– En Taekwondo Kid

This content has been archived. It may no longer be relevant

I serien “Møt Landslaget” presenterer MMA-Revyen alle førstekandidatene i hver vektklasse i det norske landslaget i amatør-MMA. 

Kristian Skogmo blir vår representant i mennenes -56,7kg-klasse under VM neste sommer. Veien fra Grong til Las Vegas and beyond har vært, og vil fortsatt være, preget av motivasjon, fokus og hardt arbeid.

Hele intervjuet kan du høre i denne ukens episode av MMA-Revyen, gjennom iTunesRSS, eller som streaming nederst i artikkelen.

VANT LANDSLAGSPLASSEN

Ved seneste opptelling finner vi nå ikke mindre enn fire MMA Trondheim-utøvere som første- eller andrevalg på det norske amatør-landslaget. Den minste av dem gjorde seg fortjent til status som fluevekt nr. 1 gjennom å vinne sin fjerde merkekamp 5. oktober.

Når Kristian Skogmo fikk armen reist etter denne kampen var premien definitivt av en spesiell kaliber. Men selv ble han ikke helt klar over den endelige bekreftelsen på at han var klar for landslaget før MMA-Revyen fikk gleden av å informere ham om den under intervjuet denne uken.

– Det er egentlig en helt herlig følelse, helt ubeskrivelig, lød responsen når vi kunne videresende MMA-Forbundets ord om at han nå var for landslagsutøver å regne.

DET BLOMSTRER I TRONDHEIM

I løpet av de siste ukene har MMA-Revyen presentert mange intervjuer med fightere fra MMA Trondheim. Fra landslagsuttatte Eivind Kjønsvik til to av landets mest lovende proff-fightere, Emil Weber Meek og Thomas Formo.

Om ikke alle MMA-veier i Trøndelags-fylkene leder til de samme lokaler er det tilsynelatende ikke langt ifra å være et faktum, og Skogmo er intet unntak.

– I fjor søkte jeg meg inn på Torshus Folkehøgskule, der jeg nå er andreårs-elev, og rundt den samme tiden meldte jeg meg inn i MMA Trondheim, siden beliggenheten var nær og jeg hadde hørt veldig mye om dem.

I tillegg til nærhet og ry var det også en annen gjenkjennelig faktor som førte akkurat Kristian Skogmo til medlemskap i klubben.

– En kompis sa at “hvis du vil gå merkekamp må du være medlem i en MMA-klubb”.

 

UFC INSPIRERTE

Nettopp ønsket om å bevege seg videre er nemlig en rød tråd vi finner igjen i store deler av denne utøverens kampsport-karriére så langt. Etter å ha trent taekwondo i tre år og oppnådd svart belte der oppdaget han nemlig UFC og dets relative mangel på restriksjoner.

–  Ja, jeg så UFC på nettet og tenkte at det så veldig kult ut. De fikk liksom gjøre hva de ville, fikk kjøre sin egen stil. Det er ganske greier regler i UFC.

Og når man kommer fra en sport som til tider er sterkt preget av restriktive regler klarte MMAs almenne reglement å skape en spesielt fristende arena for en ung og sulten kampsport-utøver.

– Jeg har jo gått mange taekwondo-kamper, og det var liksom noe som manglet hele tiden. Så derfor ville jeg begynne med MMA. Pluss at det jo var noe helt nytt.

Neste steg åpnet en ny verden av muligheter og utfordringer for Skogmo.

– Jeg måtte jobbe med bryting, grappling, striking, alt. Egentlig begynne helt fra scratch – det eneste jeg hadde fra før av var spark, god balanse, og disiplin, forklarer han oss.

PETTIS VISER VEI

Man kan ta en taekwondo-utøver ut av taekwondo, men ta ei taekwondo ut av utøveren.

Slik lyder kanskje eller kanskje ikke et gammelt koreansk visdomsord. Sannheten er tross alt at svart-belte utøvere fra taekwondo ofte legger igjen sine kunster på vei inn i MMA-buret.

For Skogmo lyder pipen foreløpig annerledes. Han finner inspirasjon i spesielt én taekwondo-utøver som så til de grader har tatt med seg sine originale kunster hele veien til toppen i MMA, UFC-lettvekt-mester Anthony Pettis.

– Han ser jeg opp til! Jeg liker hele gamet hans, det at han får til å bruke sparkene sine riktig, og at han finner de åpningene nesten ingen andre finner. Det at han gjør taekwondoen til en kjempefordel, pluss at kan gjør det han vil når han er i Octagonet.

BALANSEGANGEN

Enkelte kompromisser kreves dog når man går fra en sport som kun handler om stående kamp.

– Jeg vil si at jeg er en taekwondo-kid, det er det garantert at jeg er. Jeg liker å spinne når jeg slåss, så det ser ganske kult ut det jeg gjør. Men jeg må prøve komme  mer over i en thai-boksing/grappling-stil, forklarer Skogmo.

Men han vil altså ikke legge sin bakgrunn helt bak seg.

– Hvis jeg får skamjuling er det ikke slik at jeg begynner med et 360-kick eller noe sånt. Jeg prøver å holde det så safe som mulig. Men hvis jeg kjenner at jeg har overtaket, eller det finnes en mulighet der, så vil jeg selvfølgelig gjøre noe slikt.

TOPP MOTIVASJON

På Folkehøgskule kan man som kjent lære så mangt, og i ett år nå har dette for Skogmos del gått ut på å gå jui jitsu-linjen. Han både trener og hjelper til med å undervise i sporten på Torshus. Derfra er det en 45 minutters busstur for å reise inn til Trondheim og trene med klubben. Det var også i MMA Trondheims lokaler at han gikk sin første merkekamp i fjor.

Kristian Skogmo (hvit shorts) vs. Asbjørn Dahl fra Berserkergang i Trondheim 17/11/12

To merkekamper senere (én seier og ett tap) gikk veien til landslags-uttak i sommer og kamp for plassen på laget. Resten er historie, og historien videre innebærer starten på amatørkarriéren og landskamper inn mot VM neste sommer. En historie Kristian Skogmo er mer enn klar for å fortsette på.

–  Motivasjonen er på topp! Etter den siste kampen nå vil jeg bare kjøre på mer. Det er en helt herlig følelse. Jeg har bare lyst til å slåss hele tiden, egentlig!

Hør hele dette intervjuet i ukens episode av MMA-Revyen, gjennom iTunesRSS, eller som streaming nederst i artikkelen.

Les også om de andre førstekandidatene til det norske landslaget: Eivind KjønsvikSara Kruge NossenChristoffer DarreNikita MurphyOle Johnny Eriksen og Liridon Krasniqi.

________________________________________________________________________

MMA-Revyen hører du hver onsdag kl 21. Podcasten slippes rett etter sendingen og er fortsatt enklest å høre i iTunes (gi oss gjerne en Review).
Vi er også på Facebook.com/MMARevyen

Siste podcaster

    Anbefalte artikler