Girskifte og årstidsskifte

Etter 2 år er Playground Games tilbake med enda et spill i den velkjente Forza Horizon-serien. I motsetning til Forza Motorsport-serien, som er kjent for profesjonell racing og alvorlig kompetitiv natur, tar Horizon de fantastiske kjøremekanikkene og pakker alt inn i en positiv natur og levende byer som virkelig fastsetter at bilspill skal være moro. Denne gangen befinner vi oss i en litt komprimert versjon av Storbritannia som har inkludert ikoniske byer og steder fra Wales, England og Skottland.

Cruisin’ along Great Britain

Årets utgave av Horizon-festivalen er som sagt arrangert i Storbritannia, som er en relativt stor endring fra den australske naturen vi fikk oppleve i Forza Horizon 3. Det høres selvsagt ikke like eksotisk ut, men det er et fantastisk vakkert spill å se på og gir oss et ekstremt variert miljø å utforske. De bølgende bakkene i de engelske landsbygdene gjør off-road racing enda mer ekstatisk, det skotske høylandet gir deg nydelig utsikt når du bare vil cruise langs veien og Edinburgh sine gater er et fantastisk valg for enkel og sofistikert gateracing. Spredt langs veiene har du også plakater du kan meie ned som gir deg ekstra tilhengere og credits, som oppmuntrer til litt ekstra utforskning og unødvendig farlig bilkjøring.

Løpene er ikke alltid rettferdig. (Skjermdump: Petter Villanger)

Og du har nok av biler å cruise rundt i her. Spillet byr på hele 450 biler tilgjengelig av stor variasjon for salg, og ingen av de føles like ut. Selv om jeg byttet på å kjøre en god gammeldags BMW M5 eller en Audi Coupe, som er i samme bilklasse og hadde relativt like statistikker, kjente jeg tydelige forskjeller i hvordan de taklet svinger og hvor lette de føles ut. Men hvis du har lyst til å finjustere hvordan bilen føles ut fordi du virkelig vil bruke den BMW M5-en, gir Forza Horizon 4 deg muligheten til det. Du har ikke bare oppgraderinger du kan kjøpe med credits du får fra alle løpene du gjennomfører, men du kan også justere elementer som hvor lavt hjulene sitter eller når hvert enkelt gir igangsettes. Og hvis du virkelig føler for å gjøre bilen til din egen, kan du designe eller kopiere inn mønstre eller bilder som kan legges på forskjellige vinyler rundt hele bilen. Etter å ha bladd gjennom noen av arbeidet andre spillere har lagd, fant jeg fort ut at det var både utrolig kult og noe jeg selv ikke hadde tålmodighet til, så jeg lastet ned noen andre sine design for mine egne biler.

Året rundt

Den store innovasjonen i årets utgave av Forza Horizon 4 er Seasons-konseptet. Horizon sin versjon av Storbritannia tar deg gjennom sommeren, høsten, vinteren og våren og været i hver sesong har en betydelig effekt på hvordan spillet ser ut og hvordan det spilles. Her har du selvsagt åpenbare ting som glatte veier på vinteren og høsten, men også småting du kanskje ikke legger merke til som at temperaturen på vinteren har en påvirkning på hvordan hjulene dine roterer. Disse sesongene tvinger deg til å tilpasse deg til bilen du har kjent så godt på nytt og finne på nye teknikker for å komme seg rundt svingen uten å fyke av veien. Alt dette fører til en interessant dynamikk som hadde en uventet stor effekt, men etter en liten tilvenningsfase var det moro å utforske.

Vinteren i Forza Horizon 4 endrer alt du trodde du kunne på høsten. (Skjermdump: Petter Villanger)

De første 5-6 timene i spillet tar deg gjennom hvordan sesongene fungerer, med en sommerstart for å gjøre det lett på starten. Etter at du har gjennomført en viss mengde med løp og en såkalt “showcase event” (som jeg virkelig skulle ønske det var flere av, for de er helt fantastiske), kvalifiserer du deg til neste årstid og så videre helt fram til du har gjennomført et helt år og er kvalifisert til Horizon-rosteren. Da åpner spillet seg virkelig opp, og du blir introdusert til multiplayer-verdenen og lastes inn på et kart med opptil 70 andre sjåfører. Nå er spillet strukturert til å ha en ny sesong hver uke, og du låser opp minst dobbelt så mange andre typer løp og aktiviteter der du både kan jobbe sammen og mot andre Horizon-sjåfører for å låse opp gjenstander som antrekk, morsomme bilhorn og eksklusive biler. Dette gir spillere en grunn til å komme tilbake uke etter uke, og er et veldig smart trekk.

Microsoft-tittel betyr selvsagt en liten smak av Halo. (Skjermdump: Petter Villanger)

Konklusjon

Forza Horizon 4 har en særdeles stor variasjon av aktiviteter å gjennomføre. Nesten hver gang du gjennomfører noe, enten det skulle være en ekstrem drift eller ett vanskelig løp, føler du deg belønnet av spillet. Sjarmen ved å ha en arkade-versjon av den typiske alvorlige Forza Motorsport-serien er til stede som alltid, men denne gangen har de lagt inn mer å gjøre enn noensinne tidligere og gitt spilleren grunn til å returnere selv når vår egen vinter nærmer seg. Hvis du er på jakt etter en lekeplass der du kan blåse nedover veien i litt for mange kilometer i timen eller bare rote rundt med designet på bilen din til det ser helt perfekt ut, er dette noe du bør sjekke ut. Det er mer av det vi har så for ett par år siden, men denne gangen er det blitt forbedret og utbredt på omtrent alle områder. Forza Horizon 4 er en feiring av biler og hvordan man kan ha det gøy med de.

Siste podcaster

  • Spillmagasinet: Sesongavslutning
    Det nærmer seg sommer, og for en gangs skyld er hele programmet tilstede! De diskuteres litt om Summer Game Fest og hva vi ser frem til utover sommeren, samt minring og kos i studio. I studio: Agnar, Benedikte, Ole, kristian, Carl-Eirik, og Johannes

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler