Fra K-POP til POP

K-POP fenomenet har inntatt verden for fullt, og ser ikke ut til å forsvinne med det første. Hvor PSY fikk sine 15 sekunder i lyset, har BTS klart å gro dype røtter. Nå som koreanske artister begynner å gi ut musikk på engelsk, er det vell kanskje på tide å kalle musikken for det den faktisk er: nemlig bare “pop”.

For en måned siden kom den Sør-koreanske musikkgruppen BTS ut med deres første hel engelske singel «Dynamite», og viste dermed verden at de mener alvor i deres søken om å ta over det amerikanske musikkmarkedet. Singelen gjorde som de hadde håpet, og ga dem deres første nr.1 på Billboard top 100, og BTS ble dermed den første helkoreanske gruppen til å toppe denne listen. Ikke bare toppet de iTunes sine lister i over 100 regioner fortere enn noen andre sanger tidligere, men sangen nådde også 100 millioner seere på Youtube innen 24 timer etter den ble sluppet. Man kan trygt si at BTS har en av de største tilhengerskarene i verden akkurat nå. Som rapperen i gruppen Suga (Min Yoongi) selv sier i hans solo sang «Agust D» fra 2016: “I’m too big to fit in the k-pop category”.

Kan en k-pop gruppe få en Grammy?

Under Grammy utdelingen i januar kritiserte Tyler, the Creator-akademiet for å utdele ham prisen for «Best rap album», selv om han mente albumet heller skulle vært kategorisert som pop. Tyler påpekte her at de fleste svarte artister alltid blir plassert i kategorier som «rap» eller «urban» istedenfor kategoriene musikken deres faktisk hører til. Det samme ser vi nå med BTS, som har laget en pop sang på engelsk som automatisk blir plassert i k-pop kategorien hos store streaming kanaler.

Vil det egentlig være en mulighet for BTS å vinne store internasjonale priser for musikken deres, så lenge de blir holdt tilbake av båsen k-pop plasserer dem i? Det ville kanskje heller vært bedre å kalle k-pop for et konsept heller enn en musikksjanger, ettersom begrepet k-pop omfatter så mye mer enn bare musikken. Det handler om stilen, koreografien og sminken. Selve musikken kan være alt fra pop til rock, uten at den blir plassert i en annen kategori enn k-pop, eller k-hiphop som de kaller all rap som kommer fra Korea.

BTS på Grammy utdelingen i 2019 / Foto: @BTS_twt

Det er ikke nødvendigvis sånn at k-pop kategorien er en utelukkende negativ ting, tross alt er jo det meste av det som kalles k-pop rett og slett pop musikk fra Korea. Spørsmålet ligger mer i om denne kategoriseringen utelukker artistene fra å konkurrere med andre artister utenfor k-pop kategorien. Kan BTS noensinne vinne en Grammy-pris, eller kommer akademiet til å se seg nødt til å lage en egen k-pop kategori før noe sånt skjer? BTS har selv sagt at deres nye mål i karrieren er å motta en Grammy-pris, men det nærmeste de har kommet så langt er en liten gjesteopptreden uten nominasjoner.

BTS er ikke den eneste koreanske gruppen som velger å utgi engelske sanger. Blant annet så har gruppen NCT 127 også valgt å gi ut engelske versjoner av deres nyeste sanger, i håp om å slå an på det amerikanske markedet. Denne trenden kommer vi nok til å se mye mer av fremover, nå som flere koreanske musikkselskap innser at det er mulig å slå igjennom på det amerikanske markedet. Det blir spennende å se om det amerikanske markedet klarer å endre seg for å gi koreansk musikk den anerkjennelsen den fortjener.

 

Hør på Studentmorgen onsdag for mer snadder (og kanskje litt k-pop)!

Siste podcaster

  • FREDAG: Nora, Karen og Sofie
    Heihei kjære lyttere! I dag smeller vi i gang en tema sending, der vi snakker om blat annet vårt kjærlighetsspråk, våre personligheter - både som voksene og som barn -, vi snakker om stjernetegn og finner ut om dette EGENTLIG stemmer! Hva tror du? Lytt for å finne det ut! God fredag og god helg til dere!<3
  • TORSDAG: Hilde S, Selma og litt Ida
    Hei og hå, it is summertime nå! Solen skinner og det er på tide med en sommersending! Vi diskuterer om det egentlig er greit å sitte inne i disse dager og hvorfor spiser vi varm mat når det er varmt ute? HIlde er lite fan av grilla banan, men hvem spiser egentlig grilla banan utenom Hilde? Ta en lytt og nyt!
  • ONSDAG: Alma, Louise og Ida
    HEI OG HÅ I dag så byr onsdagsgjengen på quiz, topp tre og brannfakler! Hvor skal du reise i år og er du smartere enn en femteklassing? det får du viter om du blirmed oss i studio! Produsent: Vilde Havn

Anbefalte artikler