– Jeg synes dette er en tulledebatt

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det var Frode Grytten som først vekket denne debatten til live etter en rolig periode, da han i februar kom med en forklaring på at Norge ikke har hatt en bergenser som statsminister på 80 år. Senere har Trygdekontoret diskutert dette i et av sine programmer. Programleder Thomas Seltzer spurte hvorvidt det er byen som holder liv i bygda eller bygda som holder liv i byen. Jon Hustad mener Vestlandet burde bli en selvstendig republikk og argumenterer med at det kun er der det blir skapt verdier. «Resten er jo snylting», sier han. «Vi lager skipsverft, råvarer, olje og fisk» ramser han opp og mener det er nettopp dette Norge lever av.

– Oslo har ingenting

Videre anklager Sjur Holsen Oslo for verken å ha det han kaller et “glitrende” universitet eller sterke forskningsmiljøer. «Oslo har ingenting av det! Alt er snylting på Vestlandet», sier Hustad. Urbanisten Erling Fossen argumenterer med at dersom man måler verdiskapningen i Norge i eksport, er det klart at Vestlandet kommer best ut. Mens om man ser BNP per innbygger kommer Oslo best ut. «Det kommer an på hvordan du definerer verdiskapning» sier Fosse. Han legger også til at 40 % av all forskning og utvikling i landet skjer i Oslo, og mener Vestlandet ikke ville klart seg uten teknologien fra hovedstaden.

Debatt i egget

Tirsdag tok Studentersamfunnet for seg den samme debatten. Tappes Vestlandet for penger og makt i et sentralisert Norge, eller er det kun sutring fra vestlendinger som lider av mindreverdighetskompleks overfor Oslo? Dette var spørsmålet som skulle debatteres på ukens frokostmøte i forelesningssalen, Egget på studentsenteret. Til debatten stilte politisk redaktør i BT Sjur Holsen, redaktør i Minerva Nils August Andresen og professor Fank Aarebrot.

Sjur Holsen innleder debatten med å si at han ikke vil ha Bergen ut av Norge, eller skille noen på noen som helst måte, men mener likevel at det finnes geografiske ulikheter i landet. – Norge er en svært homogenisert stat som fungerer veldig godt, men vi må også se at det finnes store regionale forskjeller. Holsen synes dette er en alvorlig debatt. – Mastesaken er et eksempel på en konflikt der det neste bygget opp til et Vestlandsopprør, sier han.

Det var mange studenter som møtte opp til debatt og frokost i Egget tirsdag. Foto: Karina Løviknes
Det var mange studenter som møtte opp til debatt og frokost i Egget tirsdag. Foto: Karina Løviknes

Nils August Andresen mener ressursnasjonalismen på Vestlandet er gal. 7. februar skrev han et debattinnlegg i BT som svar på Sjur Holsens innlegg noen dager tidligere. Der foreslår han at Oslo og Bergen skal gå til parterapi. – Det er ikke din olje. Sorry, sånn er det bare, skriver han og mener det er best om de to byene holder sammen. – Om ikke annet, så av hensyn til barna. Trøndelag ville få en fryktelig lojalitetskonflikt, tror jeg. Og Sørlandet og Nord-Norge har jo knapt nok flyttet hjemmefra.

Takker vår herre for godene

Nils August Andresen synes det vanker vrangforestillinger om verdiskapningen i Bergen vs. Oslo. – Det er en forestilling om at eksport er en høyverdig aktivitet, mens det å klippe håret til hverandre ikke er å skape verdi. Oslo skaper verdier på mange ulike måter, sier Andresen.

Sjur Holsen rister på hodet. – Jeg synes dette er en tulledebatt, ærlig talt. Det vi kan være enige om er at hadde det ikke vært for ressursene på Vestlandet, ville det ikke vært noen verdiskapning i det hele tatt, avslutter han.

Frank Aarebrot takker Gud for ressuresene i landet. – Vi skal være glad for at vår herre har tildelt Norge såpass mye ressurser. Også får vi heller håndtere at disse er ulikt fordelt geografisk.

Denne uttalesen var de to meddebattantene enige i, og det ser ut som parterapien mellom Bergen og Oslo slukket den hete krangelen for denne gang.

 

Foto: Karina Løviknes

Anbefalte artikler