Et slag for likestilling

UKAS LÅT: Birgitta Alida – Glory

Birgitta Alida har flere ulike prosjekter bak seg, og kan vel nesten allerede kalles en traver i den Bergenske musikkverden. Og godt er det. I sin andre singel som soloartist viser hun oss inn i sitt ambiente og drømmende musikalske univers. Gjennom en rolig forførerisk stemme og sterke tekstprestasjoner, viser hun hvorfor hun både er, og fortsatt kommer til å være, en sterk kvinnelig stemme i det Bergenske lokalmiljøet i lang tid fremover.

 

Silvana Imam – Helig Moder

En kvinnefokusert liste kan ikke være komplett uten Skandinavias største feministikon. Silvana Imam, som nylig ble annonsert som en av headlinerne til Roskilde 2019, legger i Helig Moder ut om det å stå rakrygget i motvind og ta den dritten som slenges på en. For slik er det nok å være en av Skandinavias klareste feministiske stemmer, noe Silvana klart viser at hun nekter å inngå kompromisser for. Og bra er det, for hvis ikke hadde vi aldri fått en så hardtslående herlighet som Helig Moder. Sterkt og patriarkiknusende.

girl in red – rushed lovers

På en glad og spretten indiebeat ala. Mac Demarco, legger norges neste stjerneskudd girl in red ut på en drømmende reise i ungdommelig kjærlighet og kunsten det er å leve i nuet. Den rødkledde jenta, som nettopp vant stjerneskuddstipendet på by:larm, har gjennom å legge ut egenproduserte låter på soundcloud oppnådd en enorm vekst det siste året, og har blant annet varmet opp for bedroom-pop storheten Clairo når hun besøkte Paris på senhøsten 2018, noe som ikke kan ses på som noe annet enn en massiv bragd for ei som i starten på samme år så vidt hadde begynt å legge ut musikk. Men Marie Ulven rekker fingeren til etablissementet og skaper sin egen vei, og er slikt klart velkommen på en liste over sterke kvinner!

Pom Poko – Peachy

Med røtter i jazzlinja i Trondheim, og guidet av Ragnhilds myke stemme, legger Pom Poko i Peachy ut på en mer poppete og allmenn musikalsk vri i låten Peachy. Men det som kanskje er mest imponerende i den nye låten, er at dette ikke går ut over den musikalske eksperimentaliteten som har kjennetegnet deres tidligere utgivelser. Gjennom å balansere Ragnhilds vokalprestasjoner, de småpoppete men eksperimentelle riffene, og den utradisjonelle trommeføringen, legger de opp til en akkurat passe utfordrende popherlighet, en popherlighet vi synes er fenomenal.

Lil Halima – Take Me To Your Planet

Vekkdrømmende R&B med stil, det er det Lil Halima leverer i sin ferske låt Take Me To Your Planet. Med elementer som kan trekkes både inn i mot soul og fønk, snurrer hun sammen ett sterk musikalsk sammensurium med helninger både mot. Paak og Erykah Badu. Det er vel derfor heller kanskje ikke så rart at verdensstjerner som Kanye har lagt mærke til jenta fra Bardu, som nylig også spilte konsert på by:larm i Oslo. Godt skrevet, godt produsert, og sist men ikke minst, knakende gode vokaler. Lil Halima vet å levere.

Myra – Stylist

Ett av Bergens mest spennende rapnavn for tiden er definitivt Myra, og dette beviser hun for fullt i nysingelen Stylist. På en lett dansbar og klubbete beat, legger hun ut om det å være en nordisk skjønnhet til tross for utenlandsk bakgrunn, et tema som sjeldent kunne være mer relevant enn på selveste kvinnedagen. Og det at hun klarer å rappe med så sterke linjer på en så nonchalant, men samtidig elegant måte, viser at dette er en Myra i storform. Hvis det er denne Myra vi har å vente fremover, har vi mye godt å vente på.

Maggie Rogers – Fallingwater

På en trommebeat som minner om lydene fra eldre synthanlegg og en stemme som til tider kan minne om Kate Bush, viser Maggie Rogers i låten Fallingwater oss inn i sitt indiefokuserte univers av herlige toner. Båret i all hovedsak av hennes sterkt vibrerende stemmebånd på en anthemaktig bakgrunn, er dette en klasse låt som ikke kan annet enn å vekke gode assosiasjoner.

 

Her kan du også sjekke ut A, B, og C-listen til Studentradioen på Spotify!

Anbefalte artikler