Gjør eksamen studenter til toppidrettsutøvere?

This content has been archived. It may no longer be relevant

I disse dager er det mange som føler på det kjente stresset som kommer snikende på med eksamen hengende over seg. Noen har bare noen små sommerfugler i magen i det de får oppgaven, mens andre kan få både fysiske og psykiske reaksjoner lang tid i forkant. Dette til tross for at eksamen er noe vi alle gjennomgår hvert eneste år.

Men hva skyldes denne angsten og følelsen av at det er dommedag vi møter på vei mot eksamenslokalene, og er det noe man kan gjøre for å forhindre dette? Vi har snakket med Helge Hauge, som er psykolog og rådgiver i Studentrådgivningen ved SiB med eksamensangst som sitt fagområde. Hauge har holdt flere kurs i regi av SiB for å hjelpe studenter som sliter med eksamensangst til å mestre eksamen.

Normalt å være stresset for eksamen

I mange tilfeller hører man om at folk presterer bedre under press. For eksempel presterer mange idrettsutøvere best i konkurranser, på samme måte som noen studenter må ha en eksamen som nærmer seg for å få opp motivasjonen og trykket til å prestere godt. På en annen side har man de som blir så stresset at de ikke får vist hva de sitter inne med.

– Ti prosent av studentene blir så stresset i en eksamenssituasjon at de rett og slett ikke får vist kunnskapen de sitter inne med, sier Hauge.

– Men hva er egentlig eksamensangst?

– Eksamensangst er rett og slett prestasjonsangst. Man vet at noen andre skal vurdere det en leverer, noe som gjør at man automatisk blir mer stresset. Det er helt normalt å være stresset før slike situasjoner, forteller han.

Vanligvis er det den tradisjonelle skoleeksamenen som stresser folk mest, fordi det er en unaturlig situasjon hvor man skal sitte stille i et lokale under streng bevoktning, uten hjelpemidler og likevel prestere sitt beste. Hauge sier at selve ordet eksamen er noe som i seg selv kan skape stress for mange.

– Hvis man tenker over det er det egentlig ikke noe annet enn å skrive en oppgave. Likevel er det litt spesielle betingelser, slik at det ikke kan sammenliknes med slik man til vanlig løser oppgaver, sier rådgiveren.

Sammenlikner studenter med toppidrettsutøvere

Når det gjelder eksamen, ligger to sentrale aspekter i resultatet av det man leverer, og hvordan ens eget nivå er i forhold til andre. Dette er samtidig noe man har svært lite kontroll over, og som er fort gjort å sette sitt fokus på før og under eksamen.

– Dette er noe som ubevisst kan være med på å stresse deg opp. Dermed er det under en eksamenssituasjon viktig å ha fokus på din egen oppgave, og ikke tenke på de andre eller resultatet, sier Hauge.

For mange slår konkurranseinstinktet inn under en eksamen, hvor fokuset blir på å være best og å gjøre det bedre enn andre. Dette erstatter lett det fokuset man egentlig burde ha; nemlig oppgaven og å gjøre sitt beste ut i fra sine egne forutsetninger.

– Jeg pleier å si at studenter er som toppidrettsutøvere. De er i en veldig lik situasjon; de trener over en lang periode til en enkelt prestasjon. Den største forskjellen er at mens toppidrettsutøverne er flinke til å forberede seg mentalt og bygge seg opp, er studenter veldig flinke til å psyke seg selv ned, forteller rådgiveren.

På bakgrunn av dette bør man huske på å velge folk man henger med før en eksamen med omhu, slik at ikke også andre tilfører unødvendig stress.

– Det er viktig å holde seg til folk som bygger deg opp, og ikke de som river deg ned og stresser deg, tipser Hauge om.

Gode tips og huskeregler

Hauge har flere tips til hvordan man bør tenke for å lette på angsten. Det viktigste ligger i å jobbe mentalt med deg selv:

1. Hold fokus på din egen prestasjon, og ikke på andre eller resultatet.

2. Ikke stress deg opp like før eksamen, men begynn gjerne heller å spørre: hva kan jeg egentlig?

3. Stol mer på din egen hukommelse. Det ligger mye inne i hodet, og du kan ikke vite alt du faktisk vet – spesielt er det vanskelig å hente det frem hvis du stresser.

4. Trapp heller ned like før en eksamen i stedet for å trappe opp. Det er ingen idrettsutøvere som stormtrener rett før en konkurranse, men de prepper formen og forsikrer seg om at de ligger bra an. Du bør gjøre det samme.

5. Dagen før eksamen er ikke tiden for å løse problemer, så ikke skyv på det du frykter, ta heller tak i det med en gang.

6. Prøv å avmystifisere eksamen. Tenk på at det bare er å gå inn, svare på en oppgave og gå ut igjen.

Til slutt kommer Hauge med følgende spådom som en liten trøst til de som har skoleeksamen som sin verste fiende:

– Jeg tror ikke det går lang tid før vi får se mer åpne eksamener hvor det blant annet blir lov til å ha med seg hjelpemidler. Dette fordi det er ingen som kan sette seg inn på et ukjent fag og avlevere en god eksamen, uansett hvor mange hjelpemidler de har til rådighet – man må kunne stoffet noen lunde først.

Anbefalte artikler