Matoppskriften alle studenter bør kunne

This content has been archived. It may no longer be relevant

Supper er som mange vet en genial måte for studenter å overleve på. Det er billig, lett å lage og sunt, i tillegg til at man enkelt kan lage store porsjoner og fylle opp fryseren. Du kan lage supper av nesten alle typer grønnsaker, fra gulrot og potet, til spinat og brennesle.

Hør Truls, Morten og Silje snakke om supper:

Variasjoner

Det fine med supper er at det finnes et tonn av variasjoner. For eksempel kan du putte en skvett fløte eller litt creme fraiche i suppen om du har det stående i kjøleskapet, eller du kan avgjøre tykkelsen på suppen ut i fra hvor mye vann du har i forhold til grønnsaker når du kjører suppen glatt med en stavmikser. Du kan fint lage en tykk, mettende suppe uten meieriprodukter.

En annen fin ting med supper er muligheten til å krydre etter egen smak. I for eksempel en skogsoppsuppe er timian veldig godt, mens i en hjemmelaget tomatsuppe kan både basilikum og oregano være helt rett. Det viktigste er egentlig at du prøver deg frem, og finner de krydderne du syns smaker godt i kombinasjon med suppens hovedingrediens. Hvilken buljong eller kraft du bruker er også med på å smaksette suppen, og nok en gang finnes det flere muligheter der du selv må avgjøre hva du liker best.

Både Morten, Silje og Truls elsker supper. (Foto: Silje Bredby)
Både Morten, Silje og Truls snakket om hvor mye de elsker supper i forrige ukes sending. (foto: Silje Bredby)

Tilbehør

Det er ikke bare suppen i seg selv som har mange variasjoner, når det kommer til valg av tilbehør finnes det absolutt like mange muligheter. For litt ekstra crunch kan du riste pinjekjerner eller den litt billigere varianten gresskarkjerner og ha på toppen, du kan sprøsteke bacon eller spekeskinke og ha oppi, eller koke deg et egg og servere i suppen. I tillegg er det alltid godt med brød av noe slag ved siden av, som enten kan være smaksatt av hvitløk, tomater (bruschetta) eller bare smør.

Midt i forkjølelsessesongen er det derfor ikke overraskende at ukens anbefaling er en suppe. Denne suppen er en av de rimeligste typene, men på grunn av gratineringen på slutten virker den såpass fancy at du trygt kan servere den i sosiale lag.

Ukens anbefaling: Fransk løksuppe

Dette trenger du til 4 personer:

8 stk vanlig, gul løk 

2 ss smør

1 l kraft av kylling, eller kylling, kjøtt- eller grønnsaksbuljong i 1 liter vann

2 dl hvitvin, eller 2 ts sitronsaft om du ikke har vin stående

2 ts tørket timian, eller annet krydder om du ønsker

1 fedd hvitløk

salt og pepper

2 dl revet ost, gjerne parmesan. Bruk gjerne mer ost om du har penger til det, men det holder med 2 dl.

4 brødskiver, loff eller kneipbrød. Bruk gjerne tørre brødskiver!

Slik lager du suppen:

Ta av skallet og kutt løken i ganske tynne skiver. Smelt smør i en stor kjele, og tilsett løken. La løken surre på svak varme under omrøring til den blir blank, og pass på at løken ikke blir brun. Tilsett hvitløk og timian (eller andre krydder) og la det surre i et halvt minutt. Tilsett kraft (eller vann og buljong), og vin (eller sitronsaft). Kok opp, og la suppen småputre på lav varme i 30 minutter. Smak til med salt og pepper til slutt.

Finn frem brødskivene og skjær av skorpene. Om du vil imponere litt ekstra kan du bruke store pepperkakeformer til å forme brødet i morsomme fasonger. Fordel suppen i ovnssikre porsjonsskåler, legg brødskivene over og dryss over osten. Gratineres i stekeovn på 250 °C i 6-8 minutter, eller til osten er blitt gyllen. Serveres med en gang.
Pass på når du tar suppen ut av ovnen, for det er ikke godt om det skvulper kokende suppe på armen din!

Hør hele oppskriften med alle variasjoner her:

 

 

 

 

Anbefalte artikler