– Fighting er alt for meg

This content has been archived. It may no longer be relevant

I serien “Møt Landslaget” presenterer MMA-Revyen alle førstekandidatene i hver vektklasse i det norske landslaget i amatør-MMA. Serien løper frem mot landskampene mot Irland 2. november i høst.

Hele intervjuet kan du høre i denne ukas episode av MMA-Revyen, gjennom iTunesRSS, eller som streaming nederst i artikkelen.

Møt landslaget

Sara Kruge Nossen er nylig tatt ut som utøver for det norske landslaget i fjørvektsklassen. Hun ser frem til utfordringen i landslagskampen mot Irland.

Inspirert av Dagbladet

Det var en artikkel i 2003 som avduket nysgjerrigheten til Sara Kruge Nossen for MMA. Selve artikkelen bruker ikke utrykket MMA, men refererte til sporten som Cage Fighting, da MMA fortsatt var i det mange kaller sin “dark age”.

Selve utøverne i artikkelen husker hun ikke, men dette var såpass røft at det var en utfordring som bare lokket henne. Kampsport har vært en stor del av livet til Kruge Nossen fra hun var 9 år. MMA var et ukjent, men forlokkende neste steg.

– Det var jo Joachim Hansen som først og fremst fikk mine øyne opp. Og deretter Chuck Lidell, og selvsagt BJ Penn i sine glansdager. Senere var det Anderson Silva og Georges St. Pierre når de begynte å komme inn. Det er jo disse som er de store karene idag, men nå er de jo på vei ut.

Over tid er det mange inspirasjonskilder for Kruge Nossen, men de originale er litt spesielle.

– Det er akkurat som den første forelskelsen. Jeg tror ikke jeg kan formulere det annerledes. Av norske er det Emil Weber Meek som skiller seg ut.

Guerrera

Det finnes mange typer forbilder, og det er ikke alltid bare hvordan de oppfører seg i ringen eller oktagonet som kan inspirere. Sara Kruge Nossen har fulgt karrieren til Gunnar Nelson helt fra starten.

– Gunnar har en viss holdning til kampsport, hvordan han trener og hvordan han er. Han er virkelig en inspirasjon.

Se MMA-Revyens intervju med Gunnar Nelson ved å klikke under. https://srib.no/2012/10/19/en-stoisk-islending/

– Jeg var på Island og trente med han, og ble god venn med kjæresten hans. Gunnar har en egen atmosfære rundt seg som er så rolig og så stille. Han har en mindsfullness i alt han sier og gjør og han bryr seg sånn om alt og vil hjelpe alle. Du bare merker det når han er til stede. Han tenker kampsport hele tiden, og er en ordentlig allright person.

– Jeg skal til Island nå om 4 uker, og jeg gleder meg sånn. Til å komme inn til Mjølnir og trene, først i treningsleir på Island og deretter til California. I California skal vi til Victory MMA og blant annet trene med ADCC-veteranen Dean Lister.

Mjølnir er Mekka for MMA på Island. Landet er ikke stort, men de har likevel klart å koke opp en fighter av de sjeldne. En mystikk omgir Gunnar Nelson og gir assosiasjoner til Fedor Emelianenko. Denne mystikken har helt tydelig betatt Sara.

Steg for Steg

Oslo-fighteren trener til vanlig hos Oslo Fight Center, og med treneren Jeff Miller i Miller’s Martial Arts.

Landslaget er tydelig et av de mange trappetrinnene frem mot en proffkarriere. For målet er allerede klart: hun skal gjøre det hun kan for å leve av sporten, selv om hun medgir at det er lang vei til det målet.

Profilen hennes hos NMMAF taler for seg:

NMMAF
Sara Kruge Nossens profil hos landslaget.

 

– Jeg var egentlig veldig flau over det som står der i dag. Det er absolutt det jeg står for, men det ser ut som det er hentet fra en av deltakerne på The Ultimate Fighter, sier Kruge Nossen og ler.

– En på jobben hjalp meg veldig med å formulere meg, og det er sant det som står der. Jeg tenker jo hele tiden på fighting. Det er jo det jeg lever for. Det er det jeg elsker å gjøre.

Fjørvekt

Sara Kruge Nossen representerer Norge i fjørvektsklassen, som er den tyngste vektklassen for kvinner i Invicta FC (UFC har bare bantamweight pr i dag).

– Jeg må nok belage meg på å komme nedover i vektklasse etterhvert. Jeg har ikke helt høyden for vekten.

Nossen har alltid gått kamper i en litt høyere vektklasse.

– Jeg liker godt å være underdogen, fighteren som egentlig ikke skulle vært der. Jeg har gjort det bra til tross for at jeg alltid er litt lavere enn motstanderne mine.

Kvinnelige utøvere

Kvinnelig MMA som en sport som beveger massene er veldig nytt i det større perspektivet. Strikeforce hadde noen kvinnelige stjerner, men det er bare siden UFC tok inn Ronda Rousey og lagde en bantamweight-divisjon at mainstream-interessen er vekket. Det som bekymret medier og fans var at divisjonene kanskje kunne være for “tynne”, med for få utøvere.

– Det er alt for få jenter som trener MMA som går kamper i MMA. De tør ikke ta steget ut, spesielt i Norge.

Det er ikke lett å spekulere i hvorfor det er slik, eller om det i det hele tatt er slik, fordi tilstrømmingen til MMA fra jenter har enda ikke vært så stor. Til tross for dette har ikke rekrutteringen til kickboksing eller boksing vært dårlig.

– Da jeg trente kickboxing var det halvt om halvt med gutter og jenter. Jeg har det samme inntrykket om boksing, særlig siden man har en Cecilia Brækhus som trekker opp interessen.

Kruge Nossen tror kanskje MMA fortsatt kan virke avskrekkende på noen.

– I MMA så vet jeg ikke. Kan det være imaget som er av stereotypene som fortsatt ligger i den mainstreame delen av befolkningen? MMA og kampsport generelt blir assosiert med store brautene gutter og folk som liker å banke andre opp. Typiske meatheads. Det kan virke litt avskrekkene for folk.

Uttaket

Innstillingen til selve landslagsuttaket var mildt sagt ydmyk. Treningsvenner som viste Oslo-fighteren uttakskunngjøringen fra NMMAF, motiverte henne ved å si at det var en fin plattform for å teste seg, samt se hvordan hun matcher opp mot likesinnede. Det kom som en overraskelse at hun var den første som ble tatt ut.

– Det er dette jeg vil gjøre.

Med den innstillingen bak henne, kan Sara Kruge Nossen virkelig nå opp.

________________________________________________________________

MMA-Revyen hører du hver onsdag kl 21. Podcasten slippes rett etter sendingen og er fortsatt enklest å høre i iTunes.
Gi oss gjerne en iTunes Review. Facebook.com/MMARevyen

Siste podcaster

    Anbefalte artikler