Julegaver på studentøkonomi

This content has been archived. It may no longer be relevant

Halloween er vel overstått og så smått begynner det å gå mot jul. Men som student er det ikke alle som har et stort budsjett for julegaver. Studentmorgen ønsket å finne ut av hvilke løsninger studenter har for dette kjente problemet ved hjelp av noen spørsmål og en lydopptaker.

På plass ved SV-fakultetet finner Studentmorgen studentene Vilde Tøfte Øvstetun (19) fra Sogndal, som studerer administrasjons- og organisasjonsvitenskap ved universitetet i Bergen, sammen med venninnen Amanda Strandos (19) fra Hyllestad. De kan fortelle at de bare så smått har begynt å tenke mot julen.

Vilde og Amanda finner alternativer til julegaver. (Foto: Anja Charlotte Markussen)
Vilde og Amanda finner andre alternativer til julegaver. (Foto: Anja Charlotte Markussen)

– Vi har ikke kjøpt gaver ennå, og jeg har nok ingen økonomi som strekker til det helt enda, sier Vilde Tøfte Øvstetun.

ALTERNATIVE JULEGAVER

Pengene som kommer inn i løpet av måneden blir ofte prioritert til å betale blant annet for hybel, strøm og mat.

– Jeg får juleferie med én gang i desember da, så de pengene jeg da får til overs i desember blir nok brukt på julegaver, men det blir nok ikke så mange i år.

Også venninnen Amanda Strandos tror ikke det blir mye penger å bruke på julegaver.

– Nei, det blir nok mer alternative julepresanger i år, som for eksempel at jeg tar en middag med jentene og venninnene istede for å kjøpe ting som vi egentlig aldri bruker. Da syns jeg heller det er bedre å gjøre ting sammen enn å bruke mye penger, siden de fleste av vennene våre også er studenter og har samme problemstilling.

– Men hvordan løser du det i forhold til familie da?

– Med familien så har jeg nok inngått litt allianser med mamma om å kjøpe gave til pappa og pappa om å kjøpe gave til mamma, sier Strandos.

– Jeg lager julekort. Det syns jeg funker veldig bra, svarer Tøfte Øvstetun.

IKKE DYRE GAVER

Hege (Foto: Anja Charlotte Markussen)
Hege og venninnene fokuserer heller på bursdagsgaver enn julegaver. (Foto: Anja Charlotte Markussen)

For journalistikkstudenten Hege Steinli Løe (21) fra Mosjøen er allerede julegavene så smått begynt å komme på plass.

– Jeg har begynt litt med å fikse julegaver, men jeg er ikke ferdig.

Også for henne er det knapt med penger å kunne sette av til julegaver.

– Det blir litt knapt i år, men jeg og vennene mine har egentlig inngått en avtale om at vi heller fokuserer på bursdagsgaver enn julegaver, sånn at julegavene heller blir et symbolsk tegn. Så for min del blir det nok mer gaver som kommer mer fra sjela enn dyre gaver fra butikkhyllene.

– Det kommer vel litt an på person til person hvor mye man vil legge i det og hva man eventuelt har og rutte med, men for min del handler det bare om å komme seg ut og få kjøpt ett eller annet til jul, sier Martin Lie Hauge (20) fra Stavanger som studerer juss ved UiB.

Men selv om Lie Hauge ikke alltid planlegger hva han skal kjøpe til jul, er han alltid bevisst økonomisk når han er ute og handler.

– Jeg prøver å tenke litt over hva jeg kjøper slik at det ikke skal bli dyrt, men ett tips kan vel være at om du skal ordne gaver til andre som også er studenter, så kanskje kjøp noe de har bruk for.

Hele innslaget og flere tips til julegaver kan du høre her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/11/Julegaver-på-studentokonomi.mp3]

 

Anbefalte artikler