LLH står opp for homofiles rettigheter under OL

This content has been archived. It may no longer be relevant

Vinter-OL i Sotsji er offisielt i gang for fullt. Samtidig blir det holdt demonstrasjoner over hele verden i protest mot Russlands mye omstridte homo-lovgivning som forbyr propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner. Nyhetsuka hadde i denne sammenheng besøk av  Stian Brønmo, styremedlem i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH)  i Bergen.

FØLES SOM EN “TRUSSEL”

Loven begrenser LHBT-personers (lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle) rett til å være seg selv.

– Det sender et sterkt inntrykk til lokalbefolkningen om at det er noe mystisk, skummelt, ufyselig og ekkelt ved å være LHBT-person. Det fører til trakassering, og nå tenker de på et lovforslag som innebærer at homofile ikke er skikket til å oppdra barn. Det er en trussel, rett og slett.

Lovgivningen skal være vedtatt for å beskytte unge mennesker under 18 år for slik propaganda.

– Dette skjuler Putin seg bak, for at det ikke skal oppleves som en begrensning å være LHBT-person.

ERNA SOLBERG, BENT HØIE OG DAG TERJE SKOGVANG I SOTSJI

Samtidig som OL pågår i Sotsji, holdes den tradisjonsrike årstalen til sentralbanksjef Øystein Olsen. Solberg valgte Sotsji. Statsministeren vår har fått både ros og ris for valget hun har tatt, men av LLH får hun full støtte.

– Hvis du boikotter, har du ingen stemme. Er du ikke der, mister du muligheten til dialog. Det er ikke negativt at Solberg er i Sotsji. Vi håper at hun ikke bare snakker om geopolitiske spørsmål i nordområdene, men at hun også tør å ta opp menneskerettighetsspørsmål.

Det norske homofile kjendisparet Bent Høie og Dag Terje Skogvang drar til OL sammen.

– Dette syns jeg er flott. Dette er en av måtene vi kan vise hva vi som nasjon står for. I og med at helseministeren vår sender et såpass sterkt signal, så er det forhåpentligvis noe russerne merker seg. Jeg blir glad av å se at de hadde det kortet i ermet.

MÅ TAS PÅ ALVOR

– Det vi har gjort, og kommer til å fortsette og gjøre, er å sørge for at fokuset blir opprettholdt. Det er viktig at vi som naboland ikke snur ryggen til og lar ting skje i stillhet. Norge som nasjon er kjent for å være åpne, vi er kjent for å være et demokrati. Vi er noen som må tas på alvor.

Lytt til hele intervjuet her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/02/OL1.mp3]

Anbefalte artikler