Hvordan påvirker alkohol hukommelsen?

Kroppslig har testet hva som skjer med korttidshukommelsen etter fire Hansa.

Når du drikker alkohol passerer den kroppens cellemembraner og blod-hjernebarrieren, og med det påvirke hjernen og sentralnervesystemet. Hvilke virkninger som dominerer rusen vil avhenge av hvilken alkoholkonsentrasjon du har i hjernen, som følger av hvilken alkoholkonsentrasjon du har i blodet.

Som mange har oppdaget, gir alkoholen en rekke rusvirkninger. Dette kan utspille seg som hevet stemningsleie, nedsatt oppmerksomhet, redusert konsentrasjonsevne, nedsatt finmotorikk, redusert kritisk sans eller økt impulsivitet. Under reduksjon av konsentrasjonsevne og oppmerksomhet, følger også svikt i hukommelsen. Disse virkningene vil komme frem allerede med en blodalkoholkonsentrasjon mellom 0,2– 0,3 promille, og blir mer og mer tydelig jo mer promillen fortsetter å stige.

Noen kjenner kanskje til fenomenet “blackout“, gjerne i forbindelse med en fuktig tur på byen. Det er veldig individuelt hvordan alkohol påvirker, og hvor tidlig en opplever det, dersom en opplever det i det heletatt. Alkoholens påvirkning avhenger både av hvilken forventning en har til rusen, dagsform, stemningsleie og så videre. De fleste vil imidlertid ha noe svekket tenkeevne og redusert innlæringskapasitet ved en promille mellom 1-2.

I vår sending om hukommelse tester vi nettopp dette. Vi ønsker å teste hva som skjedde med testobjektets korttidshukommelse ved alkoholpåvirkning. Testen gikk ut på at undertegnede leste opp 8 tall som testobjektet skulle gjenta så godt hen klarte. Her kommer en oversikt over hvordan dette gikk.

Resultater

1. Runde: 5 8 1 0 3 5 7 3

Resultat: Alt riktig

Promille: 0

 

2. Runde: 2 6 2 4 8 4 6 8

Resultat: 6 og 8 ble byttet om

Promille: 0,05

 

3. Runde: 7 3 0 5 7 3 8 2 9

Resultat: La til 3 og glemte 2

Promille: 0,3

 

4. Runde: 1 3 0 5 7 3 0 9 1

Resultat: Glemte 7, la til 9, glemte 1 

Promille: 0,61

 

5. Runde: 4 2 6 9 7 2 9 5 1

Resultat: La til 2 glemte resten

Promille: 0,93

Vi kan se at resultatene blir dårligere i takt med stigende promille. Ved siste test nærmet testobjektet seg en promille på 1, og hadde en tydelig svekket korttidshukommelse sammenlignet med første test.

Moralen er: snakkes på Hectors hybel på onsdag, husk studentbevis!

For å høre sendingen kan du klikke deg inn på linken under.

Siste podcaster

  • Kroppslig - Pride 19.06.19
    I dag har vi i Kroppslig vært så heldige å få besøk av Sophie og Susanne fra Skeiv Ungdom Hordaland, og sammen med Sara og Henrik skal de snakke om Pride, arbeidet til Skeiv Ungdom og om utfordringer rundt det å være skeiv og det å jobbe for skeives rettigheter. Hva er det egentlig som skjer under Pride? Hva er det som er bra, og hva er det det må jobbes mer med? Og hvor blir det egentlig av alle de dårlige romantiske komediene med skeive karakterer? I tillegg har Kroppslig vært ute og rapportert direkte fra Pride-paraden i Bergen! Dette er en utvidet spesial-podcast, og den vil du absolutt ikke gå glipp av!

Send

Your email address will not be published. Required fields are marked *