Ukens anbefaling: Hjemmelaget tacokrydder

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det butikkjøpte tacokrydderet har blitt definisjonen av taco for mange nordmenn, og er vanligere enn sixpacken i handlekurven når helgen nærmer seg.

Det ferdiglagde tacokrydderet inneholder mye salt og e-stoffer; ting de fleste av oss ønsker, og bør, begrense inntaket av. Lager du din egen krydderblanding, slipper du dette problemet.

Taco, akkurat slik du vil ha det

Ved å blande ditt eget tacokrydder får du også tilfredsstilt ønsket om å lage mer mat fra bunnen av. Fredagstacoen blir plutselig ti hakk mer imponerende når du kan skryte av å ha laget krydderet helt selv. Enklere kan det heller ikke gjøres; hvis du somler skikkelig, tar prosessen fra start til slutt muligens to minutter.

Og sist, men ikke minst: Den hjemmelagde varianten lar deg utvikle det perfekte tacokrydderet for deg! Liker du sterk mat? Spice it up! Synes du selv posene fra butikken er for sterke? Dropp chilien! Er du glad i hvitløk (og ikke redd for ånden din)? Kjør på med hvitløkspulver! Etter et par omganger hjemmelaget tacokrydder er du antakelig godt på vei til det som for deg er den optimale krydderblandingen til tex-mexen.

En frisk vri på en vant smak

Ettersom du, som innbygger i Norge, har blitt indoktrinert med det butikkjøpte krydderet, vil kanskje din første innskytelse være ”Hei, dette smaker jo ikke taco?!”.

Jo da. Det smaker taco.

Det smaker taco slik det skal smake, uten bismak av halvfabrikat, e-stoffer og en måneds saltforbruk per porsjon. Hele poenget var jo at du skulle bevege deg bort fra posene du kjenner så godt, og lage det som snart vil bli din uunnværlige favoritt.

Her får du oppskriften på undertegnedes tacokrydder, basert på en oppskrift fra Trines matblogg, og videreutviklet gjennom år med prøving, feiling, research og tacospising. Bruk gjerne denne som utgangspunkt for din egen krydderblanding.

Du trenger

 • 3 ss chilipulver
 • 2 1/2 ts tørkede chiliflak
 • 2 1/2 ts tørket oregano
 • 2 ss malt spisskummen
 • 2 ss paprikapulver, helst røkt hvis du får tak i det
 • 1 ss hvitløkspulver
 • 1 ss fint bordsalt
 • En god runde med pepperkverna
 • 1 ts malt koriander (kan sløyfes)
 • 2 ss løkpulver
 • 2 ss maisenna 

Slik gjør du

Ha ingrediensene i en tett beholder, for eksempel et syltetøyglass. Rist godt.

Sånn, det var det. Du har nettopp laget ditt eget tacokrydder, og kan med stolthet invitere på tacokveld.

Når du skal bruke krydderet: Start med én spiseskje til 400 gram kjøttdeig, og smak til. Ha over vann, akkurat som når du bruker posene fra butikken, og kok inn. Maisstivelsen sørger for at krydderet og vannet danner en fin, passe tykk saus.

Nyt et tacomåltid med mer autentiske, ekte smaker og langt færre skumle e-stoffer.

Siste podcaster

  Anbefalte artikler