Døgnåpne lesesaler: En realitet?

Er du kanskje av typen som jobber best om natten, og vil at lesesalen din skal være like lenge åpne som den nærmeste 7/11? Eller er du av typen som kanskje kjenner karakterpresset når du ser på Snapchat at dine medstudenter satt på lesesalen til stengetid? Da bør du følge med på debatten om døgnåpne lesesaler.

– Vi ser at forskjellige studenter har forskjellige liv.

Døgnåpne lesesaler = psykiske problemer?

Studentpolitikerne er uenige om mange ting, men dette året er alle de studentpolitiske listene enige om en spesiell ting. Alle listene vil ha døgnåpne lesesaler. Nyhetsjournalist i Studvest, Kristine Tjøtta, er derimot helt uenig, og mener at døgnåpne lesesaler er en dårlig idé. Tjøtta tror at døgnåpne lesesaler kan ha en negativ påvirkning på studentene sin psykiske helse.

Foto: Stian Magelssen
Tobias Bashevkin. (Foto: Stian Magelssen)

– I følge Helsedirektoratet sliter en av tre voksne nordmenn med søvn ukentlig, og som kjent kan dette føre til helsemessige problemer. I tillegg til dette vet vi at mange studenter sliter med psykiske problemer, og at søvn er en viktig komponent for å unngå dette, sier Tjøtta.

En av de største forkjemperne for døgnåpne lesesaler er Liberal Liste. Listen mener at man glemmer en spesiell gruppe ved å ikke ha døgnåpne lesesaler.

– Vi ser at forskjellige studenter har forskjellige liv. Enkelte studenter har jobb, barn eller andre grunner som gjør at de i enkelte perioder ikke kan lese like mye på lesesalen på dagtid. Da er det ikke Universitetet i Bergen sin oppgave å nekte studentene å bruke lesesalene, også utenom den ordinære arbeidstiden, sier Tobias Bashevkin, i Liberal Liste.

Hør hele debatten her:

Økt karakterpress?

Tjøtta mener karakterpress er et viktig argument for å ikke innføre døgnåpne lesesaler.

Foto: Toril Sunde Apelthun/Studvest
Kristine Tjøtta. (Foto: Toril Sunde Apelthun/Studvest)

Bashevkin tror derimot ikke døgnåpne lesesaler vil øke karakterpresset.

– Det vil ikke være noe stort press for å sitte på lesesalen hele natten. De vi finner på lesesalen klokken 3 på natten er personer som for eksempel er på etterskudd med en oppgave som skal inn, og trenger et sted der de kan jobbe stille og uforstyrret, sier Bashevkin.

– Vi bør ikke pålegge studentene den ekstra byrden ved å indirekte oppfordre dem til å jobbe om natten, sier Tjøtta.

Frihetsinnskrenkelse?

For Bashevkin og Liberal liste oppleves åpningstidene på lesesalene som en frihetsinnskrenkelse.

– Det er ikke så veldig hensiktsmessig å blande seg så mye inn i hva studentene gjør med livet sitt, sier Bashevkin.

At enkeltpersoner kan “føle et lite press” mener ikke Bashevkin er godt nok grunn til å innskrenke enkeltstudentens frihet.

– Vi er voksne mennesker som går på Universitetet, og da burde vi også kunne ta gode beslutninger på egenhånd, mener Bashevkin.

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler