Far, far away

This content has been archived. It may no longer be relevant

– Hadde jeg sett noe sånt da jeg var yngre så hadde det virkelig vært med på å lette noe for meg.

I samarbeid med Kirkens Bymisjon i Bergen er Kristine Nilsen Oma for tiden aktuell med danseverket Far, far away. Den publikumroste forestillingen har sin første visning i Bergen Korskirke fredag kveld klokken 19.

– Det er en danseteaterforestilling med livemusikk. Litt eksperimentell, men veldig tilgjengelig og spennende, forklarer Nilsen Oma.

Far, far away handler om Nilsen Omas oppvekst med en narkoman far, og det var mye på grunn av tematikken at Kirkens Bymisjon mente at forestillingen var viktig å vise til et større publikum.

– Det er en tung, men viktig tematikk, som vi løser med en god del humor og håp, smiler Nilsen Oma.

Gjengangere blant publikum

Forestillingen som har premiere i Korskirken fredag 4. oktober har fått en overveldende respons fra publikum. Flere har kommet tilbake både to og tre ganger.

– At folk føler seg grepet og har lyst til å se det igjen gjør det verdt å jobbe med.

Nilsen Oma forteller at publikum ved flere anledninger har ønsket å snakke med henne etter tidligere forestillinger, og at dette har føltes helt naturlig. Forestillingen skal være en døråpner for å snakke om selve temaet og dette er det satt av tid til etter forestillingen kommende lørdag. Her vil blant annet Nilsen Oma, musikere og bymisjonspresten være tilgjengelige.

Din far, din far, din far

– Kort sagt vil det være en intens opplevelse. Det er sterke følelser og ganske tøft å fremføre, men det er i tillegg veldig givende.

Ideen bak forestillingen kom til live under en workshop hvor Nilsen Oma hele tiden ble konfrontert med tankene og opplevelsene rundt sin far.

– Det er en tematikk jeg har unngått mer eller mindre ubevisst gjennom et helt langt liv.

På slutten av workshopen kjørte jeg en improvisasjon av min far. De andre som var der ble så grepet, og jeg tenkte at det her må jeg ta tak i. Nilsen Oma har jobbet med dansekunst og koreografi i mange år. Hun forteller at når hun finner noe som beveger andre, vet hun at det er viktig. Etter workshopen var det ingen tvil om at dette måtte hun formidle videre. Selv om Nilsen Oma tidlig fikk nok midler til prosjektet brukte hun tid på å jobbe med motstanden hun kjente i seg selv.

– Jeg kjente utrolig mye motstand i meg selv til å  jobbe med det. Det var tøft å gjøre det, og å vise det i første omgang, men det er så verdifullt for de som ser det. Det har vært mange sterke reaksjoner blant publikum.

Hør hele intervjuet  med Kristine Nilsen Oma her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/10/Intervju-Kristine-Oma.mp3]

Vil tvinge folk til å bry seg

Far, far away belyser ikke bare Nilsen Omas egen historie, men også rusproblematikken generelt. Mediene viser som regel kun overflaten, så fokuset i stykket ligger på å få vekk tabuet. Ved å ta i bruk egne erfaringer kan ikke publikum unngå å komme tett på.

– Jeg brukte mange år bare for å kunne snakke om det. Jo flere som snakker om sine opplevelser, jo mindre vondt er det for de som opplever det, konstaterer Nilsen Oma.

Det er viktig å vite hva det vil si å være berørt av rusproblematikken da dette er noe mange av oss møter daglig. Nilsen Oma håper på å hjelpe hver enkelt til å se det fra en annen vinkel, og å få litt dybde. I tillegg til å tvinge publikum til å ta stilling til noe.

Far, far away har premiere fredag 4. oktober klokken 19.00 i Korskirken. Billetter kan kjøpes på billettservice, eller betales kontant i inngangen. Studentrabatt er også tilgjengelig.

Flere forestillinger i Korskirken:
Lørdag 5. okt, klokken 15.
Søndag 6. okt, klokken 20.30.

Anbefalte artikler