Kan ikke love elleve måneders studiestøtte

This content has been archived. It may no longer be relevant

Leder i KrF, Knut Arild Hareide kan ikke love elleve månders studiestøtte. (Foto: Stortinget)
Leder i KrF, Knut Arild Hareide kan ikke love elleve månders studiestøtte. (Foto: Stortinget)

KrF og Venstre – #Studenthelter?” stod på Power Point-sliden under hastemøtet til NSO.

Knut Arild Hareide (KrF) og Iselin Nybø (V) var tilstede på Norsk Studentorganisasjons (NSO) hastemøte i dag. NSO hadde kalt inn alle studentlederne i Norge til hastemøte for å diskutere hvordan man skal reagere på at den blå regjeringen ikke fant plass til elleve måneders studiestøtte i sitt budsjett.

– Jeg kommer ikke her for å gi noen garantier om at vi lykkes 100 prosent, men at vi kommer til å ta denne saken, sa Knut Arild Hareide (KrF) foran de frammøtte studentlederne, sier Knut Arild Hareide foran de oppmøtte.

En av støttepartiens viktigste saker

På møtet fortalte Hareide og Nybø om hvordan de går inn i forhandlinger, når det endelige budsjettet skal fastsettes. For at budsjettet skal gå igjennom trenger den blå regjeringen parlamentarisk støtte fra Kristelig Folkeparti og Venstre. Av den grunn har de to støttepartiene mulighet til å påvirke budsjettet. Elleve måneder studiestøtte er en av de viktigste sakene for de to sentrumspartiene, og er i flere medier nevnt som en sak de vil få igjennom.

Iselin Nybø, fra Venstre, kan heller ikke komme med lovnader, men vil jobbe for studentene i forhandlingene. (Foto: Mari Halvorsen)
Iselin Nybø, fra Venstre, kan heller ikke komme med lovnader, men vil jobbe for studentene i forhandlingene. (Foto: Mari Halvorsen)

Iselin Nybø,  stortingsrepresentant for Venstre og nestleder i Stortingets kirke-, utdanning- og forskningskomité, forteller at de ikke har så stort handlingsrom, og at de derfor ikke kan komme med lovnader.

– Vi er i opposisjon og vi ligger på femtallet, og har styrken vår ut i fra det. Men dere skal tro på at vi tar dette med oss inn i forhandlingene, og at dette er en av de viktige sakene vi skal kjempe for. Men handlingsrommet er begrenset – det er det i alle budsjetter, men spesielt i et budsjett som en rødgrønn regjering har lagt frem, forteller Nybø.

Nybø lovpriset studentenes engasjement, og var også veldig glad for å se så mange oppmøtte. Hun er også fornøyd med å vite at de støtter Venstre og Kristelig Folkeparti i kampen for innføringen av elleve måneders studiestøtte.

– Jeg tror det er viktig at dere har dette møtet i dag, og det er også veldig viktig for oss at vi har en heiagjeng når vi går inn i forhandlinger, sier hun.

– Skader utdanningen

Det var på fredag finansminister Siv Jensen la frem endringen i statsbudsjettet. Den blå regjeringen hadde satt sitt preg på budsjettet, med blant annet å senke formueskatten og fjerne arveavgiften. Budsjettet hadde derimot ikke fulgt opp elleve måneder studiestøtte, en ordning som det første statsbudsjettet som ble lagt fram i midten av oktober la klare føringer for. Ola Magnussen Rydje, leder i NSO mener at kvaliteten på høyere utdanning tar skade av manglende finansiering av studenttilværelsen.

Ola Magnussen Rydje mener det er skadelig for utdanning å ikke ha 11 måneders studiestøtte

– Vi mener at Høyre og Frp sitt kutt av elleve måneders studiestøtte står i skarp kontrast til målet om å realisere kunnskapssamfunnet. Vi mener det er direkte skadelig for kvaliteten på høyere utdanning når studenter ikke får studert etter evne og talent fordi de må jobbe for mye deltid ved siden av, sier han.

Skuffet over “studentministeren”

Fra studentminister til minister. Velferdstinget i Oslo og Akershus la ut dette bildet etter at statsbudsjettet var klart fredag.
Fra studentminister til minister. Velferdstinget i Oslo og Akershus la ut dette bildet etter at statsbudsjettet var klart fredag.

I årevis har studenter kjempet for elleve måneders studiestøtte, og ble i 2005 endelig lovet en slik støtte i Soria Moria-erklæringen, avtalen for den rødgrønne regjeringen som satt i åtte år. Dette ble ikke gjennomført før i siste budsjett, da studentene ble kåret til vinnerne av budsjettet. Mens høyresiden ropte om snubletråder, mobiliserte en samlet studentbevegelse for å hylle den nye kunnskapsministeren, Torbjørn Røe Isaksen. På få dager gikk han fra heltestatus og fikk hashtaggen “studentministeren”, til å skape skuffelse og sinne i studentleiren.

– Studenter har alltid vært en lite prioritert gruppe, og jeg håper at de partiene her virkelig kan gjøre en stor forskjell for studentene, og være med på å realisere kunnskapssamfunnet, sier Gabrielle Gjerdset, leder i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo.

Iselin Nybø tror at videre engasjement for saken vil resultere i en innføring av støtte også i juni.

– Selv om dere har gjort en kjempebra jobb, er det viktig å fortsette trykket til budsjettet blir lagt frem. Hvis det blir elleve måneders studiestøtte må det bli kake, men hvis ikke det blir det, er det fortsatt kamp, smiler hun.

Tror på økt studiestøtte

Rydje i NSO var veldig fornøyd med møtet. Han er også positiv med tanke på utsiktene for studiestøtten.

– Vi har fått formidlet våre krav og forventninger til Venstre og KrF når de skal inn og forhandle frem elleve måneder studiestøtte. De kan ikke komme med noen lovnader, men jeg synes de kommer med tydelige utfordringer til både seg selv og til Høyre og Frp om at innføringen av elleve måneders studiestøtte er kritisk viktig for å realisere kunnskapssamfunnet, sier han.

Også Gabrielle Gjerdset var fornøyd med informasjonen som kom frem på hastemøtet.

Gjerdset tror på det nye budsjettet

– Jeg er veldig positiv. De kommer med lovnader om at de skal kjempe for det, og det er kanskje det beste vi kan håpe på. Det er to partier som i alle år har kritisert den rødgrønne regjeringen for ikke å få til elleve måneders studiestøtte. Nå har de alle muligheter for å få det til, sier hun.

Anbefalte artikler