Bergens sjakk-konge

This content has been archived. It may no longer be relevant

Sjakk-feberen har så smått begynt å legge seg etter Magnus Carlsens VM-triumf, men det betyr ikke at man må legge fra seg sjakk-interessen. Joachim B. Nilsen er et godt eksempel på at man ikke trenger å være Magnus Carlsen for å være god i sjakk.

Hvordan blir man god?

Det er ingen hemmelighet at Norge ikke er den største sjakknasjonen. I land som Russland er dekningen en helt annen, og det finnes støtteordninger norske sjakkspillere bare kan drømme om. Joachim ser likevel noen fordeler med å være sjakkspiller i Norge.

– I Russland ville jeg vært en dråpe i havet. Her i Norge har jeg derimot muligheter til å bli bedre nasjonalt.

Den viktigste faktoren for å bli en god sjakkspiller er å være interessert. Hvis du først har interessen kan du både delta i turneringer og spille sjakk på nettet for å bli enda bedre. Den beste måten å bli god på er i følge Joachim å spille mye, særlig mot jevngode spiller for å få testet seg. I tillegg finnes det utallige sjakkbøker man kan lese om alt fra åpningtrekk til nybegynnerbøker som tar for seg reglene.

– Det hjelper selvfølgelig også å ha en vanvittig hukommelse sånn som Magnus Carlsen, men det er ikke noe «must», forteller han.

Begynner tidlig

Joachim har spilt sjakk siden faren lærte han spillet da han var seks år gammel. Etter å ha slått faren innså han hvor festlig sjakken kunne være. Han begynte å spille i klubb og skjønte fort hvor fascinerende det var fremfor andre fritidsaktiviteter.

– Det er jo litt mer dybde i å spille sjakk enn i å løpe 60-meteren på friidrettsbanen, begrunner Joachim.

Foruten å selv spille sjakk holder han også kurs for SFO-barn. Fascinasjonen er ikke alltid like stor blant barna som den var hos Joachim i barndommen. Verdens beste sjakkspillere bruker ofte mellom fem og seks timer på et parti, men på SFO tar konsentrasjonen som oftest slutt lenge før den tid.

– De spiller stort sett bare i fem minutter, så skal de ut og hoppe i sølepyttene.

Hør hele intervjuet med Joachim B. Nilsen:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/11/Sjakk.mp3]

Økende interesse

Selv om sjakk får blandet mottakelse på SFO, har Bergen Schakklub de siste årene merket en økende interesse blant voksne såvel som unge de siste årene. Interessen har naturlig nok nådd en foreløpig topp i forbindelse med VM.

Det er særlig de voksne som har vist interesse de siste ukene, og etter jul opprettes det nybegynnerkurs for voksne i tillegg til de løpende kursene for unge. Det er også mulig å delta i flere turneringer utover året.

Anbefalte artikler