Er doping fotballens forsømte problem?

This content has been archived. It may no longer be relevant

FIFA-president Sepp Blatter mener fotball ikke har et dopingproblem fordi en ikke kan bli bedre i ballsporten av å dope seg. Den påstanden er tidligere proffsyklist og nåværende dopingekspert, Mads Kaggestad lite imponert over.

– Når du går på EPO kan du trene hardere fordi du restituerer deg fortere. Å kunne trene hardere er noe man har nytte av i alle idretter. Sprinteren Marion Jones ble for eksempel tatt for EPO for å kunne trene hardere, sier Kaggestad.

Hør hele intervjuet med Mads Kaggestad her:

– Jeg merket at jeg var mye mindre sliten og hadde rundt 10 prosent bedre testresultater når jeg gikk på EPO. Når Blatter sier at man ikke bli bedre i fotball av å dope seg så skjønner jeg ikke logikken hans. Man kan få bedre spenst, hurtighet og utholdenhet av å dope seg, så jeg går ikke god for den forklaringen der, sier Kaggestad.

Jan Hoff, professor i Medisin ved NTNU har jobbet tett på fotballklubber som blant annet Real Madrid, Barcelona og Manchester United. Han er enig med Kaggestad om at fotballspillere kan bli bedre av å dope seg.

– En hører ofte at utholdenhet ikke er så viktig i fotball, men det var så viktig at hele Juventus dopet seg på 90-tallet. Det er ingen tvil om at man kan bli bedre i fotball av å dope seg, og å tro Juventus var den eneste fotballklubben som drev med systematisk bruk av EPO på 1990-tallet er naivt, sier Hoff.

Hør hva professoren mener:

 

 

Opp til særforbundene

Kaggestad forteller til Offside at det er de ulike særforbundene som har ansvaret for hvor mye ressurser de legger i å avsløre utøverne. Det kan derfor være store forskjeller i anti-dopingarbeidet mellom de ulike idrettene.

– Mange journalister forstår ikke dette, noe som gjør at dopingproblematikken ofte får feil vinkling. Mange eksperter, meg selv inkludert, frykter at flere idretter ikke tar doping alvorlig nok. En kan jo ikke avsløre juksere dersom en ikke tester, sier Kaggestad.

Han påpeker at verken FIFA eller det spanske fotballforbundet har etterforsket Puerto-saken, der Dr. Fuentes selv har sagt at han har jobbet med fotballspillere.

Nestleder i utviklingsavdelingen for NFF, Henrik Lunde forklarer at de har ulike møter med klubbene for å informere om doping, men at det er Antidoping Norge som gjennomfører kontrollarbeidet med å teste utøverne.

– Vi har et godt samarbeid med Antidoping Norge, men vi kan ikke teste spillerne. Det er opp til Antidoping Norge å velge hvem og hvordan de tester, men på generelt grunnlag ønsker vi alle antidopingtiltak velkommen, sier Lunde.

NFF har flere ønsker, hør disse her:

Antidoping Norge får sine midler fra kulturdepartementet. En må så bestemme hvor mye av disse midlene mye som skal gå til kontrollvirksomhet, før en igjen fordeler disse midlene på de ulike idrettene, forklarer leder ved samfunns -og kommunikasjonavdelingen i Antidoping Norge, Halvor Byfuglien.

– Vi anser ikke fotball som en idrett med stor risiko når det kommer til doping og gjennomfører rundt 300 til 400 tester i året, forteller Byfuglien.

Hør mer om Antidoping Norges arbeid her:

Testet en gang i karriéren

Jan Hoff mener det er mulig å dope seg å komme unna med det, også i Norge.

– De som bruker doping og vet hvordan stoffene fungerer har nok en del triks for å ikke bli tatt. Fotball gjennomfører ikke så mange tester heller, så de som jukser tar ingen stor risiko, sier Hoff.

At det gjennomføres få tester i fotballnorge blir bekreftet av spillerne selv. Tim Nilsen og Fredrik Haugen lever begge av å spille fotball. Til sammen har de blitt testet tre ganger de siste tre årene.

– Jeg har blitt testet én gang i karrièren, sier Tim Nilsen, som til daglig spiller for Sogndal.

Haugen har derimot blitt testet litt oftere.

– Siden jeg kom til Brann for tre år siden har jeg blitt testet to ganger, forteller Haugen.

Ikke veldig høye tall for Norges, og verdens største idrett.  De to er enige om at de ikke tror andre norske tippeligaspillere doper seg.

– Jeg tviler på at noen i de øverste divisjonene doper seg, men at noen kan gjøre det i lavere divisjoner utelukker jeg ikke, sier Nilsen.

Hør mer om hva Tippeligaprofilene mener her:

 

 

Anbefalte artikler