Bonussporet: Mensaklubben

This content has been archived. It may no longer be relevant

I serien Bonussporet gir vi i nettredaksjonen deg den ekstra bonusen av informasjon du ikke får servert gjennom de ukentlige radiosendingene. Denne gang er det fokus på programmet Mensaklubben, som er et av de nyeste tilskuddene av underholdningsprogram vi har på Studentradioen.

– Det tidigste programmet!

– Hyggelig. Eller er det for beskjedent? Det er morsomt. Jovialt. Litt koselig. Romslig. Ingen takhøyde.

Ordene ramler ut i fleng av Sjur Koppen, når han og hans programmedarbeider Ole Markhus blir bedt om å beskrive Mensaklubben.

– Vi er det tidigste programmet!, legger Ole til.

– Vi har i hvert fall det eneste programmet jeg har hørt om på Studentradioen, sier Sjur.

Begge understreker tidlig at intervjuet av dem kommer til å bære «mensapreg». Hva dette er vet de ikke helt selv, men de føler programbeskrivelsen stemmer: «Mensaklubben er et etterlengtet avbrekk fra hverdagens fjas og mas. Vi får et innblikk i livet til Ole Markhus og Sjur Koppen, og deres stadige mislykkede forsøk på å komme seg gjennom livet uten å kludre det til. Programmet byr på både spalter og morsomme gjester hver uke, og lover god stemning!».

Kebabhistorie var starten

Det går ikke langt ut i intervjuet før det første innblikket i hverdagen deres kommer – med historien om hvordan disse to karene møttes. Sjur forteller:

– Det er en lang historie, men jeg skal prøve å gjøre den kort. En gang jeg var på fylla for mange år siden gikk jeg for å kjøpe kebab på vei hjem. I køen kom det en fyr som bare brøytet seg inn foran meg. Jeg sa høflig at han ikke bare kunne gjøre sånn. Men det dret han i, og han var skikkelig bøllete. Han var veldig full, og brukte lang tid på å bestille kebab. Jeg ble veldig skeptisk til ham.

– Men du er skeptisk til alle, skyter Ole inn.

Historien fortsatte med at Sjur fikk bestilt kebab i luken ved siden av denne fulle fyren, og fikk dermed kebaben sin lenge før han som var så treg.

Ole Markhus og Sjur Koppen trives bak mikrofonen. (Foto: Martine Markussen)
Ole Markhus og Sjur Koppen trives bak mikrofonen. (Foto: Martine Markussen)

– Jeg gikk utenfor og ventet på ham, og mens jeg ventet bygget jeg opp en irritasjon slik at da han til slutt kom ut, rev jeg kebaben ut av hendene hans og kastet den. Deretter gikk jeg. Han fyren forlangte en ny kebab, så han fulgte etter meg. Dermed gikk jeg fortere og fortere, men han kontret. Etter en stund ropte han noe greier etter meg, før han ga opp og snudde.

Sjur trodde aldri han skulle se denne fyren igjen, før han noen uker etterpå var på baren Ricks i forbindelse med Stand Up Bergen, som han er en del av. Han så fyren oftere og oftere, alltid på Ricks, og han begynte å lure på om han ble etterfulgt.

– En dag hørte jeg at det var kommet en ny fyr som skulle jobbe med oss som komiker. Jeg spurte noen om det var han fyren jeg hadde sett en rekke ganger. Det stemte selvfølgelig, sier Sjur.

Fyren var Ole, og etter å ha konfrontert ham med historien, ble de tilsynelatende gode venner – og har vært det siden.

– Du klarte ikke å gjøre den historien kort, sier Ole. – Noe som også er et «mensapreg».

Ingen tabber – eller?

Begge er altså med i komikersamlingen Stand Up Bergen, som er grunnen til at hele programmet startet.

– Vi skulle egentlig lage en podcast med Stand Up Bergen, men jeg har vært med i Studentradioen før, så jeg tenkte fort på å prøve å få sende et program her i stedet, sier Ole.

Ingen av dem studerer akkurat nå, men de har begge meritter å se tilbake på.

– Jeg har et par år på BI, sier Ole.

– Jeg er egentlig bare komiker, og undrer meg stort over det, sier Sjur.

– Men du har vunnet priser! Du er ikke bare en komiker. Du er god, legger Ole til.

Sjur ble nemlig kåret til «Årets nykommer» under Humorfest i 2014.

– Hva er bakgrunnen til navnet Mensaklubben, da?

– Det er vel egentlig ironien i at det kanskje ikke er helt Mensaklubbens deltakere som sitter her, sier Ole.

– På ingen måte. Vi har problemer med normal setningsoppbygging, sier Sjur.

På bakgrunn av det, skulle en kanskje tro det blir mange flauser over en tid med radio.

– Vi har ingen flauser. Vi er spot on hele tiden, kommer kontant fra Ole.

– Det er vel ikke helt tilfelle. Vi sliter som sagt med normal setningsoppbygging, men vi er blitt gode til å klippe bort tabber etter hver, gliser Sjur.

Mensaklubben hører du hver tirsdag kl. 10:00 på Studentradioen i Bergen.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler