Rådgiverens tips til jobbsøking

Kjenner du at det kniper litt i pengepungen rett før stipendet kommer? Vil du ha litt ekstra å rutte med? Da trenger nok du en deltidsjobb.

Det er mange om beinet i dagens jobbmarked, som betyr at jobbsøknaden og et godt intervju får deg til å skille deg ut fra mengden. Rådgiver i Sammen Karriere, Eivind Olsvik, besøkte denne uken Studentens Sosiale Håndbok for å gi oss arbeidsløse studenter et par tips til hvordan vi kan briljere i jobbsøkings-prosessen.

I enhver jobbsøknad må du ha med følgende:

 • Motivasjon, hvorfor du vil jobbe der
 • Ferdigheter, hva du kan tilby
 • Personlighet, Hvordan du vil passe inn i arbeidsmiljøet

Rådgiveren poengterer også at mange studenter bruker for kort tid på utforming av CV og søknad. Å skrive særegne søknader for alle stillinger du søker på vil drastisk forbedre dine sjanser. Med andre ord, ikke send inn generelle søknader der navnet og stillingen er det eneste som varierer. Olsvik nevner også at mange søknader inneholder for mye tekst, og at søkerne skriver for mye om hvorfor de vil jobbe der og hva jobben kan gjøre for dem enn å fokusere på hva de kan tilby jobben. Med andre ord: Ask not what a job can do for you, ask what you can do for your job!

På jobbintervjuet bør du fokusere på følgende:

 • Kroppspråk, sitt fremoverlent med begge beina trygt plantet på jorda
 • Hold deg til saken, ikke prat deg ut på viddene dersom du ikke kan svaret.
 • Smil, by på ditt fineste glis

Olsvik råder også til å unngå klisjépregede svar på ofte stilte spørsmål. Ikke si at du jobber for mye eller at du er dårlig på å si nei når du blir spurt om å nevne dine største svakheter. Spør heller dine venner på forhånd om hva de mener er dine svake sider.

Lytt til kapittel fem av Studentens Sosiale Håndbok for å høre flere tips og triks i forbindelse med jobbsøking!

 

Siste podcaster

 • Kapittel 19: Fadderuken
  I Studentens sosiale håndboks aller siste podcast forbereder vi oss og dere på den kommende fadderuken som for mange venter etter sommerferierien. Hvordan møte forberedt og komme seg igjennom denne morsomme men slitsomme uken? Fredrik har tatt sommerferie, så i studio hører du Hanna, Ole Jacob og Kjerstin.
 • Kapittel 18: Petter på besøk
  Resten av gjengen har forlatt Kjerstin og Petter Hauge-Corneliussen er derfor på besøk for å prate om alt fra vegetarianisme til ADHD, og deler erfaringer fra studietiden. Tune in!
 • Kapittel 17: Kollektiv
  Vi har i denne episoden slått oss sammen med radioprogrammet "Kollektivet" som også går på Studentradioen i Bergen. Hvor går grensen på hva som er innafor å gjøre i et kollektiv, og hvordan gjøre kollektivet sitt mer sosialt? Vi tar opp små og store kollektivproblemer som enhver student kan komme til å møte på.
 • Kapittel 16: Utveksling
  Vi har denne uken besøk av Lone som akkurat har kommet hjem etter et semester i Vietnam. Hva er fordelene og ulempene med å dra på utveksling, og hvordan har det sosiale livert vært som utvekslingsstudent?
 • Kapittel 15: 17.Mai
  Studentens Sosiale Håndbok tar deg med på en reise gjennom det som for mange studenter er en vanlig 17. mai, som inkluderer champagnefrokost, vimsing i byen og en tur ut på kvelden der alle egentlig vil hjem. Vi avslutter med å se frem til noe man kan kose seg med dagen derpå. God fornøyelse!
 • Kapittel 14: Eksamensperiode
  Eksamensperioden er i full gang for de fleste studenter. Hvordan skal vi overleve disse tunge ukene? Tune inn for noen hotte tips fra Hanna som er selvutnevnt studieveteran og noen gode vitser for å få lettet på det kanskje litt kjipe eksamenshumøret.
 • Kapittel 13: Drikkepress
  Etter mye fest og fanteri er det på tide å bli litt mer seriøse i studio. Kjerstin, Fredrik og Hanna er klar for å ta for seg drikkepress og deler sine egne erfaringer med det. I tillegg får vi besøk av en som har valgt å ikke drikke.
 • Kapittel 12: Nach
  Det tolvte kapittelet i den sosiale håndboka tar for seg nachspiel, der vi prater om forskjellige typer nach, serverer personlige nach-historier og sjekker hvor godt nattmat smaker dagen derpå! God fornøyelse!
 • Kapittel 11: Fest
  Det er påskeferie! Og hvilket tema passer vel bedre enn fest. Hva er best; byen eller hjemmefest? Det debbateres varmt i studio mellom Ole Jacob og Hanna, og vi har besøk av Oliander Taule som er fast DJ på utestedet NATT i Bergen. God påske!
 • Kapittel 10: Vors
  Ny uke, nytt tema! Hanna, Fredrik og Kjerstin har mye på hjertet denne uken, da vi tar for oss et kjent og kjært tema, nemlig vorsspill. Hva gjør et vors til et bra vors, kan man være edru på vors og hvilken drikkelek er aller best?
 • Kapittel 9: Vennskap
  Hvordan få seg venner, og hvordan slå opp med venner? Temaet dette kapittelet er vennskap, og OJ, Hanna og Kjerstin er på plass i studio for å prøve å bli litt klokere sammen med deg.
 • Kapittel 8: Sosiale medier
  Dette kapittelet omhandler sosiale medier, og vi prater løst og fast om stereotyper vi hater og intervjuer en som ikke har sosiale medier! Fredrik forteller også om sine erfaringer fra en uke som instablogger. God lytt!
 • Kapittel 7: På campus
  I dette kapittel kartlegger vi de sosiale forskjellene (og likhetene) mellom UiB, BI og NHH. Vi har besøk for å komme til bunns i om fordommene våre faktisk stemmer eller om vi tar totaaaalt feil.
 • Kapittel 6: One Night Stand
  Ole Jacob, Kjerstin Cornelia og Hanna Linnea har samlet seg i studio for å snakke om sex og one night stands. En av de har aldri hatt ett og en annen er for selvsikker.
 • Kapittel 5: Jobbsøkning
  Er budsjettet litt stramt? Har du litt ekstra tid til overs? Trenger du en jobb? Hør på denne ukens episode av Studentens Sosiale Håndbok hvor vi prøver å gjøre det enklere for deg å søke jobb.

Anbefalte artikler