Bonussporet: Ettersmak

This content has been archived. It may no longer be relevant

I serien Bonussporet gir vi i nettredaksjonen deg den ekstra bonusen av informasjon du ikke får servert gjennom de ukentlige radiosendingene. Denne uken er fokus på nykommeren Ettersmak, som er Studentradioens helt eget matprogram. Dette matprogrammet består av restaurantsjef Silje Karoline Bredby, kokk Morten Joki Haukeberg, råvareekspert Hanne Odland Mørch, ryddegutt Truls Lier og slakter Aleks Weiss.

LES OGSÅ: Matoppskriften alle studenter bør kunne

Noe for alle

Det hele begynte på et radio-nachspiel i mars, da Truls og Aleks ble sittende ut i de små timer og diskutere ideen om et matprogram. De ble gående og småprate om det, men det var på først på hytteturen senere i semesteret, da de fikk vite at Morten var utdannet kokk, at de bestemte seg for å gjøre alvor av planene. Da Silje var hjemme på påskeferie syslet også hun med ideen om å starte et matprogram, da dette var noe hun mente radioen manglet. Hun diskuterte dette med Hanne i radiolokalene etter ferien.

– Helt tilfeldig sitter Truls, som jeg ikke kjente så godt da, rett ved oss. Han snur seg, tar av seg headsetet og sier «Heyskal dere også lage matprogram?».

Ut i fra dette oppstod programmet Ettersmak, som de presenterer som et lettbeint program med koselig stemning. De ønsker å komme med tips og triks til matlaging, men man trenger ikke nødvendigvis å være glad i å lage mat for å høre på.

– Det er nok en del som har matlagingen litt opp i halsen, og som synes det er et ork. Vi ønsker å få frem at mat skal være gøy. Den tiden man bruker på å lage mat skal være hyggelig og avslappende, istedenfor noe som stresser opp hverdagen, forklarer Truls.

De er opptatt av at programmet skal være for alle, men spesielt rettet mot studenter. Alle fem er studenter selv, og de er derfor naturlig begrenset av både tid og pris. Likevel kommer de med tips til hvordan du kan piffe opp rettene, dersom du skulle ha litt penger til overs en måned.

LES OGSÅ: Kubanske sandwicher alle kan lage

Fra kokk til ryddegutt

Medlemmene i programmet har forskjellige bakgrunner, og har derfor fått tildelt hver sin rolle. Restaurantsjef Silje er den naturlige lederen i programmet, og fungerer som programleder under sendingene. Det er ifølge henne selv hun som skal sjefe rundt og piske de andre. Morten er den eneste av dem med formell utdannelse innen matfag, han er nemlig utdannet kokk, og det ble derfor naturlig at han ble kokken også i Ettersmak. Hanne ble derimot utnevnt til råvareekspert fordi hun hadde lyst til å lage en liten urban hage og hun har tidligere klart å gro frem sine helt egne tomater hjemme. Og så har hun jobbet i fiskedisk, da. Om slakter Aleks har restaurantsjef Silje følgende å si:

Han drømte om å ha en fast spalte hos oss hvor han rett og slett skal få utløp for sin aggresjon når det kommer til matrelaterte ting. Så det er klart, han slakter ting, og dermed ble han slakter.

Truls på den annen side er litt usikker på hvorfor han ble programmets ryddegutt.

 Jeg er vel litt sånn ett hakk under Morten, aspirende kokk for å si det sånn. En som har veldig lyst å være kokk, men som ikke får det helt til enda. Og det er selvfølgelig morsomt for de andre å ha en de kan kjefte litt på da, sier han med et flir.

De fem medlemmene har fått hver sin rolle som de kan leke seg med i studio. (Foto: Xin Li)
De fem medlemmene har fått hver sine roller som de kan leke litt med i studio. (Foto: Xin Li)

Nachspielpasta

De har selv gjort seg mange erfaringer på kjøkkenet. Morten trekker frem den gangen han laget appelsinsuppe i jobbsammenheng som et av hans høydepunkt.

 Etter besøket hadde vi veldig mye igjen av denne suppen, og den brukte vi til å lage punsj senere på kvelden. Fire liter sprit og masse iskrem og sorbet, så ble det den gode punsjen.

Hanne har vanskeligheter med å bestemme seg for hva det beste hun har laget er, men synes prosessen med å lage tapas er gøy. Hvis hun må velge blant tapasrettene, er hun spesielt fornøyd med sine kylling- og mozerellasticks. Dette har hun blant annet laget til flere konfirmasjoner. Silje trives også med å lage mat til mange mennesker, og det største måltidet hun har komponert er en elgstek med ovnsstekte grønnsaker som hun disket opp med på nyttårsaften.

 Det var ikke en veldig avansert oppskrift, men det ser så fancy ut når man kan sette den svære elgsteken midt på bordet, og det lukta fantastisk.

Truls legger til at stemning og hvem du lager maten sammen med også har mye å si for hvor godt maten smaker. Han trekker frem sin egen nachspielpasta med pisket egg, salt og pepper som et godt eksempel på dette.

 Det er selvfølgelig ikke den retten jeg er mest fornøyd med sånn fancy-schmancy sett, men jeg er ganske sikker på at det er den retten jeg har hatt mest glede av.

LES OGSÅ: Enkle kuttemetoder av basisvarer

Følger du disse reglene skal det være godt gjort å feile. (Illustrasjon: Ingvild Helle Hagen/Mykl Roventine)

Blodig affære

Selv om de har mye erfaring på kjøkkenet, har de også hatt uheldige episoder. Truls har sett mye svart røyk på kjøkkenet, mens Morten en gang presterte å helle kokende vann over kjæresten sin. Da Silje og kjæresten skulle innvie leiligheten med første tacomiddagen gikk det ikke helt som det skulle.

 Jeg skulle kutte tomat til tacoen, men var uheldig med kniven og skar meg i fingeren. Det fikk meg til å skvette, så blodet sprutet oppover veggen. Det ble ikke like koselig som vi hadde tenkt.

Ettersmak serverer deg et fantastisk matunivers hver torsdag klokken 12:00-13:00 på Studentradioen i Bergen! Følg dem også gjerne på Facebook.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler