Fotball – homofobiens siste høyborg?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Fotball skal være for alle; uansett etnisitet, kjønn, hudfarge eller legning.

Dette er i hvert fall intensjonene som står på papiret. Realiteten ser nemlig ut til å være en annen.  De siste årenes harde kamp mot rasisme og rasehets på og rundt fotballbanen har brakt frukter i form av godt preventivt arbeid, strenge straffer for sjikane og en bevisstgjørelese som har vist seg å forene fotballen mer enn tidligere. Men det står fortsatt grupper utenfor som ikke føler samme trygghet som andre. Homofili innen fotball og da spesielt innen den mannlige gruppen, har lenge vært et tabubelagt tema både blant de på og de utenfor banen. Noe som har ført til at de berørte har følt seg redd for å stå frem.

Det finnes dessverre mange mørke historier om profesjonelle fotballspillere som har følt seg utenfor og misforstått av fotballmiljøet pga. sin legning. Nylig hørte vi om den amerikanske landslagsspilleren og tidligere Leeds-proff, Robbie Rogers, som i et åpent brev stod frem som homofil og valgt deretter å legge opp som profesjonell fotballspiller grunnet bl.a frykt for hets.

Tok sitt eget liv

Andre eksempler på homofobi innen fotball er den tidligere Blackburn- og Chelsea-backen Graeme Le Saux som gjennom hele karrieren ble homohetset til tross for at han var heterofil. Men det kanskje mørkeste kapittelet er Justin Fashanu. Som den første spilleren i engelsk toppfotball stod han nemlig frem som homofil som 29-åring og opplevde resten av karrieren å være utstøtt fra fotballverdenen rundt seg. I 1998 etter å ha blitt utsatt for rykter om seksuelt overgrep, tok han sitt eget liv.

 Idretten mot homohets

Det finnes altså dystre sider av fotballen, men heldigvis er disse i ferd med å belyses. I hvertfall om man skal tro Norges Idrettsforbunds, Håvard Øvregård, som i lengre tid har reist rundt i landet med foredraget “Med idretten mot homohets”. Norge er på det området en foregangsfigur. Øvregård og NIFs fokus har vært å skape åpenhet om homofili helt fra fotballspilleres første karriereår som ung.

Engasjementet i Norge har også brakt interesse fra utlandet. Øvregård og hans team har blitt invitert på flere internasjonale arenaer for å snakk om sitt arbeid i Norge og i følge han selv ser det ut som at også UEFA er i ferd med å sette i gang tiltak for å få bukt med problemet. På internasjonalt nivå er det heller vanskeligere ettersom det utenfor Europa ofte regjerer et annet syn på homofili enn den på vårt kontinent og arbeidet må startes på et enda mer grunnleggende nivå.

Media har ansvar

En annen som har jobbet med synliggjøring av homohets innen fotball er Gjert Moldestad. Han representerer på et vis supporterbevegelsen (redaktør for Brann-fanzinen Den 12.mann) som han håper skal ta denne saken til sitt bryst og  gjøre fotballen mer åpen for alle, uansett legning. Han legger spesielt fokus på at selv om det er startet gode tiltak her til lands så er det ikke bare fotballen i seg selv som må ta et oppgjør med egne holdninger, men spesielt media. Både Moldestad og Øvregård legger vekt på medias fokus på enhver sak hvor en idrettsutøver står frem som homofil og ønsker en forandring. Med store oppslag ved hver anledning er det nok ikke rart at så mange tør å stå frem ettersom man kanskje føler at man ufrivillig står frem som en lederfigur for en hel gruppe.

Arbeidet med bevisstgjøring av homohets innen fotball og de motvirkende tiltakene har ført fotballen inn på rett vei, i hvert fall her til lands, men det er nok et stykke igjen før man kan oppleve total forståelse og åpenhet om temaet. Det er vanskelig å se for seg at det ikke finnes noen i internasjonal toppfotball som er homofile. Arbeidet er altså å få alle spillere til å være trygge på at det ikke skal være forskjell i å være homofil i fotball som i resten av samfunnet. Forhåpentligvis vil fokuset bli synligere i fremtiden slik at vi kan gjøre fotballfamilien ytterligere trygg og kjærlig.

HØR INNSLAGET MED INTERVJUER MED HÅVARD ØVREGÅRD OG GJERT MOLDESTAD HER:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/03/Offside-Homohets-og-fotball-AOP.mp3]

 

Hør på Offside hver onsdag fra kl.  1100-1200 på Studentradioen i Bergen

Anbefalte artikler