Internasjonalt og sosialt med “En klype salt”

This content has been archived. It may no longer be relevant

Ettersmak tok i forrige uke en prat med Sigrunn Eliassen som står bak matbloggen “En klype salt”. I tillegg til å ha inspirerende oppskrifter og bilder som får det til å rumle i magen har hun vært nominert til årets matblogger i 2014. Hun er til vanlig forsker på biologisk institutt ved Universitetet i Bergen, men har det siste halvannet året blitt et kjent navn blant norske matblogger.

Hvordan ble du interessert i mat og matlaging?

– Det har vært en voksende interesse. Jeg tror matlaging og matinteresse var en del av det å flytte på hybel og begynne å lage maten din selv. Mye av det sosiale i studietiden min var å samles rundt felles middager, og så endte jeg vel opp med å lage mat mange av gangene. Det har vært en hobby jeg har vært veldig interessert i, også på grunn av den sosiale siden ved matlaging, erkjenner Sigrunn.

Visuell inspirasjon og overraskende nominasjon

Hvordan gikk det til at du begynte med blogg?

– Jeg er en litt atypisk blogger, tror jeg. Jeg begynte bloggen veldig i det stille uten særlig mange følgere. Først begynte jeg vel for å samle oppskrifter, dokumentere prosjekter som jeg holdt på med og motivere meg for å prøve nye ting. Etter hvert ble jeg veldig interessert i bilder og hvordan man formidler mat gjennom det visuelle. Så begynte mange å si til meg  at jeg måtte legge det ut på Facebook og avertere litt for bloggen. Min tanke var nei og at jeg egentlig var veldig fornøyd med å ha det slik som det var, forteller hun.

For drøyt et år siden ble hun nominert til årets matblogger. Hun forteller at det var et sjokk, også for flere rundt henne som ikke visste at hun skrev blogg. Da tok det litt mer av og «En klype salt» ble mer offentlig i form av at folk spurte og ga tilbakemeldinger.

Du har utrolig mange flotte bilder på bloggen din. Hvor mye tid bruker du egentlig på å jobbe med hvert blogginnlegg?

– Jeg bruker en god del tid. Jeg synes det visuelle ved mat er veldig viktig dersom du formidler det gjennom bøker eller på nett. Hvis maten ikke ser fristende ut så har du ikke lyst til å lage den retten uansett hvor godt dokumentert oppskriftene er. Jeg er ingen fotograf, så jeg bruker mye tid på å se på andres bilder, ulike blogger og ulike bøker for å prøve å lære meg hvordan ting kan se friskt og fristende ut, sier Eliassen smilende.

Inspirerende å forstå ulike kjøkken

Hvordan klarer du å finne inspirasjon til å lage ny mat hele tiden?

– Jeg synes det er fantastisk mange muligheter der ute. Det er klart det er dager hvor man er mindre inspirert enn andre, men som regel så har jeg alltid flere prosjekter enn det jeg får tid til å gjennomføre. Nå er jo så mye lett tilgjengelig. Man har ikke bare kokebøker og gamle oppskrifter, men vanvittig mange muligheter til å finne oppskrifter over alt på nettet med mye høy kvalitet, meddeler hun.

Hun forteller videre at inspirasjonen kommer fra en kombinasjon av oppskrifter hun ser rundt omkring. Hun mener det er veldig inspirerende å forstå hva ulike kjøkken har som særegenhet, for eksempel hva slags type krydder man bruker i persisk kjøkken.

– Når jeg går i butikken ser jeg også på hva som er ferske varer eller ser fristende ut. Jeg er ikke sånn som planlegger ukemenyer, men tar veldig mye på sparket ut i fra hva jeg ser av råvarer som jeg har lyst på å lage noe av, sier hun.

I det siste har du hatt veldig mange innlegg fra asiatiske kjøkken på bloggen din, hvor kommer dette fra?

– Som sagt er jeg veldig inspirert av ulike regioners kjøkken. Jeg er veldig glad i blant annet persisk mat og asiatiske smaker. Noe av det har jeg nok fått ekstra mye gjennom året jeg har vært bodd i Australia. Der er den asiatiske påvirkningen ganske påfallende, og du får tak i mye ingredienser. Når du leter så finner du det her og, men det er litt mer fremtredende der, påpeker hun.

Benytt den sosiale anledning som student

Når det kommer til tips for studenter som kan gjøre mathverdagen litt bedre forteller Sigrunn at det kan være en god idé å lage store porsjoner av gryteretter og fryse ned noe. Et annet viktig poeng er å benytte den sosiale anledningen når man er student, ved å invitere noen på et hverdagsmåltid og prøve ut en ny oppskrift. Hun påpeker at dette gjør at man blir flinkere og flinkere, og at man tar med seg rettene inn i hverdagsmat-rutinene.

– Jeg tror også at det å lage fra bunnen av gjør at du kommer billigere fra det. I tillegg er det en del råvarer vi bruker for lite av. Bønner, linser og byggkorn er alle produkter som smaker veldig godt og nesten ikke koster noen ting, forteller Sigrunn avslutningsvis.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler