Mye diskusjon og krangling – Aslak Hartberg om 25 år med Klovner i Kamp

Vi møtte Aslak “Alis” Hartberg – frontfigur i bandet Klovner i Kamp, før deres konsert på Verftet 31. Oktober, for en prat om livet på tur og mer. Gruppen består i tillegg til Hartvig av Thomas “Fingern” Gullestad og Esben “Dansken” Selvig, som nå er aktuelle med en Vestlandsturne, hvor de etter Bergen skal innom Volda og Ålesund.

Hvem er Klovner i Kamp?

For de som ikke vet så godt hvem Klovner i Kamp er; hvilken musikk er det dere lager?

– Det er jo rap med norske tekster. Vi har holdt på med det ganske lenge, men da vi startet var det ikke så mange som tenkte at det var noen god ide. Vi startet å skrive, og på den tiden hadde vi ikke så mange forbilder som rappet på norsk, så vi måtte finne ut av det selv. Vi tenkte at “dette kommer helt sikkert til å slå an en dag”, men det tok jo sin tid. Det er veldig gøy at vi den dag i dag, 25 år senere fortsatt kan holde på!

Klovner i Kamp ble opprettet i 1994 av Hartberg sammen med Sveining Eide, som han i dag fremdeles er aktiv med i rockegruppen Yoga Fire. Hartberg forteller at de som unge var inspirert av amerikansk hiphop, samt norsk rock.

– Det jeg likte med norsk rock var at jeg relaterte veldig til tekstene, og kunne lære meg dem utenat og synge med. Jeg tenkte at om jeg klarte å kombinere det fengende med hiphopen med bra tekster, da må vi vel ha en vinner-pakke.

Hvorfor navnet “Klovner i Kamp”?

– Det er jo et så flaut navn… Problemet er at du sitter og lager bandnavn, så må du leve med det i mange år. Men nei, det året bandet ble startet var det EU-avstemning, og jeg var veldig – jeg sier var, for jeg er ikke det lenger, men jeg var veldig EU-motstander på den tiden, og var veldig radikal i meningene mine. Det var det også en del av de andre rapperne som var, og det var rett og slett et samfunnsengasjement som lå i bunn. Jeg og Doktor S snek oss ut om natten og tagget over H&M-reklamer fordi vi mente det var kvinneundertrykkende, forteller Hartberg med en oppgitt latter.

Jeg og Doktor S snek oss ut om natten og tagget over H&M-reklamer fordi vi mente det var kvinneundertrykkende

Hartberg ser selv at mye har forandret seg siden bandets opprettelse, og forteller om inspirasjonen nye norske artister fører med seg.
– Veldig mange rappere nå har vokst opp med norsk rap, så mange av de unge folka som holder på nå har musikken i blodet på en annen måte enn oss når vi startet. Hiphop-musikken i Norge har bare blitt bedre og bedre, siden folka vokser opp med det og har mye erfaring.

Foto: Silje Olsen

Er det noen norske hiphop-artister du legger ekstra godt merke til i dag?

– I sommer hørte jeg mye på King Skurk One, jeg synes han er veldig kul. Jeg har også vært en del i studio og spilt med AVGVSTVS, og han er jo veldig flink! Det kommer nye hele tiden, spesielt her fra Bergen, så det er veldig gøy å holde på om tiden. Jeg synes hiphop egentlig var litt kjedelig i noen år. Vi la ned Klovner i Kamp i 2006 og hadde pause i 7 år, og en av grunnene til det var at vi ikke var inspirert. Det skjedde ikke så mye i internasjonal hiphop, så jeg ble egentlig litt lei av hele hiphop-greia, så vi startet rockeband og gjorde helt andre ting en periode. Men nå synes jeg det er dritgøy, mye kul musikk og morsomme artister.

Livet: på turne og hjemme

Skiller Bergens-publikummet seg fra andre?

– Jeg spilte i Stavanger forrige helg med AVGVSTVS. Folk har betalt mye penger for å komme inn på konsert, men de er jo så drita. Jeg har sett mye rart gjennom årene, jeg har jo spilt i hele landet over mange år – men jeg var sjokkert. De var helt i tåka, helt i sin egen verden. Sånn er det ikke her. Jeg har spilt mye i Bergen og det er alltid hyggelig. Man skal ha det morsomt, men jeg synes det

Videre svarer Hartberg at den perfekte Klovner i Kamp-tilskuer er “svett, halvnaken og engasjert”. Han kan også fortelle om et behagelig turneliv, som i hovedsak dreier seg om å legge fra seg Oslos bekymringer og reise på tur med vennene sine.

Livet utenom turne er derimot veldig rolig for Hartberg, da han som trebarnsfar har hverdagen full. De tre guttene hører ikke mye på musikken, men Hartberg forteller stolt om Hugo på 9 år som allerede har startet med DJ-øvingen.

– Med musikken kan man liksom tvile på om man er god nok noen ganger, og sånn er det med alt i livet. Men akkurat med de gutta der – mine tre sønner, så vet jeg at det fikser jeg, og det er dritgøy. Jeg er skikkelig lykkelig og på plass når jeg er sammen med dem.

Med musikken kan man liksom tvile på om man er god nok noen ganger

Heimebane og Gullruten

Gjennom de siste 25 årene har Klovner i Kamp gitt ut mye musikk, der de nylig var aktuelle med låten “Heimebane” sammen med Sirkelsag. Hartberg står også ansvarlig for å ha komponert all musikken til serien med samme navn, hvor han tidligere i år vant fagprisen for beste originalmusikk under Gullruten. Vi spør om hvordan han gikk frem med dette arbeidet.

Foto: Silje Olsen

– Når Klovner i Kamp ble lagt ned i 2005 begynte jeg å skrive filmmusikk, og jeg ble litt tilfeldig kastet inn i det, men det ble det jeg levde av i mange år. Så ringte NRK for noen år siden, og spurte om jeg kunne gjøre det som da skulle hete “Heimebane”. Det hørtes jo ikke veldig sexy ut – “det skal handle om en kvinnelig fotballtrener i Ulsteinvik”. Men så leste jeg manus og skjønte at det kunne jo bli skikkelig bra. […] Så var det jo det temaet jeg hadde laget, og jeg tenkte at det hadde vært kult å lage en låt av det. Jeg prøvde å sample det litt og å lage en versjon, men fikk ikke helt til å mikse det opp til hiphop. Han Sirkelsag – han er jo en skikkelig skrue, sendte meg en melding og skrev at han satt og klippet litt på låten […] han hadde lagt på trommer, og det var egentlig dritfett. Så gjorde vi den sammen.

En slitsom prosess

Kan du fortelle litt om hvordan låtskrivingsprosessen er for dere?

– Slitsom. Å lage låter med Klovner i Kamp er helt mareritt. Det er så mye diskusjoner og krangling, og det gjør jo også at vi ikke får gitt ut noen ting! Forteller Hartberg med en oppgitt latter. Vi tenker altfor mye, vi tenker “hva vil de gamle fansa syns hvis vi prøver å lage noe moderne greier”, og om vi lager noe old-school hiphop tenker vi “hva vil kidsa syns om dette her?”. Vi lager masse skisser, så hører vi på det et halvt år senere og er misfornøyd, så skjer det ingenting. Så det er en utmattende og forferdelig slitsom prosess. Vi har bestemt at vi skal være et demokrati, som er det dummeste man kan gjøre – for da får du ikke gjort noen ting.

Å lage låter med Klovner i Kamp er helt mareritt

Hvordan velger dere hvilke låter som går på spillelistene for turneen?

– Vi har noen favoritter selv, så har vi noen låter som vi vet publikum er veldig glad i. Vi prøver å spille de låtene som vi ser folk er mest glad i. Men vi må jo fornye oss også, så vi prøver å dytte inn noen låter som kanskje folk ikke har hørt så mye før – særlig når vi spiller på Sentrum Scene. Vi pleier å avslutte med “Syng”, som vi skrev med Odd Nordstoga for noen år siden, og det er en låt som jeg er veldig glad i, da den har en fin og viktig tekst som betyr mye for meg.

Hartberg kan også fortelle at en klar publikumsfavoritt er låten “Langt å gå”, som ble laget i forbindelse med filmen “Månelyst i Flåklypa”.

– Det er litt rart, for det var jo egentlig en barnesang. I starten var vi usikker på om vi skulle spille den live, men så skjønte vi første gang vi spilte den at det er en låt folk går helt bananas av.

Når vi gikk av scenen var vi i en blanding av heteslag og fylleslag

Gjennom dine 25 år med Klovner i Kamp har det vært mange opptredener, er det noen spesielle opptredener du vil trekke frem – noen som virkelig har satt seg på minne?

– Vi spilte på Roskilde et år, og det var veldig stort- Da dro vi med en svær nightliner med alle kjærester og venner, og vi var en kjempegjeng som dro nedover. Det var også veldig gøy å spille på Voldsløkka i fjor, fordi det var så vilt mye folk – helt sjukt. Vi fikk spille ganske lenge, så de første tre låtene tror jeg vi alle var helt i sjokk over hva vi egentlig holdt på med, mista pusten og ble dritstressa. Vi spilte i 45 minutt, hvor vi hadde det dritgøy en siste halvtimen. Det var varmerekord, med skyfri himmel og dritvarmt, så når vi gikk av scenen var vi i en blanding av heteslag og fylleslag.

Har vi noe ny musikk å glede oss til i nærmeste fremtid?

– Vi har noen låter nå på gang, som vi har holdt på med lenge – vi har til og med laget video til en ny låt nå. Forhåpentligvis kommer det et par nye låter snart – vi må skjerpe oss.

Vi vil takke Aslak Hartberg for en hyggelig samtale, og ønske Klovner i Kamp lykke til videre på turne! Intervjuet hører du på Studentmorgen Tirsdag 05.11.2019.

Siste podcaster

  • TIRSDAG: Ida, Louise og Inger
    FOR en sending! Du MÅ bare høre! Foden har bursdag, Durek skal giftes og du blir sammen med de du likner på. Sammen med vikar Louise diskuterer vi de beste måtene å dø på, om man kan bloande seg i venners forhold og sommerferieplaner. Hvem tok med levende fisk på Rema? Hør på oss<3

Anbefalte artikler