av storbonden Lavrans og tar for seg Norge på 1300-tallet. Bøkene følger Kristin fra hennes barndom, ungdom, forhold med faren, forhold til seksualitet, kjærlighet og religion. Selv om dette virker ganske så tregt, er historien veldig bra og alle nordmenn burde vite litt om Kristin Lavransdatter. De tre bindene er ganske så kraftige og rommer til sammen nesten tusen sider. Men heldigvis for de late, gjorde Liv Ullmann det litt lettere for almmenheten i 1995, da hun filmatiserte det første bindet Kransen i filmen Kristin Lavransdatter.

6. Stolthet og Fordom

Fordi alle burde møte Elizabeth Bennet og Mr. Darcy.

Jane Austen er helt klart en av de mest kjente engelske forfatterene. Stolthet og fordom er en av de mest kjente kjærlighetsromaner. Boken ble publisert for første gang 1813 og er fortsatt populær blant annet for hennes geniale karakterer og gode personbeskrivelser. Filmen fra 2005 gjør boka verdig og er en helt fantastisk kjærlighetsfilm som holder tro mot Austen, der det er karakterene Elizabeth Bennet og Mr. Darcy som gjør denne filmen til et mesterverk. Filmen er også spekket av kjente fjes, deriblant årets Oscarnominerte Keira Knightley, årets Oscarnominerte Rosamund pike og Carey Mulligan.

Siste podcaster

Anbefalte artikler