Mindfulness tar innersving på eksamensstress

This content has been archived. It may no longer be relevant

Eksamen nærmer seg og bachlor- og masteroppgaver skal inn til sensur. Noen har kanskje disponert tiden riktig, mens andre kjenner at det hele snurpes til den siste måneden. At man kan prestere optimalt under press er et veldokumentert fenomen, men prestasjonspress kan også føre til resignasjon og  tiltaksløshet.

Henny Ekerhovd har siden 2008 jobbet som coach, hypnoterapeut og mentor i Mindfulness, og hun har gode tips til hvordan du kan utnytte dagene optimalt, for å nå igjennom det du skal.

– Tenk del-mål, ikke tenk at du skal gjennom hele pensum på en gang. Du kan rett og slett lage deg en to-do-liste, og fordele pensum over de dagene du har til rådighet, foreslår Ekerhovd.

Å sette opp en plan kan for de fleste fremstå som den enkle delen, og som Ekerhovd påpeker, nytter det ikke å sette opp en plan om man ikke gjennomfører.

– Det viktig nå er at du faktisk gjør det du har satt opp på to-do-listen din. Når du har gjennomført, planlegger du noe hyggelig etterpå. Se på det som en belønning for den innsatsen du har lagt ned. Slik blir det ikke et svært berg du skal gjennom, tenk ytelse og nytelse.

Hva kan man så unne seg etter at man har lagt ned mange timer i pensumbøkene? Ekerhovd er ikke begeistret for belønninger som overstimulerer, dermed må streamingkanalene legges på hyllen.

– Unngå belønning som overstimulerer deg, når du belønner deg selv er det viktig å la tankene hvile. Kos deg og ikke tenk på at du må gjøre noe, du skal bare være.

Ekerhovd foreslår rolig musikk, en rusletur, være med venner eller meditasjon. En aktivitet der du best slapper av og koser deg.

Mindfulness – oppmerksomt nærvær

Mindfulness er en stresstaklingsmetode i vinden, og Ekerhovd forklarer hva fenomenet er på norsk.

– På norsk så kan vi si ”oppmerksomt nærvær”, og det er en forventningsfri, fordomsfri, åpen og mottakelig holdning til det som skjer i øyeblikket. Du skal akseptere det som er for det det er.

Tanker er sentralt i mindfulness, med spesielt fokus på at tankene ikke er en sannhet. Metoden går ut på å trene seg på å gå bak tankene, observere de nøytralt og la de gå forbi. Det kan fremstå enkelt, men det trengs trening til for å få det til i praksis.

– Det er i prinsippet enkelt, men i praksis ganske vanskelig. Vi kan ikke kjempe i mot tankene, men vi kan observere dem. Du skal distansere deg og ikke se på tankene som en del av deg selv, de er noe som kommer og går. En av de enkleste metodene for å trene på mindfulness er å stoppe opp og ta kontakt med pusten din. Det kan vi alle gjøre, uansett hvor vi er, forklarer Ekerhovd.

Når du gjennomfører mindfulness-meditasjon skal du i all hovedsak flytte fokuset fra hodet og ned i kroppen. Du skal få kontakt med din egen pust, og følge den fra den går inn nesen, fyller magen og til du har pustet rolig ut igjen. Dette skal gjennomføres i to til tre minutter og gjøre at du får kontakt med underbevisstheten din.

– Ikke fortvil om tankene kommer. Det er helt naturlig, men med en gang du oppdager det, vær vennlig med deg selv. Ikke begynn å straffe deg selv eller tenke negative tanker om at du ikke får mindfullness til eller gjør det rett. Bare det at du observerer at oppmerksomheten din har gått vekk, er trening på mindfulness. Når du er observant på nettopp det at du har mistet fokuset, har du makt til å ta tilbake oppmerksomheten, uansett hvor mange ganger det skjer, beroliger Ekerhovd.

Få hjelp av eksperten

Er du interessert i mindfulness, og tror at dette kan hjelpe nettopp deg gjennom den siste innspurten før sommerferien? Da kan du sjekke ut linken www.online.procoaching.no. Her kan du registrere deg gratis og få en 3 minutter lang mp3-fil hvor Henny Ekerhovd guider deg gjennom en meditasjonssekvens. Filen er gratis for alle studenter frem til søndag 4. mai.

Anbefalte artikler