Julegavetips fra kjøkkenet

This content has been archived. It may no longer be relevant

Ting du kan ønske deg:

En ordentlig kjøkkenkniv 

God kniv er viktig, jeg bruker en med hull i slik at grønnsaker ikke henger seg på kniven (Foto: Morten Joki Haukeberg)
God kniv er viktig, jeg bruker en med hull i slik at grønnsaker ikke henger seg på kniven (Foto: Morten Joki Haukeberg)

Du synes kanskje de billige IKEA-knivene som har bodd i kollektivet lengre enn deg fungerer fint. Fra dag til dag bryr du deg kanskje ikke noe særlig, selv om knivene ikke har sett snurten av sliping i dette årtusen. Hvis du kjenner deg igjen i dette skal du utvilsomt ønske deg en ordentlig kjøkkenkniv til jul. Du kommer til å bli forbløffet. Det er få ting som gjør det enklere og morsommere å lage mat enn ordentlige kniver. Selv om du gjerne må ønske deg mer enn bare en kniv, kan en god kniv gjøre stor forskjell i en stresset hverdag.

Truls Lier

Stavmikser

Du har sikkert hørt det før, men jeg sier det igjen: En stavmikser er en students aller beste venn! Det er nemlig få ting som er så raskt, billig, sunt og enkelt som å lage supper. Jeg personlig hadde trolig enten vært død av sult, eller av mangelsykdommer, om det ikke var for stavmikseren min. Sammen har vi laget supper av nesten alle typer grønnsaker som finnes, fra asparges til tomat, for ikke å glemme favoritten min: blomkål og brokkoli-suppe.

Nesten alt i verden kan kokes, kjøres med stavmikser og spises, derfor burde dette verktøyet virkelig stå på ønskelisten din i år. Stavmikseren kan selvsagt brukes til mer, som for eksempel til å lage puréer (kan anbefale ertepuré, 1000 ganger bedre enn bare erter!) eller bærsorbét. Om du er skikkelig smart ønsker du deg en type med masse tilbehør, så kan den også brukes til visping, kutting og smoothie-laging.

Silje Karoline Bredby

En god olivenolje

Spesielt salater får en ekstra piff av litt ordentlig olivenolje, gjerne ekstra virgin. Det kan være du får noen rare blikk fra bestemor når dette står på lista, men det kan gjøre underverker for hverdagsmiddager som i utgangspunkt mangler det lille ekstra. Akkurat som med vin, passer forskjellige olivenoljer til forskjellige type retter. Mye har også med personlig smak å gjøre. Derfor er det ingen grunn til at du bare skal ønske deg én olivenolje. Det kan være fint å ha både tre og fire forskjellige oljer stående, selv om en type også kan gjøre mye.

Truls Lier

Kjøkkenmaskin

Ja, jeg vet hva du tenker, en kjøkkenmaskin er dyr. Desto viktigere er det å ønske seg en kjøkkenmaskin til jul, fordi sjansen for å få det er større på denne tiden av året. Kanskje man ikke bruker en kjøkkenmaskin i matlaging så ofte, men når du først trenger den er den en uvurderlig hjelper. Om det er snakk om å elte en deig, lage en smoothie, eller piske en krem, så vil denne maskinen av et monster hjelpe deg med å forhindre krampe i piskearmen eller deigete fingre.

Morten Joki Haukeberg

En god stekepanne

Man kan slippe greit unna med billige kjeler fra IKEA til en viss grad, men en god stekepanne bør man legge noen kroner i. En god stekepanne bør tåle høye temperaturer. Dette får man ved å velge en stekepanne som er kraftig bygd og som har en relativt tykk og god bunn. Dette gjør at du for eksempel kan brune kjøtt på høye temperaturer uten at pannen svir kjøttet uten å gjennomsteke det. Belegget på stekepannen bør også være av god kvalitet, helst et type slippbelegg som gjør at maten ikke henger seg fast i pannen. Vær også litt smart når du ønsker deg en stekepanne til jul, ved å ta høyde for at stekepannen skal brukes på flere typer komfyrer. Det er jo et pluss at du kan ta med deg stekepannen fra den gamle komfyren i kollektivet, til den nye induksjonsovnen du får i din nye leilighet.

Morten Joki Haukeberg

Ildfast form

Det har skjedd flere ganger når jeg skal lage mat sammen med venner, at de ikke eier en ildfast form. Jeg forstår ikke hvordan de klarer seg uten, hvordan skal de klare å lage gratinerte og ovnsbakte retter ellers? Å lage middagen i ildfast form gir deg muligheten til å lage en ordentlig god middag, uten å måtte bruke mye tid på å faktisk lage maten. De fleste ovnsbakte retter lager nemlig seg selv inne i ovnen, så du kan lese eller slappe av i mellomtiden. Heldigvis er det snart jul og du kan ønske deg en ordentlig god ildfast form! Ønsk deg gjerne former i flere størrelser, så du kan lage mindre og større porsjoner.

Hanne Odland Mørch

Gaver du kan gi bort:

Hjemmelagde krydderblandinger

Kontoen er nesten tom, ja? Og du må fortsatt kjøpe gaver til mamma, bestemor, storebror og et par venner? Hvorfor ikke diske opp et par hjemmelagde krydderblandinger? Det er enklere og billigere enn du tror! Gå på en “innvandrerbutikk” og hamstre med deg forskjellige krydderposer. Lag klassikeren tacokrydder ved å blande sammen spisskumin, knust tørket chili, paprikakrydder, hvitløkpulver, salt og pepper. Prøv deg gjerne fram med litt kanel eller oregano om du er eventyrlysten. Eller hva med ditt hjemmelagde kebabkrydder? Kanskje en helt egen kombinasjon til stekte poteter? Eller til å ha på fisk? Mulighetene er uendelige, og Google er din venn om du er usikker på hvilke krydderkombinasjoner som funker sammen. Smak deg fram, pakk blandingene i beholdere som du får kjøpt på hobbybutikker og lag hjemmelagde, personlige etiketter.

Silje Karoline Bredby

Liten kniv

Alle trenger en liten kniv på kjøkkenet, og da mener jeg virkelig alle. Så hva er “en liten kniv”? Jo, det er en kniv som er av en størrelse hvor du egentlig kan bruke den til alt mulig. Siden den er liten, er den allsidig i bruken på kjøkkenet. Den kan ligge fremme til enhver tid, slik at du raskt kan kutte opp noen grønnsaker, eller bruke den til å åpne irriterende plastikkposer. Husk selvfølgelig å tenke hygiene når du bruker den, og vask den mellom hver operasjon. Poenget er at det ikke skal være en stor prosess å kutte noen tynne skiver med agurk til osteskiven hver gang du skal kose deg med litt brødmat. Siden kniven er liten, koster den heller ikke skjorta, og derfor er det en akseptabel gave å gi bort når man er student.

Morten Joki Haukeberg

Pikekyss

Når lommeboken er på det tynneste og du fortsatt har noen igjen å kjøpe julegave til, så er det rom for å være kreativ i matveien. Jeg har flere ganger vært i denne situasjonen, men hvem setter vel ikke mer pris på din kreativitet enn foreldre og besteforeldre? Pikekyss er små marengstopper som både er enkelt og billig å lage.

Alt du trenger for å lage pikekyss er:

3 eggehviter
noen dråper sitronsaft
1 / 8 ts salt
2 ts vanilje ekstract eller vaniljesukker
115 gram sukker
(Fargetilsettning)

Miks eggehviten, sitronsaften, saltet og vaniljesukker til hvitt skum. Tilsett en ts sukker om gangen samtidig som du mikser. Miks til du har en skinnende stiv masse.
Ha den ferdige massen i en sprøytepose med litt stor tip, sprøyt små topper på et stekebrett med bakepapir, og stek dem på 100 grader i 45 min. La dem hvile en time i ovnen etter steketid (uten varme). Når du skal gi dem bort i gave, kan du pakke dem inn i gjennomsiktige gaveposer og pynte med et fint gavebånd, eller hvis du har råd, ha dem i krukker du kan gi bort.

Kjempeenkel og fin julegave!

Hanne Odland Mørch

Siste podcaster

    Anbefalte artikler