Den glemte tragedien

This content has been archived. It may no longer be relevant

Onsdag 4.mai. Italias suverent beste lag er på vei hjem fra vennskapskamp i Portugal til Torino. I fire sesonger på rad har laget løftet den italienske seriens gjeveste trofé, og den femte strake er like rundt hjørnet. Men med fire seriekamper igjen skal klubben plutselig stå uten spillere.

Det endte ved kirken

I Basilica-kirken på toppen av Superga-fjellet i Torino ber kappelan Tancredi en stille bønn, men med ett blir stillheten plutselig gjort om til et fullstendig inferno. Fiat G212CP-flyet med 31 mennesker ombord, deriblant 18 Torino-spillere, nærmer seg hjembyen som denne onsdagen er preget av tungt regvær og dårlig sikt, og den meriterte flykapteine

n Pierluigi Meroni kommuniserer jevnlig med kontrolltårnet ved Torino flyplass for å forsikre seg om at flyet skal kunne landet mest mulig smertefritt. Men plutselig blir kontakten mellom fly og kontrolltårn brutt.

På Superga-fjellet blir plutselig kappelan Tancredi vitne til en tragedie alle ville vært foruten. Hele bygget rister og blir fylt av et enormt smell. Synet som venter Tancredi utenfor kirken er forferdelig. Bagasje, vrakdeler og menneskekropper ligger strødd over et stort område. Situasjonen er like dyster som den ser ut som. Samtlige 31 på flyet endte sine dager ved kirken på fjellet i Torino.

En fotballverden i sjokk

En hel fotballverden stod sjokket tilbake. I løpet av få sekunder var plutselig kontinentets kanskje beste lag forsvunnet. Nyheten preget ikke bare byens innbyggere, men også fotballinteresserte over hele Europa. Laget hadde i sin tid satt rekorder som fortsatt er gjeldende og spillestilen deres la grunnlag som skulle prege italiensk og europeisk fotball i mange år fremover. For å ytterligere bevise Torino-lagets kvalitet og bredde, klarte de å stille lag til de fire siste seriekampene med juniorspillere, og samtlige kamper ble vunnet. Dermed ble de 18 omkomne spillerne seriemestere etter sin død. Men ulykken satt store spor i klubben og det skulle ta lang tid før de igjen skulle vise glimt av gammel storhet. Lillebror i byen, Juventus, skulle ta over rollen som midtpunkt i byen og landet, og man kan bare spekulere om hvordan historien hadde sett ut om ikke hele det legendariske Torino-laget hadde forsvunnet på den skjebnesvangre vårdagen i 1949.

Forenes om minnene

Mange har hørt om de 8 Manchester United-spillerne som omkom utenfor München i 1958 og det zambiske landslaget som forsvant i 1993, men få har hørt om det legendariske Torino-laget som ble utslettet på Superga-fjellet i

1949. Grunnen til ulykken ble aldri helt avklart, men det ble spekulert i ødelagte høydemålere og dårlig kommunikasjon mellom cockpit og kontrolltårn. Uansett grunn, vil det aldri  grunngi tragedien som utspilte seg denne vårdagen. Deres minne står sterkt selv i dagens fotball, men få vet hva som lå bak alle de store rekordene de satt og pokalene de vant. I en fotballverden som til vanlig er preget av konkurranse mellom supportere, er det viktig å i blant legge rivalisering bak seg og forenes bak minnene av de som urettferdig ble tatt fra fotballen alt for tidlig.

“Il grande Torino, la migliore.”

 

OFFSIDE SETTER FOKUS PÅ DE MINDRE KJENTE OMRÅDENE I FOTBALLVERDENEN I “FOTBALLENS BAKSIDE”

Hør hele historien om Torino-ulykken her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/04/torinoulykken-offside.mp3]

Hør den nyeste podcasten fra Offside her:

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler