Norsk rapport fra New York

This content has been archived. It may no longer be relevant

Studentradioen i Bergen har flere norske kilder i New York, og de forteller om tilstandene i storbyen.

39 mennesker er bekreftet døde, i følge Vg og Nyhetsbyrået AP. Tallene stiger fortsatt, og dødsårsaken er i mange tilfeller at folk er truffet av trær eller gjenstander, strøm eller av drukning.

– Bekjente på nedre Manhatten fikk i går beskjed om å holde seg våkne, i tilfelle vannet steg opp til vinduene. Vannet steg til høyden på biler, og strømmen forsvant, sier norske Liva Kleive Lien som befinner seg i Midtown, New York.


Foto: Liva Kleive Lien. Time Square

I følge den norske jenta skal vannet fra Hudson river ha oversvømt New Yorks gater i går natt. Alle broene fra Manhattan til fastlandet er stengt. Dette har ikke skjedd siden 9/11, og amerikanerne bruker dette som ett eksempel på hvor alvorlig denne situasjonen er.

Ting skal ha roet seg ned adskillig for øyeblikket, men det sies at vinden skal ta seg opp igjen i løpet av kvelden.

Østkysten er ellers sterkt preget av stormen.  Trær og kraftlinjer ligger veltet og stenger veiene. Store deler av New York er fremmdeles under vann, det samme gjelder flyplassene. Ingen fly vil gå inn eller ut av storbyen på en stund enda.


Foto: Liva Kleive Lien. En oversvømt byggeplass i Midtown, New York.

Stormen er nok den verste NYC har opplevd så langt og konsekvensene av “Sandy” vil merkes i lange tider, uttalte borgemester Michael Bloomberg til sine medborgere.

– Vi er helt uten strøm, og ingen kan “flykte” fordi all kollektivtransport er stoppet, sier Alexander Schrøder som i går ble evakuert til Warren Huntington Library i Geneva, New York.

Schrøder var i går uten strøm store deler av dagen, og kaoset i de veltede kraftlinjene har så langt vært vanskelige å få gjort noe med i uværet. Mange sliter fortsatt med dette.

Hans bror, Max Schrøder befant seg i Washington DC, hvor tilstandene var hakket verre. Vind og kraftig oversvømmelse resulterte i at folk måtte holde seg inne, noe de fortsatt blir oppfordret til å gjøre.

– Jeg får ikke til å se om det er mye ødeleggelser der ute. Rundt leiligheten min er det fult av grener og store gjenstander som er veltet over ende, og ute har det fløyet ting over alt, sier Max til Srib.

Velger å ikke evakuere
Julie Vold og Berit Høie befinner seg i NY, midt i mellom sone A, som må evakuere, og sone B, som ble oppfordret til det. Hun og venninnen valgte å bli i leiligheten sin i East Village når stormen traff.

–  Gatene er tomme, alt er stengt. Nå begynner stormen å nærme seg, vi hører vind og sirener utenfor. Noen i bygget har pakket baggen sin og evakuert bygningen for lengst, mens andre har invitert oss på “Hurricane party”, sa de norske jentene til Srib rett før stormen traff.

Kan gå dager uten strøm og vann
Vold og Høie har forberedt seg godt. De har handlet inn mat, vann og lightere fra en ganske så tom butikk. Maten er laget på forhånd, i tilfelle de ikke får brukt komfyren på grunn av strømbrudd. Badekaret er fylt opp med drikkevann og de har sørget for at ingen gjennstander står slik at de kan komme til å knuse vinduer.

I dagligvarebutikkene i storbyen finner man nå mange tomme hyller. Spesielt vann, boksmat og andre tørrvarer er blitt mangelvare etter at folk begynte å forberede seg på uværet.


Foto: Julie Vold

Tøffe jenter
Jentene er ikke lengre redde, men var mer spente på uværet som skulle treffe byen. De tente lys i leiligheten, og ventet bare på at noe skulle skje. Mye venting har etterhvert blitt ganske kjedelig, og det er nesten vanskelig for dem å holde seg innendørs nå.

– Vi lurer jo veldig på hvordan New York, the city that never sleeps, ser ut nå som den er blitt til en spøkelsesby.

 

Anbefalte artikler