Kutt i stipendet for 50 000 studenter

This content has been archived. It may no longer be relevant

Liv Simonsen, fagdirektør i Lånekassen, er inneforstått med at studentene har lite kunnskap om Lånekassens fribeløp. Hun er ikke veldig bekymret over det siden heltidsstudenter sjelden tjener over fribeløpet.

– Jeg tror ikke at studentene går rundt og husker eksakte tall, men jeg opplever at studentene vet at det er inntektsgrenser.

For å få fullt stipend kan man ikke ha hatt en inntekt over 151 000 kroner i 2013. Tjener man over dette vil stipendet bli redusert. I tillegg er det en formuegrense på 344 000 kroner. Overstiger man disse beløpene, vil stipendet bli redusert ved neste semester. Det er altså ikke snakk om at studenter må betale penger tilbake til Lånekassen om man tjener mer enn fribeløpet.

Ingen straff

(Foto: CC: Jannecke Sanne Normann)
Liv Simonsen, fagdirektør i Lånekassen (Foto: Jannecke Sanne Normann)

Mange studenter mener det er feil at de skal bli straffet for å tjene penger i et samfunn som bare har godt av å ha studenter i arbeid. Den påstanden er Simonsen ikke enig i.

– I dag vil det være vanskelig for studenter å overstige fribeløpsgrensen på 151 000 kroner om man er aktiv i studiene sine, så det er ingen straff, sier Simonsen.

Den norske støtteordningen fra Lånekassen er en velferdsordning som man ønsker å gi til så mange som mulig. Alle kan ikke få det siden det koster for mye for staten, derfor har denne fribeløpsgrensen blitt satt opp.

Storkontroll

Lånekassen vil i løpet av de neste månedene foreta en kontroll av fulltidsstudenter som mottar utdanningsstipend.

– Denne kontrollen omfatter 50 000 studenter og vil undersøke om disse studentene bor i en avstand som tilsier at de faktisk kunne bodd hjemme, forteller fagdirektøren.

Kontrollen har blitt gjort tre ganger tidligere, men i et mindre omfang.

– Lånekassens regler for inntekt og formue er lett å få tak i, sier Liv Simonsen, men det er få som faktisk kjenner til de. Her er en kjapp innføring:

Studenter som har bestått eksamen og ikke har oversteget Lånekassen fribeløpsgrenser kan få inntil 40 prosent av lånet gjort om til utdanningsstipend.

Studenter som bor hos en forsørger har ikke grunnlag for utdanningsstipend. Omgjøringen skjer et år etter at studenten har fullført eksamen eller utdanningen.

I 2015 går fribeløpet for person- og kapitalinntekt opp til 162 769 kroner.

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler