– MMA har reddet meg

This content has been archived. It may no longer be relevant

(Toppfoto: Kit Aarnes)

I serien “Møt Landslaget” presenterer MMA-Revyen alle førstekandidatene i hver vektklasse i det norske landslaget i amatør-MMA. 

Hele intervjuet kan du høre i denne ukas episode av MMA-Revyen, gjennom iTunesRSS, eller som streaming nederst i artikkelen.

Ble mobbet

Han ble mobbet for å ikke være “norsk” og fordi han ikke kunne slåss. Nå er Ole Johnny Eriksen tatt ut som førstevalg i fjærvekt på landslaget i amatør-MMA.

Eriksen vokste opp i Kautokeino, snakket nesten bare samisk og hjalp til med familiens reindrift – helt sikkert et ideelt grunnlag for UFCs profilering om den drømmen en gang skulle gå i oppfyllelse. De kan sikkert også finne på nevne at reindrift gir en god base for bryting – et sitat de eventuelt må låne fra Joachim Hansen.

MMA ble vendepunktet

Men Eriksen forteller at de knapt kan sies å ha vært positive, de konsekvensene av denne tilværelsen som skapte motivasjonen for å bli en kampsport-utøver i utgangspunktet.

– Jeg var et mobbeoffer før, på barneskolen og ungdomsskolen; så lenge jeg kan huske.

For en samisk gutt på norsk skole stod utfordringene i kø. Han ble mobbet på grunn av sitt opphav, og han ble mobbet fordi han hadde vansker med det norske språket. I mange år fortalte hverdagen ham at han var en ufarlig målskive. Men når Eriksen omsider ble presset til en reaksjon, begynte det hele å snu.

– Jeg var et lett bytte og tenkte at jeg måtte bli tøffere (…) Så jeg begynte med kampsport. Det gav meg en god følelse, mer selvtillit, vilje til å konkurrere.

Dro til Tromsø for MMA

Denslags skjer ikke av seg selv. For to år siden pakket Ole Johnny Eriksen sakene sine for å reise til Tromsø og trene MMA. Der gikk det mest i kickboksing, karate, taekwondo, boksing – striking-teknikker, før bakkeelementene begynte komme inn i bildet når turen gikk videre til Oslo og privattimer hos Jeff Miller.

– Jeg reiste til Oslo for å ta privattimer i submission wrestling hos Jeff. Han sa at om jeg flyttet til Oslo og trente med ham i 6 måneder, så ville jeg bli ti ganger bedre.

Allerede rundt denne tiden skal ledelsen i nåværende NMMAF ha fått øynene opp for Eriksens rå potensiale, og det er også her at Joachim Hansen dukker opp i historien.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Ole Johnny Eriksen i aksjon i en merkekamp arrangert av NMMAF. Foto: Kit Aarnes.
Ole Johnny Eriksen i aksjon i en merkekamp arrangert av NMMAF. Foto: Kit Aarnes.

Jakten etter en base

– Etter en trening så jeg at Joachim Hansen var der og så på. Jeg tenkte å la ham være i fred, men da jeg var på vei ut ropte han på meg og vi begynte å prate. Han sa at jeg måtte fokusere på én ting å trene mest, altså finne en base. Og da fikk jeg lyst å trene det samme som han, jiu jitsu. Så jeg trente ganske mye grappling i et år.

Det er heller ikke slik at bakgrunnen som samisk reindrifter bare har ført til mobbing, når bryting og annen grappling først kom i fokus fikk Eriksen god bruk for gamle kunster.

– Jeg har jo jobbet med reindrift siden jeg var ni år. Så da får man brytebalansen, siden reinen kaster deg overalt. Da får man også styrken. Så da manglet jeg jo bare teknikken, smiler han.

At hardt arbeid i naturen kan gi et godt grunnlag for bryteegenskaper har vi jo sett før på den store scenen. Brock Lesnar og Matt Hughes kommer umiddelbart opp i hukommelsen.

Følg MMA-Revyen på Facebook

Artikkelen fortsetter under

 

Har ambisjoner

Ole Johnny Eriksen ønsker óg å nå helt opp til øverste nivå.

– Jeg kan ikke si at jeg skal bli best i Norge, men det må være UFC som er målet.

Han vil fortsette trene hardt og reise rundt for å skaffe seg mest mulig erfaring, gjøre et ordentlig forsøk på å nå hele veien.

– Om man ikke kommer med så har man ihvertfall prøvd.

Forsøket så langt viser ihvertfall bevis på å være av den reelle sorten. Fotograf Kit Aarnes tipset Eriksen om landslagsuttaket i sommer, og nå er den samiske reindrifteren som ble mobbet for å ikke være norsk, altså klar for å representere Norge i første landskamp mot Irland i november. Ingenting å si på poesien i denne beretningen.

– MMA har reddet meg, forteller Ole Johnny Eriksen.

 

Les også om de andre førstekandidatene til det norske landslaget: Eivind Kjønsvik, Sara Kruge Nossen, Nikita Murphy og Liridon Krasniqi.

________________________________________________________________________________

MMA-Revyen hører du hver onsdag kl 21. Podcasten slippes rett etter sendingen og er fortsatt enklest å høre i iTunes.
Gi oss gjerne en iTunes Review. Facebook.com/MMARevyen

Anbefalte artikler