Ny test for Thomas Formo

This content has been archived. It may no longer be relevant

Hele intervjuet blir sendt i onsdagens utgave av MMA-Revyen, som i ettertid vil kunne lastes ned gjennom iTunes, RSS eller streaming nederst i artikkelen.

Førstkommende torsdag trer Thomas Formo inn i buret for å gå sin tredje proffkamp, direktesendt på Viasat Sport. Etter en røff start på karrièren med høy satsing og skadeproblemer er trønderen nå i full fart på vei opp og frem igjen.

TV-KALAS

Aller mest kjent er han kanskje fra hans forrige kamp, i desember i fjor, som ble vist i Kristopher Schaus TV-serie “Folk som slåss”.

Teaser for Folk Som Slåss, Episode 9


– TV var der, aviser var der, jeg hadde mange venner i salen, og det var liksom veldig mye oppstyr rundt det der. Jeg hadde Topgun-inngangmusikk, med Topgun-fly-dress, pilotbriller og alt, så det var hardt å svelge alt sammen og klare å konsentrere seg om kampen, forteller en nøktern Formo.

Motstander den dagen var Ndonda Kumbu, som på sin side måtte svelge et TKO-tap i 2. runde. Fire år etter proff-debuten fikk Formo dermed sin første seier på øverste nivå, tross alt oppstyret rundt kampen. 

ILDDÅPEN

Det var nemlig 8. november 2008 at Thomas Formo debuterte som profesjonell MMA-utøver. Han var relativt fersk i spillet, men grunnet en god bakgrunn i Sports-Jiu Jitsu ble det til at han stakk seg ut og satset hardt, tross kort tids erfaring i amatør-rekkene.

Motstanderen hans den kvelden var Besam Yousef – en langt fra ukjent svensk weltervekter som var i gang med en seiersrekke som etterhvert skulle vise seg å sende ham til UFC.

Det gikk som det nesten måtte gå. En Anaconda Choke i første runde sendte Formos statistikk til 0-1, og hans tanker tilbake til start.

– Ja, jeg fant ut at det var litt for kjapt å begynne gå mot de proffe rundt omkring i Skandinavia så tidlig i karrièren, og at jeg måtte ha litt mer “MMA-kjøtt” på beina for å kunne gå mot en utøver som Yousef, som holder et veldig høyt nivå.

– Så jeg tok et steg tilbake og prøvde begynne å bygge meg selv opp på nytt.

NÅR KROPPEN KJEMPER IMOT

Om kampsport handler om å lære av ethvert tap man måtte bli utsatt for, går det fint an å si at Formo har fått mye ut av sitt første sportslige tilbakeslag i MMA. Ett år etter proff-debuten returnerte han til amatørrekkene, der han vant en fin seier over danske Daniel Saaby med en Triangle Choke.

Men en helt annen utfordring var allerede da blitt åpenbar. Formos rygg skapte problemer i takt med vektkutting mellom de to sistnevnte kampene.

– Kampen mot Besam Yousef gikk jo i -77 kg-klassen. Jeg veide inn veldig lett på 76,4 kg eller noe med dongeribukse på, så da skulle jeg liksom være lur da og gå neste kamp i -70 kg. Men jo tynnere jeg ble, dess dårligere ble ryggen min. Så etter kampen mot Saaby fant jeg ut at jeg måtte ordne opp i ryggproblemene før jeg kunne gå videre med kampsport-karrieren, forklarer han.

Og her finner vi nøkkelen til hvorfor torsdagens batalje bare blir hans tredje proffkamp, selv om debuten altså fant sted tilbake i 2008. Løsningen på ryggproblemene ble nemlig en nitidig, langsiktig oppbygging av kroppen. Formo trengte en sterkere rygg, og for å gå opp en vektklasse igjen trengte han óg en større muskelmasse generelt.

– Jeg måtte bygge mer muskler i ryggsøylen for å holde det hele på plass, og da tok det meg to år å bygge opp såpass mye masse at jeg kunne gå opp en klasse igjen og ikke være for svak.

THOMAS FORMO V2.0

Etter to lange år uten kamp viste den nyoppbyggede styrken seg raskt når den ble satt på prøve. I comebackkampen mot Thomas Iburg i 2012 slo Formo hull igjennom motstanderens leppe på vei mot en KO-seier som førte til at Iburg måtte syes sammen igjen etter kampen.

Formo vs. Iburg fra Fightergalla 24, mars 2012.

– Litt blandede følelser; Det var kult, men også synd for hans del, understreker Formo på sedvanlig nyansert vis.

Det var etter denne kampen at tidspunktet for Formos påfølgende retur til proff-tilværelsen, mot Ndonda Kumbu, førte til at han ble headhuntet av Folk som Slåss-redaksjonen.

TORSDAG GÅR HAN I BURET IGJEN

Torsdag 26. september går European MMA 6 av stabelen i Danmark. Her møter Formo tyske Timon Becker, lagkamerat av en tidligere kjenning.

– Først og fremst vet jeg at han er en av bestekompisene til han forrige jeg gikk mot. Kumbu og Timon Becker er sparringkompiser (begge har tilhørighet til Renzo Gracie Holland. journ. anm), så det er jo et litt spesielt opplegg synes jeg, men det går greit for min del. Og for det andre vet jeg at han har gått kamp i -93 kg før, så han er sannsynligvis en ganske stor kar han her og. Kumbu var også ganske stor når vi gikk kamp.

Kampen går i -77kg-klassen, weltervekt. Formo vil forsøke prøve seg frem med slagkraft også denne gangen, men selv om Becker er trent i Gracie Jiu Jitsu er ikke nordmannen redd for å ta kampen til bakken om det skulle vise seg å bli nødvendig.

– Du kan jo tenke det slik at han forrige også var Gracie, og han tok jeg nå greit på bakken!

Hvordan Formo vs. Becker ender kan man se direkte på TV. Viasat Sport sender nemlig hele stevnet – omtalt som det største i dansk MMA-historie – fra kl. 20:00 torsdag kveld (oppført som “MMA: Morten Djursaa-Nicolas Dalby” i TV-guiden).

Opptreningen til kampen har utelukkende foregått i MMA Trondheims lokaler, hvor Thomas Formo har forberedt seg parallelt med lagkamerat Emil Weber Meek, som vant sin kamp i helgen.

VEIEN VIDERE

Skulle det bli seier mot Becker, vil Formo helst fortsette på karrièren sin så raskt som mulig. Helt siden en video av Tito Ortiz i aksjon vekket MMA interessen hans for en del år siden, har han hatt en drøm om å bli en del av UFC.

– Det er jo den store drømmen. Man må jo drømme litt, og man må ha troen på det, men man kan samtidig ikke legge seg ned og grine hvis det ikke skjer.

Uansett utfallet på torsdag og hva som måtte skje videre fremover i MMA-karrièren holder Thomas Formo tungen rett i munnen:

– Hvis man har det artig med det man gjør og trives med livet man har, da kan man komme langt, avslutter han.

Hør hele intervjuet i neste utgave av MMA-Revyen.

________________________________________________________________________

MMA-Revyen hører du hver onsdag kl 21. Podcasten slippes rett etter sendingen og er fortsatt enklest å høre i iTunes.
Gi oss gjerne en Review. Vi er også på Facebook.com/MMARevyen

Siste podcaster

    Anbefalte artikler