En stoisk islending

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det kan også være en av grunnene til at han vil lykkes.

Følg MMA-Revyen på Facebook og Twitter. Hør hele intervjuet (50 min) på podcast via iTunes eller streamet på programsiden vår.

Forventningsfull debut

Gunnar “Gunni” Nelson er ansett som en av de største prospektene innenfor UFC og europeisk MMA. Med svart belte i brailiansk jiu jitsu etter bare fire år med trening er det ikke rart at mange sperrer øynene åpne, særlig når beltet er under Renzo Gracie.

Den unge islenderen har etter kampen sin mot DeMarques Johnson ti strake seiere innenfor profesjonell MMA, og med Johnson-kampen har han også gjort unna den vanskelige debut-kampen for å komme seg inn i verdens største mma-promotør, the Ultimate Fighting Championship.

Skiller seg ut

Gunni er lett å legge merke til og skiller seg ut fra mange andre unge MMA-utøvere ved hans rolige fremtreden og veloverveide uttrykk. Etter at han vant over Johnson med en rear naked choke i slutten av runde 1 i UFC on Fuel 5: Struve vs Miocic var det eneste tegnet på entusiasme at han i to sekunder hadde armene over hodet som et tegn på seier. Dette og hans svært rolige tilnærminger til hele UFC-sirkuset som vist i intervjuet hans med Jon Anik etter kampen har befestet et slags inntrykk av Gunnar Nelson. Et inntrykk av en mann som ikke lar seg affisere av noe som helst, med en steinkald ro og kontroll over enhver situasjon.

Nelson intervjues av Jon Anik
[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2012/10/Jon-Anik-and-Gunnar-Nelson.mp3]

Ett av førsteinntrykkene ved Gunni som har festet seg på nettet, er at han enten er sjenert, nervøs eller rett og slett ikke bryr seg, noe manager og far Halli Dean Nelson kan avkrefte. Gunnar Nelson er ikke sjenert eller nervøs, bare en svært rolig type.
Også UFC-president Dana White la merke til Nelsons avslappethet, noe som i alle fall ikke har dempet førsteinntrykket av Nelson som en ekstremt tilbakelent MMA-utøver.

UFC-president Dana White spøker med Gunnar Nelson sine avslappede svar
[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2012/10/Gunnar-Nelson-seems-overexited-Dana-White.mp3]

Tomt sinn

Sannheten er at det Gunnar Nelson fremhever som en av hans største våpen, er hans evne til ikke å la seg stresse. Han kaller fenomenet å ha et tomt sinn og beskriver det som en evne til å eliminere tanker.
– Jeg er god til å roe meg ned. Mange utøvere går rundt og stresser og tenker på for mange ting. Stresset kan ta på, sier Nelson.

Gunnar Nelson deler tiden sin mellom treninger i hjemklubben Mjølnir og i New York med Renzo Gracie i The Gracie Academy, der han blandt annet har trent med welterweight-tittelholder Georges St.Pierre. MMA-revyen snakket med Nelson mellom treningene over telefon fra hjemmet hans i Reykjavik.

Det kommer naturlig

Islendingen tror hans evne til å roe seg ned er en blanding mellom trening og naturlig talent.

– Jeg er bevisst på at når jeg har den følelsen så er jeg på mitt beste. Jeg prøver å fjerne tanker og ting som kommer i veien for den tilstanden der jeg ikke tenker, der jeg bare stoler på mine egne bevegelser og i mine evner. En tilstand der alt er automatisk.

Nelson bruker noen teknikker for å roe seg ned før kamp, men advarer for å legge for mye vekt på slike verktøy.

– Når man varmer opp kan man fokusere på sin egen pust og konsentrere seg om følelsen av musklene sine og leddene, men man bør ikke knytte seg for tett til slikt, fordi det kan bli stressende i seg selv.

Artikkelen fortsetter under

Rolig og komfortabel

Da Gunnar gikk kamp i Abu Dhabi-konkurransen i 2009, en av de viktigste konkurransearenaene for submission wrestling, tapte han kampen i egen vektklasse.

– Jeg trodde konkurransen var over for min del. I mitt hode var det absolutt ingen sjanse for at jeg kunne delta i absoluttklassen (en klasse der de beste i hver vektklasse konkurrerer, samt etter invitasjon og anseelse red. anm), så jeg bare slappet av og så på kampene med treneren min, John Kavanagh. Jeg hadde ikke engang spist frokost, bare en is. Da de kalte meg opp ble jeg veldig overrasket og glad for å få prøve meg på nytt. Det faktum at jeg ikke viste at jeg skulle gå kamp var veldig bra og hjalp meg.

Nelson forteller at mye stress for MMA-utøvere kommer av oppbyggingen mot en kamp. En kamp i UFC har vanligvis en veldig lang oppbygging, med pressekonferanse i dagene før, og senere med innveiing dagen før kampen.

– Dette har en tendens til å bygge seg opp og forsterke seg, fortelller Gunnar.

– Denne opplevelsen lærte meg, eller beviste for meg, at det beste du kan gjøre er å gå avslappet inn og bare være den du er og stole på det du har trent på vil være det beste for utfallet av kampen.

Nelson tror mange utøvere blir for opphengt i marginene. – Man bør ikke bekymre seg for mye om at man har spist perfekt eller lignende. Jeg prøver å ikke henge meg opp i det og heller akseptere hva som skjer før en kamp.

– Jeg prøver å følge flyten.

Ikke redd for å feile

Nelsons holdning til sin egen posisjon i MMA-verdnen følger samme mønster som kampene hans. Han stresses ikke av egen hype. Dette henger sammen med at han ikke er redd for å feile.

– Akkurat nå er jeg bare glad for å være der jeg er. Det kommer mange tøffe kamper, og tittelkamper blir enda hardere, men det er ikke noe jeg tenker over.

Mentaliteten rundt idrettsutøvere på slike høye nivå inneholder gjerne en frykt for å snakke om hva som skjer dersom man ikke når opp. Dette er ikke Gunnar Nelson redd for.

– Jeg kjenner meg selv. Jeg tror jeg kan nå opp helt til toppen, men jeg er ikke redd for å feile og tape kampene mine. Jeg er fornøyd.

En tankegang som gjennomsyrer

Tankegangen om å akseptere forhold rundt seg og være fornøyd med det man har gjennomsyrer det meste av Gunnar Nelsons oppførsel, også når det gjelder kampene hans i UFC.

– I en kamp må man være komfortabel i alle aspekter og klar for hvor kampen kan gå. Man må være komfortabel på bena og på matten og i de fleste posisjoner. Av og til må man akseptere posisjonen sin. Dersom man hele tiden kjemper for best mulig posisjon blir bevegelsene dine åpenbare og man blir veldig forutsigbar.

– Av og til må man bare være fornøyd med det man har.

En svært god metafor for hvordan UFC-utøver Gunnar Nelson lever livet.

Følg MMA-Revyen på Facebook og Twitter. Hør hele intervjuet (50 min) på podcast via iTunes eller streamet på programsiden vår.

Anbefalte artikler