Sopp som studentmat?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Ettersmak sendte sin egen ryddegutt Truls Lier ut på sopptur sammen med kjæresteparet Anine Johnsen og Cato Falsen Brække. Sopp er en organisme som er med på å bryte ned døde planter og trær ute i naturen, men den har også andre bruksområder. Sopp er nemlig kjempefin å bruke i mat! For oss fattige studenter er sopp en super måte å piffe opp den kjedelige studentmiddagen på uten å bruke en krone. Sopp kan nemlig brukes i alt fra pizza og gryteretter til supper og sauser.

Ikke noe å ta lett på

Truls, Anine og Cato tenkte nettopp dette da de bega seg ut på tur til Fløyen som er kjent blant de fleste studenter. Det er derimot viktig å huske på at det ikke er all sopp som er spiselig, da noen sorter er giftige og kan føre med seg ganske så alvorlige konsekvenser. Anne Margrethe Steen fra Soppforeningen i Bergen kan fortelle at dette med sopp ikke skal tas lett på. Hvis man har planer om å spise soppen er det veldig viktig kun å plukke sopp man er helt sikker på.

Mange sopper ligner også på hverandre, og det er lett å forveksle spiselige sopper som steinsopp med Gallerørsopp, som ikke smaker noe særlig godt. De soppene som er farligere å forveksle er blant annet Stubbeskjellsopp med Flatklokkehatt, som er en dødelig giftig sopp. På tross av dette sier Anne Margrethe at du ikke skal være redd for å dra ut på sopptur. Det finnes masse god sopp, og det kan være kjempe gøy å lære seg kjennetegn med enkle sopp, slik at du ikke kan ta feil. Hun anbefaler oss å låne en soppbok i forkant av turen, men er du ekstra varsom finnes det egne stasjoner hvor du kan få folk som har peiling til å sjekke soppen du har plukket.

Truls dro på sopptur sammen med Anine og Cato, fant de noe sopp?
Sopptur: Truls dro på sopptur sammen med Anine og Cato, men fant de noe sopp? (Foto: Truls Lier)

 Du finner sopp overalt

Dessverre var Fløyen ganske så tom for sopp da Truls, Anine og Cato tok turen opp. Så det er kanskje lurt å være litt tidlig ute om du ønsker å plukke på en av de mest sentrale stedene i Bergen. Anne Margrethe kan likevel fortelle om steder som Arboretet, Hordnesskogen og Askøy, som bare ligger en busstur unna sentrum, hvor det er masse sopp.

– Svigermoren min plukker jo også i Nygårdsparken.

Du finner altså sopp overalt og hvis du syntes det er litt skummelt med alle de giftige og uspiselige sopptypene der ute, så fortvil ikke. Nå i sesongen er det soppkontroll nede på bystasjonen hver søndag mellom 16 og 17, slik at du kan få sjekket all soppen du har plukket.

Råd til soppturen

Soppforeningen i Bergen har noen enkle regler du kan følge på sopptur:

– Plukk i kurv, ikke i plastpose. Sopp er lett bedervelig mat som blir skjemt om den ligger i tett plast.

– Ikke bland kjent og ukjent sopp i samme kurv. Ett eksemplar av de giftigste soppene er nok til at vi må kassere alt i kurven.

– Spis aldri sopp du er usikker på.

– Plukk bare ung, frisk sopp. Gamle eksemplarer er ofte markspiste og bedervede, og dermed ikke egnet som mat. La dem bli igjen ute i skogen der de kan spre sporer til senere sesonger.

Du kan lese mer om sopp i Bergen på soppforeningen.weebly.com, og generelt om sopp og dens bruksområder på soppognyttevekster.no.

God Tur!

Følg Ettersmak på facebook for mer tips og triks innen matverden her.

Anbefalte artikler