Livet som eksamensvakt

This content has been archived. It may no longer be relevant

– Hvis vi er hyggelig og høflig, og beholder roen, går alt helt fint, sier Kjell Madsen mens han tar en slurk av pappkruset med kakao i.

Madsen er hovedvakt under mange av eksamenene ved Universitetet i Bergen. Etter 10-12 år i jobben er han en rutinert og kjent mann både blant studenter og andre eksamensvakter. Selv karakteriserer han seg som “en gammel knark”. Vi møter ham i  Turnhallen på Slettebakken, hvor det i dag er fem emner som har eksamen.

– I dag hadde vi fire forskjellige fag, men så kom det et fag i tillegg som vi ikke hadde beregnet, så da måtte vi ordne det, sier han med knusende ro.

Ro og orden i rekkene

For det er kanskje det eksamensvaktene er mest kjent for. De står som en motpol til alle de stressende studentene som skal gjøre sitt beste på en ukjent oppgave, på noen få timer. Selv om Madsen må være en av de mest rolige eksamensvaktene det går an å oppdrive, kjenner han seg godt igjen i den situasjonen studentene sitter i.

– Klart det. Enkelte stresser veldig, men da går jeg gjerne bort til dem og prøver å berolige dem med en liten prat. Her skal studentene gjøre noe de skal ha med seg hele livet, og da er vår jobb å være så rolig som mulig og hjelpe med det vi kan hjelpe med.

LES OGSÅ: Mindfulness tar innersving på eksamensstress

Det er ikke noe nytt at eksamensvaktene har et par grå hår, og mange studenter ser kanskje på dem som besteforeldre, hvilket kan gi en ekstra trygghet. Madsen avslører at det ikke bare er studentene som ser på dem som besteforeldre – eksamensvaktene ser også gjerne på studentene som sine egne barnebarn.

– Ja, det er klart. Vi synes det er kjekt å være sammen med unge, og vi har jo barnebarn som er sånn som studentene, sier han, og tar nok en slurk av kakaoen.

Vafler = ekte sjefsmat

Inntak av kakao er fast her på Slettebakken, og på de andre lokalene med kakaomaskin. I tillegg lager alltid vaktmesteren vafler når han ser Madsen på jobb.

– Han er grådig grei. Jeg sa en gang til han “Det snør så jævlig ute, og så er det ikke vafler her?”. Da skjønte han humoren min, og jeg fikk høre at han stod og lagde vafler fordi jeg hadde sagt han skulle gjøre det, forteller Madsen lattermildt.

Å kunne bruke humor er viktig for den blide bergenseren, som selv ikke ville hatt jobben uten bruk av godt humør og et smil på lur. Det er likevel aldri tvil om hvem som er sjefen.

– Om morgenen plystrer jeg for å få ro, for kandidatene kakler jo noe aldeles forferdelig. Det er som å komme inn i en hønsegård, humrer Madsen videre.

Ingen konkurranse, men stiller i joggesko

I den såkalte hønsegården kan det fort oppstå kaos når over hundre eksamenskandidater skal ha nye innføringsark, eller bare må en tur for å tømme blæren. Det er likevel aldri konkurranse mellom eksamensvaktene om å komme først bort.

– Vi har en gylden regel; ikke løp to. Hvis en kandidat rekker opp hånden, begynner det alltids en å gå. Løper det to, sier vi “Hei, det der må du ikke gjøre”, for det forstyrrer studentene. Vi skal gi papirer kjapt, greit og korrekt, sier Madsen.

Kjapphet er vel det stressede kandidater håper på, og mange har ikke en gang tid til å gå på toalettet under den intense skrivingen. Det er i hvert fall ikke alltid like greit å skyndte seg på toalettet med en haltende eksamensvakt i hælene.

– Ja, men du kan ikke forvente at en på 60-80 år skal løpe etter deg, sier Madsen med et flir om munnen, som forøvrig stiller i joggesko for anledningen.

Eksamen i vente?

Dersom du enda ikke har kunnet kaste pensumbøkene til side for en etterlengtet sommerferie, har Madsen noen gode tips for å gjøre eksamensdagen litt bedre:

– For det første må du kle deg løst og greit, ikke sitt med trange klær og høyhelte sko. Sitt i joggedress, gode sko og ha god mat med deg. Det viktigste er å roe seg ned, for du får ingenting på oppgaven du ikke har hatt om.

LES OGSÅ: Gjør eksamen studenter til toppidrettsutøvere?

Du trenger heller ikke stresse med å ha med deg ti kulepenner, ettersom vaktene alltid er beredt på det meste.

– Vi har alltid kulepenner liggende klar. Dersom noen går i stykker får studentene låne.

Å ha eksamen er altså ikke noe å stresse med, skal vi høre på Madsen – og man hører jo alltid på hovedvakten. Så neste gang du kaldsvetter og kjenner pulsen eksplodere, ta en titt bort på en eksamensvakt, så skal du se at du får et beroligende smil tilbake.

I det den siste slurpen av kakao blir drukket opp, går også intervjuet mot slutten.

– Å være eksamensvakt er den kjekkeste jobben jeg har hatt, avslutter sjefen selv.

Anbefalte artikler