Thomas Formo klar for ny, tøff motstand

This content has been archived. It may no longer be relevant

Hele intervjuet med Thomas Formo kan du høre i denne ukas utgave av MMA-Revyens podcast, gjennom link til iTunes, link til RSS, eller som streaming nederst i artikkelen.

Thomas Formo går sin fjerde kamp som proff på EUMMA8 fra Brøndbyhallen i Brøndby, Danmark, lørdag den 22. februar. Han møter nederlenderen Harun Kina i en catchweightkamp. Kampen og hele kortet vises live på Viaplay.no og Viasat Sport.

Avbutt treningscamp

Thomas Formo var midt i treningscamp, da beskjeden kom om at European MMA sitt åttende kort hadde blitt utsatt. I en kunngjøring på egne nettsider fortalte EUMMA at kortet måtte flyttes på grunn av kringkastingsproblemer. Kortet inneholdt også proffdebuten til Alexander Jacobsen. Formo var nesten på topp kondisjonsmessig, et av de tøffeste aspektene ved oppkjøring mot en MMA-kamp.

– Vi (på MMA-Trondheim) kjørte VO2 Maks-test, og en av grunnene til at jeg scoret såpass høyt på den var at jeg skulle gå kamp, og dermed egentlig var i ganske god form. Jeg har holdt på formen igjennom hele julen og har bare kjørt på enda mer inn i 2014. Det lover jo bra for den neste kampen nå.

Thomas Formo kjører MAX VO2-test hos Løplabbet Trondheim (foto: instagram).
Thomas Formo kjører MAX VO2-test hos Løplabbet Trondheim. (Foto: Thomas Formo/Instagram)

En avbrutt treningscamp kan ofte gi fightere en følelse av mangel på utløp, men Formo tok med seg det beste av det og tok juleferie.

– Det er alltid tungt å ha slike treningscamper når du er MMA-fighter, så det blir litt blandede følelser. En sånn love/hate-feeling der du på én måte er veldig lei deg for at det ikke blir kamp, men samtidig er du veldig glad for at du kan ta juleferie og slappe av.

Formos problem er det mange kjente utøvere som kan kjenne seg igjen i den siste tiden. Josh Thomson sa selv han gikk to og en halv treningscamp, noe han beskrev som den verste campen noensinne, før møtet sitt i januar mot Benson Henderson på UFC on Fox 10. Mye av problemet er at kroppen strekkes for langt over for liten tid. Thomas kjenner igjen problemet, men sier avbruddet ikke var belastende denne gangen.

– Jeg hadde jo gått kamp rett før og, i september. Så jeg var egentlig veldig sliten av alt treningskjøret, så da jeg fikk beskjed om at kampen var kansellert så var det litt sånn – trist og leit – da tar jeg juleferie. Senere ble jeg fylt av litt glede inni meg når jeg kunne spise hva jeg ville og kose meg litt.

Catchweight

Med første øyekast kan det virke som om matchingen i European MMA har vært dårlig. Formos motstander, nederlandske Harun Kina, er en naturlig lettvekter, og har dessuten langt mer erfaring enn Formo, til tross for at Kina har en uavbrutt tapsrekke på seks kamper.

– Han har en litt ufortjent dårlig record på 4-8. Han har møtt mye hard motstand, spesielt russere med record på 15-1 og 23-4, så han er steintøff, sier Formo.

– Han har gått syv K-1 kamper profesjonelt, og har også gått for tittelbelte mot en kar som har gått mot Boukaw Por Pramuk. Så han holder nok et ganske bra K-1 nivå.

Poster fra EUMMA8 (Foto: eumma.dk)
Poster fra EUMMA8. (Foto: Eumma.dk)

Formo har sett mye materiale på Harun Kina og forventer på ingen måte en lett kamp mot nederlenderen. Ingen har klart å knocke ut Kina, hverken i MMA eller i K-1

– Noen har klart å knocke han ned, men han forsvinner liksom aldri. Jeg tror det handler om å gå til andre eller tredje runde. Der ser han ut til å fade litt. Han er veldig sterk i første runde, fordi han er en veldig eksplosiv fighter, men han er ikke en kondisjons-type fighter. Derfor er det best for meg lengre ut i kampen.

Bakke-gamet til Kina har heller ikke Formo mye å utsette på.

– Han har dårlig offensivt submission game, men grei defensiv grappling. Jeg tror ikke han har gode sjanser til å submitte meg, men han er også sannsynligvis vanskelig å submitte.

Lettvekt i fremtiden?

Thomas Formo har gjort seg selv tilgjengelig for kamper i European MMA i kamper mellom 70 og 77 kilo. Weltervekteren fra MMA-Trondheim, har i lengre tid spekulert i å bevege seg mott lettvekt som proff, og da tilbudet kom om å gå i en catchweight-kamp mellom lettvekt og weltervekt var trønderen umiddelbart positiv.

– Jeg forsøkte å gå i lettvekt da jeg var amatør, men det var litt for tynt for meg å trene når jeg var 72-72kg. Som pro-fighter derimot kan jeg trene på 80kg og så kutte til 70kg, så det gjør ting litt enklere for kroppen min.

Desto høyere professjonelt nivå man konkurrerer på innen MMA, desto mer muskler og faktisk vekt er det innen hver vektklasse. Kampen om å lede på fungerende vekt er intens, særlig innenfor UFC, der mange kutter ekstreme mengder vekt for å konkurrere på lavest mulig vektnivå. Weltervekt-divisjonen i UFC har utøvere som Johny Hendricks, som selv om han konkurrerer i -77 kilo ofte trener på 100 kilo. Formo har også kjent på problemstillingen.

– Jeg har kjent i kampene jeg har gått at selv om jeg har vunnet kampene, er kraften til de jeg går mot hard å jobbe med. Når jeg på ganske enkelt vis kan kutte noen ekstra kilo ned til -70kg blir det litt ‘hvorfor ikke?’. Dette er kanskje mellomsteget.

Mye trening, få kamper

Skal vi tro trønderens planer blir ikke 2014 et år med veldig høy aktivitet. Kampen på EUMMA8 blir den eneste kampen før sommeren. Tiden skal gå med til reising og trening.

– Jeg skal til Island, til Mjölnir og skal trene litt sammen med de gutta der. Etter sommeren får vi se om det blir en eller to kamper.

Mjølnir er Gunnar Nelsons gym på Island. Nelson går kamp igjen på UFC Fight Night London mot Omari Akhmedov den 8. mars. Islenderene er kjent for et sterkt voksende MMA-miljø, og for svært god grappling.

– Jeg skal nok trene med Gunnar, men jeg går jo med alle der. Det er noen andre der og som jeg kanskje kjenner litt bedre, som er på vei opp til proff nå. Det er de jeg har mest kontakt med. De har noen fenomenale grapplere. En med lilla belte der bare pissa på meg, ler Formo.

Thomas drar til Mjølnir i april, sammen med Torshus Folkehøyskole, der han jobbet før. Torshus Folkehøyskole tilbyr ulike MMA-linjer og har avlet frem noen av de nye navnene på MMA-Trondheim, eksempelvis Kristian Skogmo.

Jern i ilden

De siste årene har tilsynelatende vært svært hektiske for Formo. I en lengre tid var han klubbkontakt for NMMAF, han er medeier i MMA Trondheim, som kaller seg Norges største rene MMA-gym og har vært ekspertkommentator i TV2 Zebras MMA Studio. Pro-fighteren legger ikke skjul på at mengden av disse arbeidsoppgavene til tider har presset på proffambisjonene.

MMA Trondheim tar inn svært mange nybegynnere, og har et voksende profflag (Foto: Facebook.com/mmatrondheim).
MMA Trondheim tar inn svært mange nybegynnere, og har et voksende profflag- (Foto: MMATrondheim/Facebook).

– På MMA Trondheim går ting opp i opp nå. Vi har mer enn 500 medlemmer, så vi har råd til å lønne personal til å gjøre de mest tidkrevende jobbene, slik at jeg og Emil kan fokusere på de viktige tingene. Gymmet er også veldig populært. Når vi tar inn nybegynnere kommer det flere enn vi har plass til, til og med etter vi har utvidet lokalene våre.

Når det gjelder innsatsen hos MMA Studio sitter Thomas igjen med mer delte tanker.

– På den ene siden var det utrolig morsomt å være med på. Det å ta i et tak for norsk MMA og være et ansikt utad for MMA folket var stort. På den andre siden var det utrolig mye reising, og det tok tankene vekk fra det jeg egentlig burde fokusert på. Det var kjempemorsomt å delta, men som utøver vil man jo bli bedre og bedre, og reisingen tok bort minst en dag med trening i uka. Det kostet.

Fantastiske nyheter?

Som tidligere klubbkontakt i NMMAF, kjenner Thomas Formo forbundets hemmeligheter. Det norske MMA-forbundet la nylig ut en teaser om utrolige nyheter, men vi så langt ikke kommentere eller utdype til MMA-Revyen før nyheten er sikker.

Cage Warriors Tue Trnka teaset noe lignende i et intervju med MMA-Revyen om et “norsk CWFC-kort”, og Cecilia Braekhus la nylig ut et bilde av seg selv i stortingssalen. Kort sagt er det mer enn nok halv-informasjon tilgjengelig for at norske MMA fans danner seg sitt eget bilde. Heller ikke Formo kan si noe mer om hva som er i emning.

– Jeg kan bare si at det blir skikkelig kult.

Siste harde trening ferdig

MMA-Revyen snakket med Thomas onsdag 12. februar, ti dager før kampen mot Harun Kina. Mandag melder Formo seg ferdig med de harde treningsøktene. Snart skal han til Danmark.

– Dersom alt går etter planen reiser jeg ned onsdag.

Da er du klar for din fjerde kamp som proff MMA-utøver?

– Ja, det skal smelle!

Følg Thomas Formo på facebook, og treningsbloggen hans på myrevolution.no

Siste podcaster

    Anbefalte artikler