Kubanske sandwicher for alle

This content has been archived. It may no longer be relevant

En av årets hyggeligste filmopplevelser, Jon Favreaus Chef, gir enhver matentusiast vann i munnen. Filmen handler om stjernekokken Carl Casper, spilt av Favreau selv. Casper sier opp jobben som kjøkkensjef på en av Los Angeles’ fasjonable restauranter etter at menyen han tvinges til å servere blir slaktet av byens viktigste matblogger. I stedet åpner han sin egen food truck og serverer tradisjonelle kubanske sandwicher.

LES OGSÅ: Matoppskriften alle studenter bør kunne

Ingen fasit

Det finnes ingen fasit på hva den originale kubanske sandwichen skal innholde. I Florida, hvor kubansk mat og kultur har en sentral posisjon, er det store variasjoner. I Tampa vil man ofte inkludere salami, noe du vanligvis ikke får i Miami.

Brødet som brukes skal i utgangspunktet være lyst, klassisk kubansk. Det er naturlig nok vanskelig å få tak i her i landet, og halvstekte, lyse brødvarer som du finner på butikken er derfor det enkleste alternativet. Klassiske kubanske sandwicher inneholder også den gule, amerikanske sennepen, som heller ikke er noe alle norske butikker har i sine hyller.

Denne oppskriften tar derfor utgangspunkt i slik jeg lager mine kubanske sandwicher, med ingredienser som er tilgjengelig i de fleste norske dagligvarebutikker.

Slik hørtes det ut da jeg laget sandwichene:

Klassisk kubansk sandwich

Dette trenger du for å lage 4 sandwicher:

 • Sennep (Jeg bruker grov sennep, men velg etter personlig smak og økonomi)
 • 2 halvstekte baguetter
 • Smør
 • Sylteagurker i skiver
 • Kokt skinke
 • Skinkestek i skiver (Jeg bruker påleggs-versjonen man får på butikken, har du tid og mulighet er svinestek enda bedre.)
 • Tykke skiver sveitserost (Vanlig gulost kan brukes om du ikke har sveitserost/emmentaler)
Halvveis ut i tilberedingen ser sandwichene slik ut. (Foto: Truls Lier)
Halvveis ut i tilberedingen ser sandwichene slik ut. (Foto: Truls Lier)

 

Slik lager du sandwichen:

Del baguettene først i to så de passer i stekepanna, så deler du de på langs. Disse skal smøres inn med smør på utsiden før de stekes. Det er fullt mulig å gjøre dette til slutt, men det kan være lettere å gjøre det før man har fylt sandwichene.

Deretter smører du på sennep. Ha sennep på begge halvdelene av sandwichene. Det er også mulig å legge til majones om man liker det, men jeg velger det bort for å unngå at sandwichen blir for mektig. Legg så på sylteagurker, kokt skinke, kald skinkestek og sveitserost lagvis på bunndelen av sandwichene, gjerne i den rekkefølgen.

Nå er sandwichene klare til steking. Vanligvis vil det bli gjort i et sandwichjern (eventuelt toastjern), men om du ikke har dette tilgjengelig er to stekepanner et godt alternativ. Du bruker da den ene stekepanna på vanlig måte, varmet til medium varme. Den andre, gjerne en tung panne, brukes på toppen av sandwichene for å presse de sammen. Sandwichene skal minimum presses sammen til halvparten av den originale størrelsen.

Ha litt ekstra smør i panna og stek sandwichene i 3-4 minutter på hver side. Sandwichene skal da være gylne på utsiden og osten skal være smeltet. Nyt!

Om du vil ha sandwichene som nattmat er det fullt mulig å lage de klare på forhånd. Gjør da alt i oppskriften frem til steking, utenom smøret på utsiden. Pakk dem inn i aluminiumsfolie og legg dem i kjøleskapet, så har du nattmat klar til steking når du kommer hjem.

LES OGSÅ: Enkle kuttemetoder av basisvarer

Min favorittsandwich

Det er utallige versjoner av den kubanske sandwichen og utrolig mange måter å variere ut i fra hva du liker og hvilke ingredienser du har for hånden. I tillegg til å lage den klassiske varianten laget jeg også min egen favoritt-versjon. Da trenger du dette i tillegg til de vanlige ingrediensene:

 • Tomater
 • Salat (Ikke bruk en type som er alt for sterk på smak og overskygger de andre smakene)
 • Pepper
 • Salt

Denne sandwichen følger i bunn og grunn den samme oppskriften som den klassiske. Denne versjonen inneholder derimot litt flere grønnsaker. Du legger noen salatblader på etter å ha smurt på sennepen, og etter å ha lagt på sylteagurken legger du på skiver med tomater. Disse bør helst være tynne for å ikke bli dominerende eller tilføre for mye væske til sandwichen.

Deretter legger du på resten av ingrediensene akkurat som i klassikeren og avslutter det hele med nykvernet pepper på toppen av osten. Hvis du vil kan du også ha litt salt på utsiden av sandwichene, slik at det fester seg til smøret. Dette blir en friskere versjon av en sandwich noen kan føle at blir ganske mektig.

Hør hva Silje, Morten og Hanne synes da jeg serverte nystekte kubanske sandwicher:

Siste podcaster

  Anbefalte artikler