Ettersmaks nøkkelprodukter

This content has been archived. It may no longer be relevant

Noen produkter er ikke helt som alle andre. De vekker en følelse, inspirerer og gjør at man gleder seg over det fantastiske ved mat og matlaging selv når man ikke har lyst på noen ting. Det er kanskje ikke en basisvare eller noe du kan ha stående i ukesvis, men når man har det foran seg, kjenner man at det uansett var verdt investeringen.

Vi i Ettersmak liker å kalle disse nøkkelprodukter. De åpner dører på kjøkkenet og skaper den lille ekstra gleden, både når man er på sitt beste og sitt verste. Alle har sine personlige nøkkelprodukter, og her er noen av våre, som vi håper kan åpne noen dører på ditt kjøkken også.

Chorizo

Denne spanske spekepølsen krydret med paprika og chili kan danne grunnlaget for en hel ukesmeny. Stekt chorizo er perfekt krydder for hvit fisk og kylling, særlig hvis du steker kjøttet i chorizofettet. Chorizoen er også nydelig garnityr til en kremet potet- eller gulrotsuppe, sprø og smakfull substans i en salat, spenstig fyll i en middagspai eller omelett, og skikkelig god på ostesmørbrød og pizza.

Du kan også lage utallige pastaretter med chorizo i hovedrollen; min personlige favoritt er pasta med chorizo og paprika i en kremet tomatsaus.

Bea Brøndrup

Ruccola

I jungelen av forskjellige salater er ikke ruccola den letteste å ha med å gjøre. Den kraftige smaken kan ta mye plass, men det er også det som gjør det til et nøkkelprodukt for meg. Den kan gjøre kjedelig til nydelig i alt fra salater til pastaretter, og er et frisk tilskudd ved siden av enhver biff.

Truls Lier

Asparges

Min personlige MacGyver-ingrediens må være aspargesen. En dyr, men anvendelig og merkelig sak som jeg får til å passe sammen med alt. Hvis jeg sliter med å finne tilbehør, er lei av poteter og ikke gidder å lage saus, så finner jeg løsningen i asparges.

En personlig favoritt er å steke asparges, ha på nykvernet salt, og dyppe den i bløtkokte egg. Ingenting er bedre hvis jeg skal ha en fancy, men kjapp frokost en dag. Jeg må alltid tenke meg om ni ganger før jeg blar opp en ekstra femtilapp for denne dyre varen, men det slår aldri feil.

Joakim Håland

Fetaost

Du tror kanskje den bare passer i klassiske greske retter, men ikke undervurder fetaostens evne til å passe inn. Konsistensen mellom fast og myk gjør den like god på pizza, som i wraps eller salater (og ikke bare gresk salat). Den distinkte, men milde smaken gjør at fetaosten er et nydelig utgangspunkt for inspirasjon.

Truls Lier

Parmesan

Ah, parmesanen. Den deilige faste og kornete, helfete osten laget av kumelk med sin opprinnelse fra Italia. Den har en utmerket karismatisk smak, som inneholder hint av både sødme og salt. Dette produktet er min dør-åpner på grunn av dens allsidighet, smidighet og smak på kjøkkenet. I butikken skriker den mot meg, “kjøp meg, kjøp meg”, i sin innbydende forpakning.

Det som ofte forbløffer meg med parmesanen er holdbarheten. Etter kjøp og førstegangsbruk fryser jeg den som regel. Dette for at nøkkelen kan ligge klar i frysen helt til jeg trenger den. Ofte bruker jeg den som en siste finish på en rett, og disse rettene blir det bare flere og flere av. Den siste retten som inngikk i dette regimet var tomatsuppe med egg, og revet parmesan på toppen. Nam.

Morten Joki Haukeberg

Serranoskinke

Spansk mat er noe jeg virkelig finner glede i, og er det noe jeg ikke klarer meg uten i kjøleskapet så er det serranoskinke. Den skiller seg fra den vanlige norske spekeskinken med en litt skarpere og kanskje til og med krydret smak. Det er få produkter som gjør meg kreativ på kjøkkenet, men serranoskinken er virkelig en av dem. Den tvinger meg til å virkelig tenke over hvilke smaker som passer sammen og får meg til å utvikle nye varianter av retter jeg før ikke trodde fungerte. Det er jo nettopp dette jeg elsker med matlaging!

Nå er ikke serranoskinke det billigste, men av og til skal man jo kunne unne seg mat man virkelig elsker. Har du prøvd serrano på pizzaen? Eller kanskje i lasagne sammen med en tomatsaus av spanske krydder som paprika og chili?

Hanne Mørch

Siste podcaster

    Anbefalte artikler