Bonussporet: Ut av det Blå

This content has been archived. It may no longer be relevant

I serien Bonussporet gir vi i nettredaksjonen deg den ekstra bonusen av informasjon du ikke får servert gjennom de ukentlige radiosendingene. Denne uken er fokus på nykommeren Ut av det Blå, som er Studentradioens helt egne jazzprogram. Dette programmet består av Aadne Ore, Fredrik Fjetland og Simon Zender Annema.

Hver søndag klokken 13:00 sitter tre jazz-entusiaster i Studentradioen i Bergens studio, klare til å la gleden av musikken de elsker smitte over på lytterne. De har alle én ting til felles, nemlig interessen for jazzen, og dens variasjon som sjanger. Musikken som spilles i løpet av timen med denne gjengen er både variert og overraskende.

Skrevet i blått

Interessen for jazzen arvet Aadne av bestefaren som spilte rytmegitar i storband.

– Vi har to faste lyttere. Bestefaren min, som var jazzmusiker på 50- tallet, og som sender lange e-poster med tilbakemeldinger hver uke. Og bestevennen min i Oslo, forteller Aadne.

Hele konseptet er ganske passende til programmets navn. De ønsker å være et down low-musikkprogram, med lite prat og mye fokus på musikken. Jazzen kan være rolig, men også spontan og improvisert. Navnet Ut av det Blå var i utgangspunktet Simons idé.

– Jazz er skrevet i blått, og opprinnelsen ligger i det blå, her forstått som det triste. Navnet kan tolkes som ut av det triste, eller som vi har valgt, Ut av det Blå, kan Simon fortelle.

Les også: Bonussporet: Ettersmak

Etter en hard lørdagskveld kan du tune inn i jazzen, med disse guttene. (Foto: Xin Li)
Etter en hard lørdagskveld kan du tune inn i jazzen med disse guttene. (Foto: Xin Li)

Søndagsenergi

Ideen til programmet var i utgangspunktet Aadne sin, men han kunne ikke ha programmet alene. Tilfeldighetene ville ha det til at han raskt ble kjent med Simon og Fredrik, som med en gang sa ja til å bli med, etter et par pils (for mye) på byen. De ønsket at programmet skal være en måte å vekke folk rolig opp på en søndag, samtidig som det viser frem fin musikk.

– Det er kanskje en egoistisk tanke at vi skal ha det fint i studio, fremfor at lytterene skal kose seg, sier Aadne smilende.

Noen av sendingene kan være rolige å våkne til, mens andre kan oppleves som litt mer ekstreme og for nybegynnerne noe eksperimentelle og bråkete. Guttene forklarer at den delen av musikken som kan oppleves som bråkete handler om energien som oppstår i øyeblikket musikken lages.

– Alle lyttere er velkommen, men med det sagt er det ikke sikkert alle vil nyte like mye. Slik kan det være med alle musikksjangre, forteller Simon.

Les også: Bonussporet: Jentegarderoben

Rolig, men bråkete

Musikk og jazz oppleves som gøy for de tre guttene, og de spiller også selv.

– Ofte føler man et behov for bare å spille noe, det er rent terapeutisk, sier Simon.

– Jeg spilte mye gitar, faktisk så mye at jeg fikk kronisk senebetennelse, forteller Aadne.

Fredrik spiller også, og de andre guttene kan fortelle at han er en svært dyktig trommis.

Avslutningsvis skulle guttene beskrive programmet sitt med tre ord. Ikke den enkleste oppgaven, men de prøvde.

– Det kan være rolig, men bråkete. Avslappet, men ikke avslappet. La oss bare si at det er en avslappet atmosfære som vil skape energi, ler guttene.

Hør Ut av det Blå hver søndag klokken 13:00-14:00!

Anbefalte artikler