Historisk kjente spioner

 

Ekteparet Ethel og Julius Rosenberg
Foto: Library of Congress, Prints & Photographs Division, LC-USZ62-117772 (b&w film copy neg.)

Ekteparet Rosenberg

Ethel og Julius Rosenberg var amerikanske statsborgere som spionerte for Sovjetunionen mot USAs atomvåpenprogram.  Julius Rosenberg fikk jobb i det amerikanske Army Signals Corps Ingeniør laboratoriumet i New Jersey, hvor han samtidig jobbet for sovjets hemmelige byrå KGB (komité for statssikkerhet). Flere tusen hemmeligstemplede dokumenter ble sendt til sovjetunionen. Julius rekrutterte flere inn i spionbransjen, blant annet Ethels bror David Greenglass som senere ble tatt og tystet på Ethel og Julius. I 1951 ble de dømt til døden, og i 1953 henrettet ved elektrosjokk.

The Cambridge five

Under andre verdenskrig jobbet Kim Philiby, Anthony Blunt, John Cairncross, Donald Maclean og Guy Burgless som spioner for sovjetiske KGB. De hadde alle suksessfulle karrierer innen den britiske regjeringen. Innad i KGB ble de omtalt som “The magnificent five”, de utleverte så mye informasjon til KGB at sovjetunion ble mistenksom til dens pålitelighet. Navnet på gruppen kommer av at de alle ble rekruttert mens de tok utdanningen sin på Cambridge universitetet rundt 1930-tallet. Senere har det kommet frem at det trolig var flere involvert i denne gruppen av spioner.

Mata Hari
Foto: Library of Congress, Prints & Photographs Division, [reproduction number, e.g., LC-B2-1234]

Mata Hari

Nederlandske Mata Hari, eller Margareetha Zelle som hun egentlig het, var en eksotisk danser og eskorte i Paris. Hun var svært tilstede i den øvre klassen og på denne måten kunne hun opparbeide seg sensitiv informasjon fra sine “viktige” venner. Tyskland rekrutterte henne angivelig som spion, og i 1917 ble hun henrettet ved skudd av Franske myndigheter for hennes spionvirksomheter.

 

 

 

 

 

Om du vil vite mer om spionasje, hva det innebærer og hvilke konsekvenser spionasje har for demokratiet bør du sjekke ut Utenriksmagasinet Mir sin sendingen om nettopp spionasje, den finner du som podcast på Itunes eller Spotify.

 

Siste podcaster

  • Om statsbesøk, bombing av Rafah og fremtidens byer
    I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir snakker vi om Moldovas president, Maia Sandu, sitt besøk i Norge. Vi snakker også om hvorfor Kinas Xi Jinping har vært på Europa turné. Vi snakker også om krigen på Gaza nå som en invasjon av byen Rafah truer. Til slutt snakker vi om Saudi Arabias ambisiøse eller tåpelige fremtidsprosjekt: byen Neom. I studio har vi Eirik Eitrheim, Isac Bartvik Jørgensen, og Marie Reitan. Produsent er Magnus Nordal Røtnes. Ansvarlig redaktør er Sofie Larsen Nesdal.

Anbefalte artikler