– Det går bare oppover nå

This content has been archived. It may no longer be relevant

18-årige Berat Berisha er en av landslagets minst erfarne, men desto mer lovende utøvere. Tungvekteren fra Novus Academy flyter på en bølge av medgang som har fått ham til å revurdere fokus og trening – han vil bli landslagets førstevalg, og han ønsker å oppfylle sitt eget potensiale i så stor grad som mulig. Det neste året kan bli hans virkelige MMA-startskudd.

Hør hele dette intervjuet i forrige ukes episode av MMA-Revyen, gjennom iTunesRSS, eller som streaming nederst i artikkelen.
LES OGSÅ OM DEN ANDRE KANDIDATEN TIL TUNGVEKT, Andreas Lagaard fra Frontline Academy.

STOLT AV BAKGRUNNEN

Berishas søsken og foreldre kommer fra Kosovo, og dermed er båndene til regionen og familien som fortsatt bor der sterke også for Berat, som ble født etter at familien kom til Norge.

– Jeg har vokst opp med å være i Kosovo hver sommer, og jeg kan språket flytende. Vi drar dit hver sommer og er der i rundt en måned, besøker familie og alt mulig annet.

I år fikk nettopp denne årlige visitten til familiens hjemtrakter en litt uventet avslutning for en utøver på ferie, i feriemodus.

– Jeg var på ferie i hjemlandet, og plutselig spurte en lagkamerat meg om jeg skulle begynne på MMA-landslaget. Det visste ikke jeg noe om, så jeg søkte på nettet, og fant ut at jeg ville prøve når jeg kom hjem. Så jeg hadde bare en måned på å prøve å bli klar til uttaket.

MØTET MED LANDSLAGET

– Jeg følte meg ganske godt forberedt, men jeg var ikke helt på topp når det gjelder kondisjon. Jeg følte at jeg gjorde det ganske greit, forteller Berisha om hans opplevelse av landslaguttaket sent i august.

Der han på forhånd hadde vært litt redd for å ikke selv holde et godt nok nivå ble denne testen noe Novus Academy-utøveren håndterte greit, tross kondisjon under pari.

– Jeg ble litt overrasket over meg selv egentlig, over hvor bra jeg faktisk gjorde det. Ikke at jeg prøver å skryte av meg selv da – alle var veldig gode der.

At det gikk bra viste seg også i vurderingene landslagsledelsen gjorde i etterkant. Berisha lå an til å bli førstevalg i tungvekt, helt til man oppdaget at det ikke skulle være noen super-tungvektdivisjon i amatør-VM neste år. Dermed ble førstekandidaten i den vektklassen, Andreas Lagaard, flyttet ned til tungvekt.

UAVKLART SITUASJON

Hvem av de to som blir førstevalg i divisjonen er ikke avklart per inngangen til november. Etter hastverket med å bli fysisk klar til uttaket har tiden i etterkant dermed vært preget av venting og utsettelser for Berisha. Begge de to tungvektkandidatene skulle egentlig ha gått kamp i det avlyste landslagsstevnet mot Irland.

– Ja, det var meningen at vi skulle gå kamp mot hver vår motstander, og at de så skulle finne ut hvem av oss som var best, forklarer Berisha.

Han forteller videre at ledelsen i landslaget fortsatt helst vil vurdere de to opp mot hverandre i separate kamper. Berisha står per i dag uten merkekamper og amatørkamper i MMA, og er ikke signert til å gå kamp ennå. Det er enn så lenge trening som gjelder.

– Jeg har bare gått noen oppvisningskamper, treningskamper internt på klubben, sier 18-åringen, som er innstilt på å gjøre førstevalg-plassen til sin.

Med i bildet er også en åpenbar respekt for “motstanderen” Lagaard.

– Han er en veldig god grappler. Han var faktisk dommer i den første kampen min i en grappling-turnering i 2011. Så det er litt gøy at jeg nå er kommet opp på et nivå der jeg får konkurrere med ham.

VIL STYRE KAMPENE SINE

Berat Berisha visste lite om MMA før han selv ble tipset om å teste ut sporten sent i 2010. Det ble en god match fra første stund. At han så ikke har gått offisielle MMA-kamper har litt å gjøre med ung alder, og litt å gjøre med å bo i et grappling-sentrum.

– Eneste grunnen til at jeg har gått så mange grappling-konkurranser er bare for å konkurrere egentlig. Jeg liker å konkurrere, og det er mange grappling-muligheter i området, så jeg har bare gått flest mulig konkurranser for å lære og bygge opp mest mulig ferdigheter.

Berisha sikter seg inn mot å bli en dominerende fighter, en som dikterer hvor kampen skal finne sted og som er trygg i alle sportens aspekter.

– Jeg føler meg veldig god på nedtagninger, på å holde motstanderen nede og dominere, bestemme hele tiden, styre hele greien. Om jeg vil kjøre det stående så blir det stående. Vil jeg ta det vil bakken så tar jeg det til bakken. Jeg vil ikke la motstanderen bestemme noe som helst.

Video: Berisha (sort overdel) i treningskamp hos Novus Academy i 2011.

FÅR GOD STØTTE

Når første landslagssamling finner sted 30/11-1/12 trenger ikke Berisha undre seg over så mye ukjent. Samlingen finner sted i Novus Acedemys lokaler – der Berisha trener, og trives til daglig.

– Det er utrolig bra der, og jeg kan ikke be om bedre forhold, miljø og trenere. Jeg har det helt topp der, sier han om laget sitt.

Også utenfor treningslokalene opplever han å motta god støtte for sitt valg om å gi MMA-tilværelsen en sjanse.

– Alle vennene mine støtter meg, og broren min er veldig støttende. Moren min vil, kanskje som alle andre mødre, helst ikke at jeg skal drive med det. Ellers støtter hele slekten meg og er veldig opptatt av at jeg skal holde dem oppdatert om hvordan det går i konkurranser og ellers.

DE STORE VALGENE

I horisonten ligger Las Vegas og VM i Amatør-MMA sommeren 2014. Mesterskapet oppfattes som en slags avgangseksamen for mange av landslagsutøverne – som en mulig nøkkel til en videre karrière innenfor sporten. Berisha er forsåvidt ikke noe unntak.

– Hvis jeg blir andrevalg blir det ikke jeg som skal gå kamp i VM neste år. Den jobben går til førstevalget, så jeg vil jo være førstevalg. (…) Jeg regner med å gå over til proff etter VM jeg og. Drømmen er egentlig å konkurrere aktivt som proff og kanskje bo i USA. Flytte over dit, trene der og gå konkurranser i en stor organisasjon der, sier Berisha.

Han forteller at fokuset på å satse mot nettopp en profftilværelse kanskje ikke har vært helt på topp tidligere, men at det å takle landslagsnivået har gitt mersmak.

– Det har gitt meg mer motivasjon, gitt meg enda et spark i rumpa for å fortsette.

Hør hele dette intervjuet i forrige ukes episode av MMA-Revyen, gjennom iTunesRSS, eller som streaming nederst i artikkelen.

Les også om de andre førstekandidatene til det norske landslaget: Thomas Robertsen, Eivind Kjønsvik, Kristian SkogmoSara Kruge NossenChristoffer DarreNikita MurphyOle Johnny Eriksen, Liridon Krasniqi og Joachim Tollefsen.

(Toppfoto: Privat)

____________________________________________________________________________________________________

MMA-Revyen hører du hver onsdag kl. 21:00. Podcasten slippes rett etter sendingen og er fortsatt enklest å høre i iTunes (gi oss gjerne en Review).
Vi er også på Facebook.com/MMARevyen

Siste podcaster

     

    Anbefalte artikler