Gjesteprogramleder: Blå Liste

This content has been archived. It may no longer be relevant

9. – 17. mars er det valguke for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, og i den anledning har Studentmorgen gjesteprogramlederuke.

Hver dag er en representant fra en av listene med oss som programleder gjennom hele sendingen kl. 07:00 – 10:00. Gjesten får være med på å vekke student-Bergen som programleder gjennom quiz, faste spalter, intervjuer og mye mer.

I løpet av uken vil vi få besøk av både Sosialdemokratisk liste, Venstrealliansen, Grønn liste, Det Eneste Reelle Alternativ (DERA), Liberal liste, Blå liste og Realistlisten.

Vil du vite mer om valget? Ta en kikk på nettsidene til Studentenes valgstyre her.

Onsdagens gjesteprogramleder

Dagen før valguken ender fikk vi, Jostein Standal og Heidi Berakvam fra Studentmorgen, besøk av Marius Olaussen fra Blå Liste. Selv om han ikke hadde fått i seg kaffe denne morgenen holdt han stand i hele tre timer. Marius fra Haugesund meldte seg inn i Høyre allerede da han var seksten år. Og ettersom at Blå Liste har utspring fra Høyre valgte han å engasjere seg i studentpolitikken via denne listen.

Vi spurte om han kunne fortelle litt om hovedpuntene i partiprogrammet til Blå Liste. Listen har tre hovedpunkt: At semesteravgiften ikke skal økes, ingen kvotering og mer samarbeid med næringslivet.

– Vi er imot kvotering og kjønnspoeng på universitetet, noe som skiller oss fra alle de andre listene

Blå Liste er nemlig den eneste listen som er mot kjønnskvotering. Dette mener de er diskriminering mot det andre kjønn og er urettferdig, de mener heller at den beste kandidaten skal få studieplassen uavhengig av kjønn.

Marius kan også fortelle at det ikke er lov for bedrifter å komme på universitetet for å snakke med studentene noe Blå Liste vil ha en endring på. De vil gjerne at bedrifter skal ha mulighet til å ha stand for å informere studenter om hvilke muligheter de har, noe som også kan gjøre arbeidsjakten enklere for studentene.

Senere forteller Marius også hvordan du kan bli med i Blå Liste. Mange har allerede medlemskap i Høyre, men det er ikke nødvendig. Vil du engasjere deg i studentpolitikken kan du også ta kontakt med Blå Liste eller Bergens Unge Høyre for å være med. De har også flere arrangement som blir holdt gjennom Unge Høyre i Bergen.

Her kan du høre om hovedpunktene til partiet:

Vil ha bar på SV-fakultetet

Et annet ønske Blå Liste ønsker er å få bar på alle fakultetene. Psykologisk fakultet holder på å få bar, mens SV enda mangler.

– Vi vil egentlig ha bar overalt

Grunnen til at de ønsker bar på alle fakultetene er fordi de mener det vil ha positiv innvirkning på studentmiljøet.

– Barene er et sted hvor man kan sette seg ned mellom forelesninger eller på fritiden og nyte den drikken man eventuelt vil innta, sier han.

Praten gled fort over på hvilke stereotyper vi har til noen fakultet og om barene lever opp til disse stereotypene. Vi får også høre om da Marius kunne fortelle at han hadde møtt på en som spilte sjakk alene på Ad Fontes, som er baren på HF, og bestemte seg for å bli med i et slag.

Hør oss snakke om bar på SV her:

Quiz om Blå Liste

I dagens quiz ville Marius teste ut Jostein og Heidis kunnskaper om Blå Liste. Vi ble spurt om slagordet til listen, som humoristisk spiller på Donald Trumps slagord, om de er for eller mot eksamensfri 18. mai, om tidligere statministere fra partiet og hvor mange representanter Blå Liste har i Studentparlamentet i dag.

En av deltakerne var mer på hugget i dag og gikk raskt av med seieren, og det ble tydelig hvem som følger mest med i studentpolitikken og hvem som må følge bedre med i timen.

Hør quizen her:

Husk å bruke stemmeretten din og gi din stemme til den listen du ønsker skal vinne! Du kan lese mer om valget og de ulike listene her.

Anbefalte artikler