Har du noen hull i historiekunnskapene? Fortiden Demrer tar for seg alle de historiske temaene du angrer på at du sov bort på skolen. Her kan du høre om alt fra romersk gastronomi, Ghengis Khan, den kalde krigen, og alt annet i mellom. I programmet legger Olav, Eirik og Tobias frem historiske temaer både for historienerder, og de som ønsker å bli det.

Fortiden demrer sendes hver mandag klokken 13:00-14:00.

Siste podcaster

 • Urkirken og Jødeopprørene - 60 evt.
  Ved det første århundreskiftet i vår tid, befant de abrehamiske religionene seg i en vanskelig situasjon. Kristne ble etterfulgt og i Judea kjempet jødene kjempet en frigjøringskrig mot de romerske okkupantene. De abrahamittiske religionene sto ovenfor hva som kunne ha vært deres skumring, så hvordan overlevde de? I denne episoden diskuterer vi hvordan urkirken og jødeopprørene påvirket hverandre, hvordan kristendommen og jødedommen påvirket hverandre, og hvordan de overlevde gjentatte forsøk på å bli knust. Med i studio er Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit.
 • Judea - 1 evt.
  Da Jesus fra Nasaret ble født i den romerske provinsen Judea, hadde området en lang og voldsom historie. I løpet av jernalderen hadde området blitt invadert og erobret av nesten alle imperiene i Middelhavsområdet, og det jødiske folket hadde gått gjennom flere frigjøringskamper og nederlag. I denne episoden av Fortiden Demrer, skal vi diskutere Judeas historie. Hvordan dette området av Levanten hadde endret seg i det siste årtusenet før vår tid, og hvorfor det var god grodbunn for nye religioner. Med i studio er Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit.
 • Kelterne - 100 fvt
  Keltisk kultur en av de eldste i Europa, og i sin storhetstid strakte levde kelterne i et område som strakk seg fra Irland til Tyrkia. Kulturen deres var en av stor variasjon, med en rik kunnskap om naturen og kunstnerisk tradisjon, og selv om kelterne ble nesten utryddet, lever kulturen deres videre til den dag i dag. Med i studio for å diskutere kelternes opphav og kultur er Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit.
 • Samlingen av Kina - 221 fvt.
  Qin-dynastiet var den første ordentlige keisermakten i Kina. Etter flere år med konflikt, greide Qin å samle hva som et par å tidligere hadde vært titalls små kongedømmer, hertugdømmer og enda mindre bystater til et samlet rike. Likevel mistet de makten kun 15 år senere, for å bli overtatt av Han-dynastiet som ville regjere over Kina i flere århundrer. I denne episoden diskuterer vi hvordan Qin-dynastiet samlet Kina, og hvordan Han-dynastiet overtok makten. Med i studio er Olav Wiedswang og Øyvind Skartveit.
 • Punerkrigene - 264 fvt.
  Punerkrigene var en oldtidens utslagsgivende konflikter: Mellom 264 og 146 fvt. kjempet bystaten Kartago mot den romerske republikken om herredømme om Middelhavet. Både Roma og Kartago hadde relativt like utgangspunkt da konflikten brøt løs, hva var det smo gjorde at Roma kom seirende ut? I denne episoden diskuterer vi Punerkrigene, hvordan de utspilte seg og hvordan det la grunnlaget for det som ville bli Romas senere erobringer. Med i studio er Olav Wiedswang, Øyvind Skartveit og Stein Erik Storesund.

Alle artiklene til Fortiden demrer