Fra studentliv til kenyansk slum

This content has been archived. It may no longer be relevant

August Sandberg, Lars Jacob Dyvik og Vegard Dale Bergheim tok mellom 2008 og 2011 en bachelorgrad i Film- og TV-produksjon ved Universitetet i Bergen (UiB). Etter endte studier bestemte de seg for å fortsette med film sammen.

– Vi startet Fet Film, og hadde først styremøter hjemme eller på pub. Så har vi vokst oss sakte, men sikkert større, sier Sandberg.

Filmen de jobber med i dag, «Birth of Hope», er deres hittil største prosjekt. Håvard Holme, filmens regissør, kontaktet Fet Film med en idé han fikk under et opphold i Kenya som fredskorpsdelegat.

Holme jobbet i et år på et kultursenter for unge med funksjonshemninger, og ved hjelp av filmutstyr fra en norsk skole ble disse oppfordret til å gå ut og filme nærmiljøet.

– Det var en av dem som kom tilbake med opptak av noen rappende barn, og slik startet det hele, sier han.

Søndagsrap i slummen

Filmen, som er spilt inn i Mathare-slummen i Nairobi, handler om Billian, en ung og idealistisk kenyaner som vil hjelpe barn ut av slummen. Ved å lære barna å rappe gjennom gruppen Billian Music Family (BMF), tilbyr han et alternativ til en kriminell fremtid.

– Jeg ble kjent med Billian, og begynte å bli med på gruppens søndagsøvinger av ren nysgjerrighet. De hadde så få ressurser, og øvde på suppekjøkkenet til tanten til Billian, forteller Holme.

Billian ønsker å få barna til å utdanne seg, og mange av dem har store planer. Dessverre går det ikke bra for alle.

– Et tidligere Billian-medlem ble i år drept av politiet, etter å ha stjålet en mobiltelefon og truet en politimann. Han hadde sluttet i BMF og blitt gangster. Det er ikke så mange alternativer, og området er fullt av dop og våpen, sier Holme.

Trusler og terror

Filmteamet hadde med seg en lokal mann, David, som kjente gatene og folkene i slummen. Likevel er det et par episoder de ikke glemmer så lett.

– Under innspilling ba David oss plutselig om å pakke sammen og komme oss unna. Det var en gruppe på ti menn som hadde flashet våpen og ville ha kamerautstyret vårt. Vi hadde nok ikke blitt drept, men sittet igjen med lite utstyr, sier fotograf Dale Bergheim.

Det nylige terrorangrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi, hvor terrorister drepte mange titalls mennesker, har også satt en støkk i filmteamet.

– Vi var der rundt en uke før terroren skjedde, og har vært utrolig mye på det senteret. Det kjennes veldig nært, både i tid og rom, sier Dale Bergheim.

Til tross for trusler fra våpenbander, følte de fire seg trygge i Kenya. De opplevde imidlertid at det skulle bli vanskelig å ikke skille seg ut under opptakene.

– Dette er den første store dokumentaren vi lager, og derfor var det en utfordring å gjøre innspillinger i slummen. Det var ganske umulig å være flue på veggen, med en gang vi satt opp kameraet var det plutselig 20 folk der, sier produsent Dyvik.

Støtte i millionklassen

«Birth of Hope» har fått støtte fra flere hold, noe som har skapt ærefrykt hos filmskaperne.

– Det er en enorm tillit vi har fått, men fallhøyden er derfor også enorm, sier Sandberg.

Norsk Filminstitutt, Fritt Ord, Fond for lyd og bilde og Vestnorsk Filmsenter har til sammen bidratt med mer enn én million kroner i utviklingsmidler og produksjonsstøtte.

Håpet er nå at NRK, eller TV 2, og ulike filmfestivaler vil sette pris på filmen.

– Filmen foregår på engelsk og har et globalt tema, derfor har den kanskje internasjonalt potensiale også, sier Dyvik.

Kolossale kontraster

Filmteamet forteller at det var vanskelig å pendle mellom det behagelige hotellet hvor de selv bodde, og slummen med de mange skjebnene, og de opplevde stadig store forskjeller.

– BMF skulle opptre på et fem-stjerners hotell, hvor de serverte en storstilt buffet. Det var helt spesielt å se barna i buffet-køen, med store øyne, blant dresskledde kenyanere. Filmatisk ble dette fantastiske bilder, sier Dyvik.

De er imponerte over humøret og optimismen til Mathare-barna.

– Det er kanskje en klisjé, men med tanke på forholdene de lever under er det fascinerende hvor store håp de har, og hvor sterkt samholdet er, sier Dale Bergheim.

 

“Saksa fra Studvest” er en aktuell sak, saksa fra vår søsterorganisasjon, Studvest. Studvest er en avis av og for studenter i Bergen, som kommer ut hver onsdag. Besøk de her!

(Foto: Sindre Sommerfelt)

Anbefalte artikler