Den store nudelguiden

This content has been archived. It may no longer be relevant

For mange, og kanskje spesielt studenter, er nudler helt sentralt i hverdagen. Og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Nudler er billig, raskt, utrolig enkelt og åpner for uendelig mange spennende kombinasjoner. Eksperimentering med ingredienser og krydderblandinger i wok- og nudelsupper kjenner nesten ingen grenser.

Men det er ikke denne eksperimenteringen vi bør slå et slag for. Selv om mange er flinke til å prøve nye grønnsaker, kjøttsorter og eksotiske krydder ender man ofte opp med de samme kjedelige nudeltypene.

Hvis du søker opp en oppskrift på nudler, må du lete lenge etter en som spesifiserer hvilken type nudel du bør bruke. Om den gjør det, har forfatteren sjelden strukket seg lenger enn «eggnudler». Hvis du søker på bilder av nudler, er det Mr. Lee, First Price og Yum-Yum som dominerer.

Utvalget er likevel enormt mye større enn klassiske eggnudler og ferdignudler, også her i Bergen. Om du prøver deg litt frem kan du oppleve at det å variere nudeltype kan sprite opp den faste woken like mye som en ny grønnsak eller kryddersort.

En jungel av varianter

De ulike nudeltypene deles i all hovedsak opp etter hvilken kornsort de lages av. Den vanligste typen, i alle fall her i Norge, er hvetenudler. Eggnudlene vi som oftest spiser er som regel hvetenudler tilsatt egg som bindemiddel. Både hvetenudler og andre typer finnes i uendelige variasjoner.

Hør oss diskutere hvordan man kan variere nudelhverdagen her:

Under følger noen tips til noen ulike nudeltyper som er verdt å forsøke seg på. Noen av sortene er tilgjengelig på vanlige dagligvarebutikker, mens noen må du innom Eksotisk Torg eller liknende butikker for å få tak i (uten at det nødvendigvis skrur opp prisen spesielt mye).

(Foto: Truls Lier)
(Foto: Truls Lier)

Risnudler: Etter hvetenudler, er risnudler kanskje den mest brukte varianten. Risnudler kommer i mange forskjellige tykkelser som passer til forskjellige typer retter.

Ris Vermicelli: er egentlig tynne risnudler, men brukes også noen ganger om risnudler generelt. Vermicelli-navnet er italiensk og betegner en tykkelse som ligger tett opp til vanlig spaghetti, men pakker med Vermicelli på kan du komme over mange ulike varianter. Generelt er likevel Ris Vermicelli godt egnet til wok og stekte nudler, på samme måte som vanlige eggnudler.

(Foto: Truls Lier)
(Foto: Truls Lier)

Rice sticks: er en annen variant som er mye bredere enn Vermicelli, og kan ligne på tagliatelle i form. Det går fint an å bruke denne typen i en vanlig wokrett, men hvis du lager en suppe eller gryte er disse nudlene et godt valg.

Glassnudler: Selv om glassnudler ligner en god del på risnudler, er dette to helt forskjellige typer. Glassnudler lages av mungbønnemel, og er som regel spesielt tynne. Disse nudlene passer perfekt som fyll i vårruller. Da koker du de opp på vanlig måte, deler opp i passelige lengder og pakker nudlene inn i vårrullene. Om du lager vegetariske vårruller passer glassnudler godt som alternativ til kjøtt.

Japanske varianter

Nudler ble en del av det japanske kjøkkenet mye senere enn i Kina, og henter en god del inspirasjon fra deler av det kinesiske kjøkkenet. Mange japanske nudeltyper har klar likheter og «slektninger» i det kinesiske kjøkkenet. Det er likevel noen typer nudler som har en tydelig japansk identitet.

Hør hvilke nudeltyper som er våre favoritter her:

Soba: Soba kan referere generelt til tynne, japanske nudler, men er egentlig tynne nudler laget av bokhvete. Bokhvete er regnet som ugress i Norge, og har på tross av navnet ikke noe slektskap til vanlig hvete. Soba-nudler er spesielt populært i Tokyo-området.

Soba serveres enten avkjølt med forskjellige dipping-sauser til, i salater eller i både kalde og varme supper. Nudlene har en veldig distinkt smak, så prøv deg gjerne litt fram før du gjør storinnkjøp av den.

(Foto: Truls Lier)
(Foto: Truls Lier)

Sōmen: Sōmen-nudler er en supertynn variant av hvite hvetenudler. De passer veldig godt kaldt, særlig da i salater. Det er vanlig å bruke en form for eddikdressing. Variasjonene på ingredienser i salaten er stor, men vårløk, sesamfrø, salatblader og eggerøre er alle sikre vinnere for å få en enkel og spennende japansk salat.

Udon: Dette er kanskje den mest kjente typen japanske nudler. Udon er tykke, runde hvetenudler som ofte brukes ofte i supper. I Japan kan man få disse suppene servert i mange forskjellige varianter, som regel varme om vinteren og kalde om sommeren. Prøv gjerne ut Beas udon-suppe:

Beas Udon-suppe

Dette trenger du til to porsjoner:

 • Litt solsikkeolje eller annen nøytral olje til steking
 • 3 cm ingefær, i tynne skiver
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 100 g sopp etter ønske (f.eks. sjampinjong), i skiver
 • 2 ss mirin*
 • 2 ss soyasaus
 • 3 dl grønnsakskraft/-buljong
 • 7 dl kyllingkraft/-buljong
 • 2 ss sesamolje
 • 200 g udonnudler
 • 1/2 rødløk,  i tynne skiver
 • 30 g babyspinat
 • 1 1/2 vårløk, i tynne skiver på skrå
 • Frisk koriander (kan sløyfes, men utgjør virkelig prikken over i’en)

*Mirin er en søt, japansk matlagningsvin. Som den fattige student jeg er, har jeg ikke funnet plass i verken budsjett eller mitt lille kjøleskap til å investere i dette. Jeg bruker heller 2 ss hvitvin med litt sukker, og syns det blir knallgodt. Hvis du heller ikke har en hvitvinskartong stående, kan du også prøve med eplejuice.

Slik gjør du:

1. Ha litt solsikkeolje i en gryte på middels varme. Tilsett ingefær og hvitløk, og la det surre en liten stund.

2. Tilsett sopp, mirin (eller hvitvin med sukker/eeplejuice) og soyasaus, og la det surre til soppen begynner å mykne.

3. Ha i kraft/buljong, og la det koke opp. Skru ned varmen.

4. Ha i sesamolje og nudler. La det trekke i et par minutter dersom du bruker ferske udonnudler (anbefalt). Dersom du bruker tørre nudler, lar du det koke til det er ca. ett minutt igjen av koketiden.

5. Ha i rødløk og spinat, la det trekke en bitteliten stund til spinaten begynner å falle sammen.

6. Ha i vårløk, og server straks. Grønnsakene bør ikke trekke lenger enn dette — de er best som en sprø og frisk kontrast til de myke nudlene og soppen. Serverer gjerne med frisk koriander.

(Foto: Truls Lier)
(Foto: Truls Lier)

Udonnudler er ekstra stas når det spises med spisepinner! Jeg anbefaler dog å supplere med skje – etter min erfaring er det noe problematisk å få i seg suppe med pinner.

Dette er bare noen av variantene i et enormt spekter av nudelsorter. Prøv deg fram med utvalget der du handler, og ta gjerne en tur på en litt mer spennende butikk enn din lokale dagligvarehandel en gang i blant.

 

Siste podcaster

  Anbefalte artikler