Spennende tider for Valencia

This content has been archived. It may no longer be relevant

I går gikk fristen for å komme med bud på Valencia CF. Cmore-ekspert på spansk fotball, Petter Veland, tror prosessen kan ta sin tid.

– Bankia, som er juridisk eier av Valencia, vil nå sette seg ned med andre interessenter og vurdere budene. De har ikke sagt noe om hvor lang tid prosessen vil ta, men jeg tror fort den vil strekke seg ut i februar og at vi dermed ikke får se noen store endringer på overgangsmarkedet vi er inne i nå,  sier Veland.

Uavhengig av når en ny eier er på plass, må vedkommende forholde seg til flere utfordringer.

Innslaget om Valencias utfordrende utsikter:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/01/Valencia-innslag-endelig-ferdig.mp3]

Gjeld

Valencia sliter både på fotballbanen og utenfor, men ingenting er mer prekært enn de økonomiske problemene. Valencia hadde i sommer en kalkulert gjeld på 275 millioner euro, noe som tilsvarer 2,28 millarder norske kroner med dagens kronekurs.

En eventuelt kjøper må altså kunne betale ned store deler av gjelden til Valencia og komme med en realistisk nedbetalingsplan for den resterende gjelden.

Mye av de økonomiske problemene kommer fra Valencias stadionprosjekt. I august 2007 begynte byggingen av Nou Mestalla, men arbeidet opphørte imidlertid i 2009 og har siden stått stille. Uten ny stadion kan heller ikke Valencia starte salget av sin  nåværende stadion, noe som ville gitt klubben sårt tiltrengte midler. En eventuelt ny eier må derfor stille med midler til å ferdigstille stadionanlegget.

Sportslig

Andre juledag fikk Valencia ny hovedtrener. Argentinske Juan Antonio Pizzi er Valencia sin femte trener på to år. Den ellevte på ni sesonger.  Samtidig har sportsdirektør Braulio og halve styret forsvunnet ut av klubben til fansens store glede.
Hvorfor ansette Valencia Pizzi?

– Situasjonen i Valencia i dag minner litt om den som var i Atletico Madrid for to år siden. Ved å ansette en argentinsk trener håper de på å få noe av den samme effekten som Atletico Madrid fikk da de ansatte Diego Simeone. Ro, stabilitet og en trener som får gehør for måten han vil spille fotball på,  forklarer Veland.

En ny kjøper må imidertid investere på markedet dersom Valencia skal kunne komme tilbake til storhetstiden tidlig på 2000-tallet. Da kom klubben til to Champions League-finaler, vant ligaen to ganger og UEFA-cupen én gang i løpet av fem år.

Selve kjøpet

Når eventuelle kjøpere nå kommer med bud, gir de ikke bud på selve klubben i seg selv, men på gjelden til Fundación, som er en relativt ny organisasjon som er opptatt av den sportslige driften til Valencia.

Ettersom  lånet til Fundación har forfalt, har eieren av gjelden, Bankia, tatt beslag i Fundactións eiendom som i dette tilfellet 72 prosent av aksjene i Valencia CF. Dette er årsaken til at Bankia ble erkjent som Valencia sin nye eier av en lokal domstol 13.mai 2013.

Gjelden vil først og fremst skifte eier, ikke bli mindre.

Hvem vil kjøpe?

Når lån blir misligholdt er det vanlig at eieren av gjelden,  Bankia, selger lånet med tap. Som alle andre bedrifter ønsker Bankia imidlertid å selge med minst mulig tap. På den andre siden sitter Fundactión som ønsker et bud som er best mulig sportslig. Dette gjør salgsprosessen vanskelig. Dersom Fundactión misliker budet Bankia går for risikerer man intern strid som gjør at prosessen trekker ut, noe som kan skremme vinneren.

Bankia skal visstnok ha mottatt tre bud på klubben, men vil ikke fortelle fra hvem. Man vet imidlertid at den malaysiske miliardæren Peter Lim skal ha kommet med et bud på klubben. Fundactión har også fått med seg budet, og skal visstnok ikke være villig til å godta noen bud som er dårligere enn det Peter Lim skal ha gitt.

– Er det noe lys i tunnelen?

– Jeg tror Valencia kommer seg ut av sumpa. Klubben har enormt potensiale med mye aktiva der de blant annet eier to stadioner. Samtidig har de mange gode spillere med mye overgangsverdi og et navn som fortsatt er stort både i og utenfor Spania, sier Veland.

Så får man se da, hvem som kjøper klubben og om vedkommende blir redningsmannen som kan løfte Valencia tilbake til gamle høyder.

Dersom du ikke fikk med deg onsdagens sending kan du høre den her:

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler